lauantai 29. joulukuuta 2018

2018 parhaat palat


Mennyt vuosi on ollut monin tavoin hyvä, mutta enpä nyt osaa kummoisiakaan juttuja vuoden keittiösähläämisistä tarinoida. Kunhan nyt kokkailin mieleen nälän hetkellä juolahtaneita arkiruokia,  kokeilin uusia makeita makupareja ja tungin juureksia ja omenaa minne vain kerkesin. Yhteenvetona kuluneesta vuodesta poimin taas viime vuoden tapaan instagramin best9 -koosteen innoittamana omat yhdeksän kuva- ja reseptisuosikkiani.



Best 9 kuvat:


Jos olen pysynyt laskuissa, niin toista kertaa käytin tofua. Currytahnaan en edelleenkään rakastunut (liian tulista), mutta silmillä tätä keittoa söi ainakin mielellään. Katsokaa noita värejä! Ja tuo (ainakin jollain tasolla) naan-leipä oli ihan täydellistä.



Voin kertoa salaisuuden; väänsin tuota aaltoilevaa kuviota varmaan ties miten kauan, kun vadelmamarmeladin pursotus  ei siementen takia ollutkaan ihan niin läpihuutojuttu kuin olin kuvitellut. Mokoma hillo piti sitten lusikalla räepltäen levittää sokerikuorruteraitojen väliin. Mutta kuva nyt ei suinkaan ole hieno tuon aaltokuvion ansiosta, vaan kuvakulma ja värimaailma vain mätsää, tuo punottu alusta ruskeaan taikinaan ja servetit pöytäliinaan.



Meikäläiseltä jokseenkin harvinaista eforttia tehdä oikein sydämenmallisia leivoksia, kun en oikein koskaan tee edes leivoksia. Kyseisevät ovat tietenkin ystävänpäivältä. Tässä parasta ovat nuo pöytäliinaan mätsäävät nonparellit, joita kuin tilauksesta löytyi laatikon pohjalta.



 Appelsiinit ovat ehdottomasti tämän otoksen kirsikka.



 Tähän kiteytyy se kevään kesäksi taittumisen puhtaan kirkas ja elinvoimainen tunnelma. Viimeisenä silauksena mielestäni piirakkavuoan keltainen reunus ja lasilautaset.



 Kaikista näistä yhdeksästä vähiten lavastusta vaatinut kuva. Valitsin yksinkertaisesti vain siistimmän lautasen ja laitoin annoksen päälle oksan kaapista löytynyttä timjamia. Värit puhuvat taas puolestaan ja keittiön puinen apupöytä on tosiaan jo useaan otteeseen osoittanut olevansa mainio tausta.



 Olen tänä vuonna rakastunut mustaan taustaan. Melkeinpä kaikki ruoka näyttää hyvältä mustalla taustalla, hyvässä päivänvalossa, rajulla kontrastilla. Jotenkin niin eleganttia.



Puupinta ei petä koskaan! Kuva on otettu kotipihan puupenkillä, joka joskus toimi siltalankkuna. Katsokaa, miten nuo tummuneet lusikat toistavat puupenkin sävyjä ja miten piirakan punainen väri oikein huutaa muuten niin harmaasta kuvasta.



 Okei, tätä ei tarvinnut lavastaa edes jauhelihakastikekuvan vertaa. Heitin pari siistiä lehtikaalin vartta pöydälle ja buum! Kirkas vihreä ja vivahteikas harmaantunut puu, muuta ei tarvita.


Best 9 Reseptit:



Kakku, jossa yhdistyvät tärkeimmät joulun maut. Sai kiitosta vierailta ja olin itsekin tyytyväinen, luumurahkasta kun tykkään.



Kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellistä!



Vuoden paras keksintöni vaikka itse sanonkin, kirpsakka omena tuo uuden säväyksen karamellikastikkeeseen.



Kehuja saanut kakku-luomus, joka on vieläpä hämmentävän simppeli.



Kun jättää tomaattimurskat ja vehnäjauhot omaan arvoonsa, tulee jauhelihakastikkeesta jotain monin verroin tavallista parempaa. Emmental-raastetta (käyhän se parmesaanikin, mutta paremman puutteessa) päälle ja aijjettä!



Unohdettu (?) paistosherkku, vähintään yhtä hyvää kuin omenapaistos ja jopa parempaa kuin mustikkakukko.



Match made in heaven, right? Tässä kakussa se pääsi oikeuksiinsa, raikas appelsiini ja tumman makea, syntinen suklaa. Kaksivärinen kakku appelsiinisiivuilla on myös kiitettävän näyttävä ilmestys. Ja mehevä!



Ei niin oikeaoppinen naanleipä, luulisin, mutta miksi hyvänsä tätä olisikaan parasta kutsua, niin mahtavaa se on.



Ehkä täyteläisin sosekeitto ikinä! Tämä on kaiken lisäksi juuresversiota ruokaisampi ilman mitään lisukkeitakin. Kikherneiden ystävänä meikäläisen yksi sosekeitto lemppari (tuntuu kyllä, että rakastan sosekeittoa riippumatta siitä, mitä se on syönyt).


Ja ne yleisön suosikit (vaikken joidenkin kohdalla ymmärräkään, miksi)


Instagram best 9





Makeaa vuotta 2019 kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti