maanantai 17. heinäkuuta 2017

Piimäpiirakka pellille

Voisi kai sanoa, että raparperikausi on tämän kesän osalta tullut päätökseensä. Vaikka mökillä puskat näyttävät jo melkoisen nuupahtaneilta, kotipihan raparperit ovat siinä määrin ryhdikkäitä, että eiköhän vielä yksi raparperi-resepti olisi paikallaan. Kyseinen piimäpohja oli pienenä lempparini, alkujaan mustikkapiirakkana, mutta samalla reseptillä syntyy niin raparperi- kuin omenaversiokin. Helposti ja paljon. Ei vatkaamista, kohottelua tai odottelua ja kaupan päällisiksi kokonainen pellillinen mehevää piirakkaa. Siksi vaikkapa mokkapalat voi päästää hetkeksi kesälomille ja kaupitella buffetissa raparperipiirakkaa. Tähän ei välttämättä vaadita edes vaniljakastiketta, mutta taas kerran: se kyllä kruunaa koko komeuden.



Piimä-raparperipiirakka
n. 20 palaa

4 dl piimää
4 dl sokeria
1,5 dl öljyä
6,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta

Päälle:
1 l raparperia
1 dl sokeria

Tai

1,5 l omenoita kuutioituna
Kanelia sokeria

n. 8 dl mustikoita


Kuori ja paloittele raparperit. Sekoita joukkoon sokeri ja jätä odottamaan.

Sekoita keskenään piimä, sokeri ja öljy. Lisää leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja siivilöi muutamassa erässä taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille.

Siivilöi raparpereista valunut neste pois ja ripottele ne sitten taikinan päälle.

Jos käytät omenoita, kannattaa kuutioita kypsentää mikrossa muutaman minuutin ajan välillä sekoittaen ennen niiden lisäämistä piirakkaa. Ripottele sen jälkeen päälle sokeria ja kanelia. Mustikat voi lisätä suoraan, vaikka jäisinä pakasteesta.


Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa n.40 minuuttia, omena- ja mustikkapiirakalle riittää n.30 minuuttia. Piirakka kannattaa kääntää paiston puolivälissä sillä luukun puoleinen reuna kypsyy usein hitaammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti