Voisi kai sanoa,
että raparperikausi on tämän kesän osalta tullut päätökseensä. Vaikka mökillä
puskat näyttävät jo melkoisen nuupahtaneilta, kotipihan raparperit ovat siinä
määrin ryhdikkäitä, että eiköhän vielä yksi raparperi-resepti olisi paikallaan.
Kyseinen piimäpohja oli pienenä lempparini, alkujaan mustikkapiirakkana, mutta
samalla reseptillä syntyy niin raparperi- kuin omenaversiokin. Helposti ja
paljon. Ei vatkaamista, kohottelua tai odottelua ja kaupan päällisiksi
kokonainen pellillinen mehevää piirakkaa. Siksi vaikkapa mokkapalat voi päästää
hetkeksi kesälomille ja kaupitella buffetissa raparperipiirakkaa. Tähän ei
välttämättä vaadita edes vaniljakastiketta, mutta taas kerran: se kyllä kruunaa
koko komeuden.
Piimä-raparperipiirakka
n. 20 palaa
4 dl piimää
4 dl sokeria
1,5 dl öljyä
6,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
Päälle:
1 l raparperia
1 dl sokeria
Tai
1,5 l omenoita
kuutioituna
Kanelia sokeria
n. 8 dl mustikoita
Kuori ja paloittele
raparperit. Sekoita joukkoon sokeri ja jätä odottamaan.
Sekoita keskenään
piimä, sokeri ja öljy. Lisää leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja siivilöi
muutamassa erässä taikinaan.
Kaada taikina
leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille.
Siivilöi
raparpereista valunut neste pois ja ripottele ne sitten taikinan päälle.
Jos käytät omenoita,
kannattaa kuutioita kypsentää mikrossa muutaman minuutin ajan välillä
sekoittaen ennen niiden lisäämistä piirakkaa. Ripottele sen jälkeen päälle
sokeria ja kanelia. Mustikat voi lisätä suoraan, vaikka jäisinä pakasteesta.
Paista piirakkaa
uunin keskitasolla 200 asteessa n.40 minuuttia, omena- ja mustikkapiirakalle
riittää n.30 minuuttia. Piirakka kannattaa kääntää paiston puolivälissä sillä
luukun puoleinen reuna kypsyy usein hitaammin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti