tiistai 15. toukokuuta 2018

Karpalo-kinuskipiirakka


Meillä kokoonnuttiin äitienpäivänä nauttimaan epätavallisesta toukokuun lämmöstä ulos patiolle. Olin osallisena kahvihetken herkkutarjontaan muun muassa tällä karpalo-kinuskipiirakalla, jossa klassikko kaksikko kohtaa taas, eikä varmasti jätä ketään kylmäksi.



Karpalo-kinuskipiirakka:

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
100 g margariinia
0,5 dl kylmää vettä

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Karpalotäyte:
4 liivatelehteä
3,5 dl karpaloita
2 dl sokeria
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl vispikermaa

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon kylmä margariini. Lisää vesi ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin odottamaan ja voitele halkaisijaltaan n.25cm, mielellään vähän korkeareunaisempi piirakkavuoka.

Kaulitse taikina kahden leivinpaperiarkin välissä levyksi ja asettele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n.20minuuttia, niin että se saa vähän väriä. Jos pohja kupruilee pahasti uunissa, pintaa voi kevyesti painella tasaiseksi heti paiston jälkeen.

Keitä seuraavaksi kinuski. Mittaa kattilaan kuohukerma sekä fariinisokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä sitä n.30 minuuttia. Kaada kinuski piirakkapohjan päälle ja nosta vuoka jääkaappiin.

Valmista karpalotäyte vasta, kun piirakkapohja ja kinuski ovat jäähtyneet jääkaappikylmiksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Vaahdota kerma.

Notkista tuorejuusto kulhossa. Soseuta karpalot kevyesti ja sekoita karpalosose tuorejuustoseokseen. Lisää joukkoon sokeri.

Kuumenna mikrossa 2-3 rkl vettä. Purista liivatelehdistä suurimmat vedet ja sekoita ne veteen. Lisää liivateos ohuena nauhana karpaloseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Kääntele karpaloseoksen joukkoon lopuksi kerma ja kaada karpalotäyte piirakkavuokaan kinuskin päälle.

Anna piirakan hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele se ennen tarjoilua karpaloilla ja kinuskikastikkeella.




2 kommenttia:

  1. Taas postailtiin yhtäaikaa saman makumaailman leivonnaiset :D Tämä vaikuttaa herkulta, ja tuo yhdistelmä testatusti toimii :p :)

    VastaaPoista
  2. Vau mitkä värit! Ihana yhdistelmä, takuulla herkullista! ♥

    VastaaPoista