Kenellä muulla
kummittelee joulupipareita kaapin perukoilla? Aloin jo valmistautua henkisesti
niiden hävittämiseen, mutta sainkin yllättäen älynväläyksen tästä
porkkanakakusta. Paitsi että kakku saa mehevyyttä ja makua porkkanaraasteesta,
makua ja rakennetta siihen tuo piparimuru. Olkoon tämä kakku myös muistutus
siitä, että vanhoja pikkuleipiä voi - ja kannattaa - hyödyntää leivonnassa
vaikkei olisikaan Runebergin päivä. Juuri joulupiparit oli aika luonnollista
yhdistää porkkanakakkuun, koska molemmista löytyy suunnilleen sama arsenaali
mausteita. Eli marsmars paiskomaan pipareita palasiksi ja raastimet sauhuamaan.
Mainittakoon myös,
että tämä kakku syntyi niin extempore, että jääkaapista löytyi ruhtinaallisesti
noin 30 grammaa tuorejuustopurkin pohjia. Kopionkin tähän viimekertaisen
porkkanakakun hyväksi todetun kuorrutereseptin, jolla saat kunnon kreemit tämän
kokoiselle kakulle. Paljoa kikkailuja ei mielestäni kuitenkaan tarvita ja tämä
porkkanakakku on mainiota ihan sellaisenaankin.
Porkkanakakku Fredrikan
tapaan
2 dl piparkakkumuruja
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1,5 tl
leivinjauhetta
1,5 tl
vaniljasokeria
75 g voita tai
margariinia
2 munaa
1 dl maitoa
2 porkkanaa
Kuorrute:
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
2 rkl sitruunanmehua
1 dl tomusokeria
Murskaa piparit
melko hienoksi muruksi.
Kuori ja raasta
porkkanat raastimen pienemmällä terällä.
Sekoita kuivat
aineet keskenään kulhossa ja nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi tai margariini.
Lisää munat sekä
maito ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita taikinan
joukkoon lopuksi porkkanaraaste.
Voitele n.1,2 litran
vetoinen torvikakku- tai leipävuoka ja kaada taikina vuokaan.
Itse käytin vähän
turhan isoa vuokaa (reilu 1,5l) ja kakku jäi aika matalaksi.
Paista kakkua 175
asteisen uunin keskitasolla n. 40 minuuttia.
Ei onneks enää sentään oo joulupipareita :D Mutta tosi hyvin oot ne saanu uppoamaan tähän herkkuun, kuulostaa ja näyttää tosi ihanalta! ♥
VastaaPoista