En tänäkään vappuna
liiemmin innostunut käristelemään munkkeja öljykattilassa vaan päätin yrittää
jälleen pannumunkkien paistamista. Oikeastaan paistaminen sinänsä ei ole
ongelma, mutta että tuleeko munkeista pallon mallisia, onkin sitten toinen
juttu. Tulos nimittäin tuppaa olemaan enemmän tai vähemmän litistynyt.
Toisaalta lapsuudessani valmiita munkkeja suurempaa herkkua oli munkkitaikina,
eli lopullisten munkkien muodolla nyt niin väliä olekaan. Isoäitini,keneltä paistuvat munkit siinä missä lätytkin ja keneltä tämä
kyseinen reseptikin on lähtöisin, sanoi rohkaisevasti harjoituksen tekevän
mestarin. Lisää munkkeja tiedossa siis. Oikean mallinen lopputulos lähtee
kuitenkin taikinasta ja luulisin saaneeni sen asian kuntoon. Paitsi, maku myös
paksuus on kohdillaan. Taikinan paistettavuutta voi halutessa vielä säätää
jauhojen karkeudella. Puolikarkeat vehnäjauhot helpottavat paistovaiheessa,
mutta karkeat jauhot tekevät lopputuloksesta murean. Päädyin tässä vaiheessa
kompromissiin ja laitoin kumpiakin yhtä paljon. Olen nyt maalaillut kyllikseni
kauhukuvia munkkipannusta, joten muistutettakoon vielä, ettei munkkien malli
makua muuta.
Pannumunkit
2 dl karkeita
vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita
vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kermaa
1 dl maitoa
2 munaa
Sekoita kuivat
aineet keskenään kulhossa.
Mittaa erilliseen
astiaan maito sekä kerma ja vatkaa joukkoon munat, niin että niiden rakenne
rikkoutuu.
Kaada munaseos
jauhojen sekaan ja sekoita taikina rauhallisesti tasaiseksi. Vältä turhaa tai
rajua sekoittamista.
Anna taikinan
turvota n. 30 minuuttia.
Paista taikinasta
voidellulla munkkipannulla pallon (tai vähän litistyneen pallon) mallisia
munkkeja. Pannu ei saa olla liian kuuma, meidän hellassa sopiva lämpö löytyi,
kun hella oli asemassa 4/9. Varmuudella palamisen välttää jos jättää pannun
keskimmäisen kupin kokonaan käyttämättä sillä se on aina kuumempi kuin reunalla
olevat. Taikinaa tulee annostella niin, että se yltää n. 1cm päähän pannun
kupin yläreunasta ja nousee hieman yli reunojen ennen kääntämistä. Kääntäminen
onnistuu parhaiten kahdella, mieluiten pyöreäpäisellä, ruokailuveitsellä.
Munkki on valmis käännettäväksi, kun kupista pursunnut reuna on siinä määrin
kypsynyt, ettei se tartu veitseen. Kiepauta munkki veitsien avulla kokonaan
ympäri ja anna raa'an taikinan valua munkin sisältä pannuun. Paista, kunnes
munkki on kauttaaltaan kullanruskea.
Nauti munkit
sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljajäätelön kera.
Taikinaa voi
halutessa maustaa esimerkiksi laittamalla reilummin vaniljasokeria tai
lisäämällä reilun teelusikallisen kardemummaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti