Opin juuri tässä
yhtenä päivänä jotain pastasta, tarkemmin kaikkien tuntemasta spaghetti
bolognesesta, siis bolognalaisesta spagetista. Nimittäin sen, että toisin kuin
bolognese-kastike, il ragù, spagetti ei ole lähtöisin Bolognasta. Kun il ragù
-kastike tarjoillaan vaikkapa tagliatellen (ja luonnollisesti runsaan
parmesaanin kera), voidaan puhua bolognalaisesta ruuasta. Il ragù ei myöskään
perinteisesti taida olla ihan niin tomaattista kuin yleensä ajatellaan.
Pikkuseikat saavat nyt kuitenkin jäädä omaan arvoonsa, sillä tämän
bolognese-kastikkeen kantava voima ovat reilun sipulin ohella tuoreet tomaatit.
Aloin valmistaa jauhelihakastiketta alun perin aikeena tehdä tomaattista
jauheliha-perunavuokaa (siis sekoittaa siivutettua perunaa jauhelihakastikkeen
kanssa vuuassa), mutta pilkottuani kaikki ne tuoreet sipulit, porkkanat ja
tomaatit, en saattanut tehdä niistä mitään muuta kuin rehellisen tomaattisen jauhelihakastikkeen, siis bolognesen, - spagetin kera tietenkin.
Bolognesekastike:
4 annosta
400 g jauhelihaa
1 porkkana
1 iso sipuli
1 iso
valkosipulinkynsi
3 tomaattia
Loraus oliiviöljyä
1,5 dl vettä
2 kourallista
kuivattuja herkkutatteja (ei pakollinen)
n. 1 tl
paprikamaustetta
n. 1/4 tl
valkopippuria
n. 3 rkl
soijakastiketta
n. 1,5 tl
kotisinappia
2 tl sokeria
suolaa
1,5 rkl suurustetta
(ruskeille kastikkeille, esim. maizena)
Pilko sipuli
neljäsosarenkaiksi, kuutioi porkkana ja silppua valkosipuli.
Kuumenna
kannellisella paistinpannulla tai kattilassa loraus öljyä ja kuullotta
sipuleita sekä porkkanoita muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle jauheliha ja
paahda kypsäksi. Lisää paiston aikana hyppysellinen suolaa.
Pilko tomaatit
jauhelihan kypsyessä ja lisää sitten ne, sekä vesi pannulle. Laita kansi päälle
ja anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää sitten mausteet sekä
herkkutatit murustettuna ja anna kastikkeen taas hiljalleen kiehua muutaman
minuutin ajan kannen alla.
Sekoita kastikkeen
joukkoon lopuksi suuruste. Jos et käyttänyt herkkutatteja voi suurustetta
lisätä ylimääräisen ruokalusikallisen. Nosta tässä vaiheessa hellan tehoa ja
anna kastikkeen kiehua 5-10 minuuttia ilman kantta niin, että se keittyy
kokoon.
Tarkista lopuksi
maku äläkä pelkää lisätä mausteita! Pasta vaatii vahvan ja täyteläisen makuisen
kastikkeen.
Tarjoile kastike
pastan sekä parmesaanin tai emmental-raasteen (tiedän, paha tyylivirhe) kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti