tiistai 8. toukokuuta 2018

Bolognese - il ragù - jauhelihakastike


Opin juuri tässä yhtenä päivänä jotain pastasta, tarkemmin kaikkien tuntemasta spaghetti bolognesesta, siis bolognalaisesta spagetista. Nimittäin sen, että toisin kuin bolognese-kastike, il ragù, spagetti ei ole lähtöisin Bolognasta. Kun il ragù -kastike tarjoillaan vaikkapa tagliatellen (ja luonnollisesti runsaan parmesaanin kera), voidaan puhua bolognalaisesta ruuasta. Il ragù ei myöskään perinteisesti taida olla ihan niin tomaattista kuin yleensä ajatellaan. Pikkuseikat saavat nyt kuitenkin jäädä omaan arvoonsa, sillä tämän bolognese-kastikkeen kantava voima ovat reilun sipulin ohella tuoreet tomaatit. Aloin valmistaa jauhelihakastiketta alun perin aikeena tehdä tomaattista jauheliha-perunavuokaa (siis sekoittaa siivutettua perunaa jauhelihakastikkeen kanssa vuuassa), mutta pilkottuani kaikki ne tuoreet sipulit, porkkanat ja tomaatit, en saattanut tehdä niistä mitään muuta kuin rehellisen tomaattisen jauhelihakastikkeen, siis bolognesen, -  spagetin kera tietenkin. 



Bolognesekastike:
4 annosta

400 g jauhelihaa
1 porkkana
1 iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
3 tomaattia
Loraus oliiviöljyä
1,5 dl vettä
2 kourallista kuivattuja herkkutatteja (ei pakollinen)
n. 1 tl paprikamaustetta
n. 1/4 tl valkopippuria
n. 3 rkl soijakastiketta
n. 1,5 tl kotisinappia
2 tl sokeria
suolaa
1,5 rkl suurustetta (ruskeille kastikkeille, esim. maizena)

Pilko sipuli neljäsosarenkaiksi, kuutioi porkkana ja silppua valkosipuli.

Kuumenna kannellisella paistinpannulla tai kattilassa loraus öljyä ja kuullotta sipuleita sekä porkkanoita muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle jauheliha ja paahda kypsäksi. Lisää paiston aikana hyppysellinen suolaa.

Pilko tomaatit jauhelihan kypsyessä ja lisää sitten ne, sekä vesi pannulle. Laita kansi päälle ja anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää sitten mausteet sekä herkkutatit murustettuna ja anna kastikkeen taas hiljalleen kiehua muutaman minuutin ajan kannen alla.

Sekoita kastikkeen joukkoon lopuksi suuruste. Jos et käyttänyt herkkutatteja voi suurustetta lisätä ylimääräisen ruokalusikallisen. Nosta tässä vaiheessa hellan tehoa ja anna kastikkeen kiehua 5-10 minuuttia ilman kantta niin, että se keittyy kokoon.

Tarkista lopuksi maku äläkä pelkää lisätä mausteita! Pasta vaatii vahvan ja täyteläisen makuisen kastikkeen.

Tarjoile kastike pastan sekä parmesaanin tai emmental-raasteen (tiedän, paha tyylivirhe) kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti