perjantai 20. heinäkuuta 2018

Punaherukkamurupiirakka


Punaherukkasesonkin hengessä piirakkaa! Helle ei ole tuntunut haittaavan viiniarjoja, mutta piirakan leipojalle se asettaa vähän haastetta, pohjataikina kun pitäisi valmistaa kylmistä raaka-aineista kylmin käsin. Siis miten? Murotaikina kestää lämpöä vähän paremmin kuin tavanomainen piirakkapohja, joka sitkistyy yllättävän helposti, mutta pohja kannattaa silti yrittää valmistaa mahdollisimman nopeasti ja pitää sitä tovi pakastimessa ennen vuokaan kaulimista. Ja nimenomaan kaulimista, sillä nyt jos joskus kannattaa turvautua leivinpaperiin ja kaulimeen sen sijaan, että sormin painelisi taikinan vuokaan. Myös muruseoksen kanssa kannattaa olla ripeä.




Punaherukkamurupiirakka:

Pohja:
1 dl sokeria
100 g margariinia
1 muna
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
1 muna
0,5 dl sokeria

8 dl punaherukoita
3 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria

Muruseos:
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,25 tl leivinjauhetta
50 g margariinia

Vaahdota pohjataikinan sokeri ja margariini vaaleaksi. Lisää joukkoon muna sekä muutamassa erässä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, niin etä taikinasta saa muotoiltua kiinteän pallon. Siirrä taikina jääkaappiin odottamaan.

Lisää vaniljarahkan joukkoon muna sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi.

Valmista muruseos mittaamalla ensin vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon. Nypi sitten joukkoon kylmä margariini. Vältä ylimääräistä sekoittamista (käsin), jotta taikina ei lämpene. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Öljyä kevyesti halkaisijaltaan n. 27 senttinen piirakkavuoka. Kauli ja asettele tai painele käsin pohjataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle rahkaseos.

Sekoita punaherukoiden joukkoon perunajauhot ja sokeri ja levitä ne rahkatäytteen päälle. Ripottele lopuksi astian pohjalle jäänyt sokeri-perunajauhoseos tasaisesti vuokaan. Lisää myös muruseos punaherukoiden päälle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia ja anna sen jäähtyä ennen tarjoilua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti