Punaherukkasesonkin hengessä piirakkaa! Helle ei ole tuntunut haittaavan viiniarjoja, mutta piirakan leipojalle se asettaa vähän haastetta, pohjataikina kun pitäisi valmistaa kylmistä raaka-aineista kylmin käsin. Siis miten? Murotaikina kestää lämpöä vähän paremmin kuin tavanomainen piirakkapohja, joka sitkistyy yllättävän helposti, mutta pohja kannattaa silti yrittää valmistaa mahdollisimman nopeasti ja pitää sitä tovi pakastimessa ennen vuokaan kaulimista. Ja nimenomaan kaulimista, sillä nyt jos joskus kannattaa turvautua leivinpaperiin ja kaulimeen sen sijaan, että sormin painelisi taikinan vuokaan. Myös muruseoksen kanssa kannattaa olla ripeä.
Punaherukkamurupiirakka:
Pohja:
1 dl sokeria
100 g margariinia
1 muna
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl
leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
1 prk (200 g)
vaniljarahkaa
1 muna
0,5 dl sokeria
8 dl punaherukoita
3 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
Muruseos:
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,25 tl
leivinjauhetta
50 g margariinia
Vaahdota
pohjataikinan sokeri ja margariini vaaleaksi. Lisää joukkoon muna sekä
muutamassa erässä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, niin etä taikinasta saa muotoiltua kiinteän pallon. Siirrä taikina
jääkaappiin odottamaan.
Lisää vaniljarahkan
joukkoon muna sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi.
Valmista muruseos
mittaamalla ensin vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon. Nypi sitten
joukkoon kylmä margariini. Vältä ylimääräistä sekoittamista (käsin), jotta
taikina ei lämpene. Siirrä jääkaappiin odottamaan.
Öljyä kevyesti
halkaisijaltaan n. 27 senttinen piirakkavuoka. Kauli ja asettele tai painele
käsin pohjataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle rahkaseos.
Sekoita
punaherukoiden joukkoon perunajauhot ja sokeri ja levitä ne rahkatäytteen
päälle. Ripottele lopuksi astian pohjalle jäänyt sokeri-perunajauhoseos
tasaisesti vuokaan. Lisää myös muruseos punaherukoiden päälle.
Paista piirakkaa 200
asteisessa uunissa n. 45 minuuttia ja anna sen jäähtyä ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti