perjantai 17. marraskuuta 2017

Lakritsi-vadelmakakku

Joskus suunnitelmat ovat liian suuria toteutettavaksi tai ainakin onnistuakseen ensimmäisellä yrityksellä. Tämän kakun piti olla hyvin erilainen kuin millainen siitä lopulta tuli. Lakritsia ja vadelmaa kyllä, mutta ideani oli leipoa siitä lieriön mallinen charlotte siten että reunoina olisi ollut kauniita kiemuraisia lakritsi-kääretortun viipaleita ja päältä olisi valunut lakritsikinuski, sisällä onkalo vadelmamoussea. No, homma kaatui kohtaan "kauniita kiemuraisia lakritsi-kääretortun viipaleita". Leivoin kyllä kääretortun, jonka täytin lakritsikastikkeella ja kokosinpa vielä kakunkin (grillitikkujen avustuksella) kääretortuista ja kahdesta kakkupohjalevystä niin kuin oli suunnitelmissa, mutta reunat olivat kaukana kauniista. Hätä ei kuitenkaan ollut sen näköinen ja lopulta sain tarjota vieraille kaunista kakkua, joka tosin oli kaikkea muuta kuin minun näköiseni (vaaleanpunaista noin paljon, herranjestas), ja saipa vielä kunnolla kehuja makunsakin puolesta, vaikka äitini oli varma, ettei hopeatoffee taikka lakritsi iske isovanhempiin. Makeansuolainen lakritsi ja astetta pirteämpi vadelma osoittautuivat kuitenkin suussasulavaksi yhdistelmäksi ja muutinkin makuyhdistelmän nyt perinteisemmän täyekakun muotoon, mutta lieriöcharloten kanssa otan silti vielä revanssin.



Lakritsi-vadelmakakku:

Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g lakritsikastiketta
0,5 l vadelmia
2,5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
0,75 dl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
1 dl vadelmacurdia
4 liivatelehteä

Kostutu:
1,5 dl maitoa

Koristelu:
1,5+2,5dl kermaa
150 g hopeatoffee-karkkeja
Punaista elintarvikeväriä
0,5 dl vadelma curdia
Black and white-all sorts karkkeja


Valmista ensin kakkupohja: vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla sekä voitele ja korppujauhota reunat.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muutamassa erässä taikinaan varovasti sekoittaen.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkupohjaa 175 asteessa 30-35 minuuttia. Kakkupohjan voi tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi, se säilyy hyvänä muutamia päiviä pakastamatta.

Kokoa kakku mieluiten tarjoilua edeltävänä päivänä. Aloita kokoaminen leikkaamalla pohja kolmeen osaan ja laittamalla liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sulata sitten marjat, jos käytät pakasteita, tai survo tuoreet marjat haarukalla rikki ja valuta enimmät mehut siivilässä. Ota mehu talteen. Soseuta sitten marjat sauva- tai tehosekoittimella. Soseesta voi halutessa siivilöidä pois siemenet. Kun työnnät käden muovipussiin, saa soseen paineltua mahdollisimman hyvin läpi siivilästä.

Vaahdota kerma. Sekoita marjasoseen joukkoon maitorahka, sokeri, sitruunanmehu ja vadelmacurd.

Lämmitä n. 2 rkl marjamehua, purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne nesteeseen. Lisää liivateseos ohuena nauhana marjarahkan joukkoon kokoajan sekoittaen.

Yhdistä rahkaseos kermavaahtoon.

Kokoa kakku irtopohjavuoan sisälle (ja korota reunoja tarvittaessa leivinpaperilla) tai reunavuokaan. Aloita kostuttamalla alin pohjalevy maidolla. Levitä päälle reilu kerros lakritsikastiketta. Kaada päälle noin puolet vadelmatäytteestä. Nosta päälle seuraava pohjakerros päälle ja täytä ensimmäisen tavoin. Asettele päälle kakkupohjan "kansi" ja kostuta myös se reilusti maidolla.

Asettele kakun päälle kevyt tasainen paino ja nosta jääkaappiin vetäytymään.

Aloita koristelu lakritsikinuskista. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma (1,5 dl) sekä hopeatoffee-karkit. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä n. 10 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja jäähdytä kinuskia samalla sekoittaen n. 15 minuuttia. Kaada se sitten jääkaappikylmän kakun päälle ja siirrä kakku takaisin kylmään.

Vaahdota kerma (2,5 dl) kestäväksi vaahdoksi. Sekoita vadelmacurdin joukkoon punainen elintarvikeväri ja yhdistä seos kermavaahtoon.

Kuorruta kakun reunat vadelmakermalla veitsen avulla. Siirrä sitten loput kermasta pursotuspussiin ja pursota ruusukkeita renkaaksi kakun päälle.


Viimeistele mustavalkoisilla lakritsikarkeilla sekä vadelmakermalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti