Joskus suunnitelmat
ovat liian suuria toteutettavaksi tai ainakin onnistuakseen ensimmäisellä
yrityksellä. Tämän kakun piti olla hyvin erilainen kuin millainen siitä lopulta
tuli. Lakritsia ja vadelmaa kyllä, mutta ideani oli leipoa siitä lieriön
mallinen charlotte siten että reunoina olisi ollut kauniita kiemuraisia
lakritsi-kääretortun viipaleita ja päältä olisi valunut lakritsikinuski,
sisällä onkalo vadelmamoussea. No, homma kaatui kohtaan "kauniita kiemuraisia
lakritsi-kääretortun viipaleita". Leivoin kyllä kääretortun, jonka täytin
lakritsikastikkeella ja kokosinpa vielä kakunkin (grillitikkujen avustuksella)
kääretortuista ja kahdesta kakkupohjalevystä niin kuin oli suunnitelmissa,
mutta reunat olivat kaukana kauniista. Hätä ei kuitenkaan ollut sen näköinen ja
lopulta sain tarjota vieraille kaunista kakkua, joka tosin oli kaikkea muuta
kuin minun näköiseni (vaaleanpunaista noin paljon, herranjestas), ja saipa
vielä kunnolla kehuja makunsakin puolesta, vaikka äitini oli varma, ettei
hopeatoffee taikka lakritsi iske isovanhempiin. Makeansuolainen lakritsi ja
astetta pirteämpi vadelma osoittautuivat kuitenkin suussasulavaksi
yhdistelmäksi ja muutinkin makuyhdistelmän nyt perinteisemmän täyekakun
muotoon, mutta lieriöcharloten kanssa otan silti vielä revanssin.
Lakritsi-vadelmakakku:
Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl
perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g
lakritsikastiketta
0,5 l vadelmia
2,5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
0,75 dl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
1 dl vadelmacurdia
4 liivatelehteä
Kostutu:
1,5 dl maitoa
Koristelu:
1,5+2,5dl
kermaa
150 g
hopeatoffee-karkkeja
Punaista
elintarvikeväriä
0,5 dl
vadelma curdia
Black
and white-all sorts karkkeja
Valmista ensin
kakkupohja: vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla sekä voitele ja
korppujauhota reunat.
Vaahdota
huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi
sähkövatkaimella. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muutamassa
erässä taikinaan varovasti sekoittaen.
Kaada taikina
vuokaan ja paista kakkupohjaa 175 asteessa 30-35 minuuttia. Kakkupohjan voi
tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi, se säilyy hyvänä muutamia päiviä
pakastamatta.
Kokoa kakku
mieluiten tarjoilua edeltävänä päivänä. Aloita kokoaminen leikkaamalla pohja
kolmeen osaan ja laittamalla liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Sulata sitten
marjat, jos käytät pakasteita, tai survo tuoreet marjat haarukalla rikki ja
valuta enimmät mehut siivilässä. Ota mehu talteen. Soseuta sitten marjat sauva-
tai tehosekoittimella. Soseesta voi halutessa siivilöidä pois siemenet. Kun
työnnät käden muovipussiin, saa soseen paineltua mahdollisimman hyvin läpi
siivilästä.
Vaahdota kerma.
Sekoita marjasoseen joukkoon maitorahka, sokeri, sitruunanmehu ja vadelmacurd.
Lämmitä n. 2 rkl
marjamehua, purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne nesteeseen. Lisää
liivateseos ohuena nauhana marjarahkan joukkoon kokoajan sekoittaen.
Yhdistä rahkaseos
kermavaahtoon.
Kokoa kakku
irtopohjavuoan sisälle (ja korota reunoja tarvittaessa leivinpaperilla) tai
reunavuokaan. Aloita kostuttamalla alin pohjalevy maidolla. Levitä päälle reilu
kerros lakritsikastiketta. Kaada päälle noin puolet vadelmatäytteestä. Nosta
päälle seuraava pohjakerros päälle ja täytä ensimmäisen tavoin. Asettele päälle
kakkupohjan "kansi" ja kostuta myös se reilusti maidolla.
Asettele kakun
päälle kevyt tasainen paino ja nosta jääkaappiin vetäytymään.
Aloita koristelu
lakritsikinuskista. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma (1,5 dl) sekä
hopeatoffee-karkit. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä n. 10 minuuttia. Nosta
kattila pois liedeltä ja jäähdytä kinuskia samalla sekoittaen n. 15 minuuttia.
Kaada se sitten jääkaappikylmän kakun päälle ja siirrä kakku takaisin kylmään.
Vaahdota kerma (2,5
dl) kestäväksi vaahdoksi. Sekoita vadelmacurdin joukkoon punainen
elintarvikeväri ja yhdistä seos kermavaahtoon.
Kuorruta kakun
reunat vadelmakermalla veitsen avulla. Siirrä sitten loput kermasta
pursotuspussiin ja pursota ruusukkeita renkaaksi kakun päälle.
Viimeistele
mustavalkoisilla lakritsikarkeilla sekä vadelmakermalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti