torstai 23. marraskuuta 2017

Pitaleivät kikhernepyöryköillä ja kukkakaaliriisillä

Ennen kuin pistän asiat bloginkin puolella aivan jouluksi, tartuin vielä yhteen piparihuurujen keskelle pilkahtaneeseen ei-jouluiseen inspiraatioon: pitaleipiin ja falafeleihin. Paitsi, että lopulta en tehnyt pitaleipiä sen enempää kuin falafelejäkään (tai jälkimmäisiä tein melkein). Leivät ovat nimittäin valmiina kaupasta ostettuja ja väkertämieni kikhernepalluroiden kutsuminen falafeleiksi pahemman laatuinen oikeusmurha. Vaikka kuinka olen jaksanut mainostaa, miten hyviä pitaleipiä taannoin teimme kotsantunnilla ja reseptikin on vielä tallessa, en ole syönyt sen kotitaloudentunnin jälkeen kenties yhtä ainokaista pitaleipää. Ilmeisesti äiti menetti toivonsa sen suhteen, että pitaleipien leivontapäivä vielä koittaa ja turvautui kaupan versioihin. Itseäni alkoi heti kaduttaa, etten ole ryhtynyt toimeen jo aikoja sitten (ne leivät kotsantunnilla olivat sentään ihan omaa luokkaansa!). Kaavailemani falafelit sen sijaan muuttuivat kikhernepyöryköiksi, kun Viimeistä murua myöten -blogista luin, miten karmeaan rikokseen olin kovaa vauhtia syyllistymässä: falafelit kuuluu tehdä kuivatuista kikherneistä, ei purkkiherneistä. Ei sitten missään tapauksessa. No, sainpahan vapaat kädet, kun vahinko oli jo tapahtunut. Pyörykät olivatkin aika menestys, vaikka itse sanonkin. Taikina on myös helppo pyöritellä pulliksi! Koska en perusta tuoreiden vihannesten ymppäämisestä lämpimiin asioihin (salaatti+kikhernepita), mutta kasviksista itsessään senkin edestä, tein leivän täytteeksi pyöryköiden kaveriksi paprikalla piristettyä kukkakaaliriisintapaista, joka sinappisen jugurttikastikkeen ohella antaa mukavaa kosteutta leivälle ja pyöryköihin. Jos pitaleipähommat ei innosta, niin kukkakaaliriisi ja kikhernepyörykät voi ihan kaksistaankin lastata lautaselle, eikä minulla edes ole tähän hätään todisteita siitä, että olisin itse ikinä syönyt niitä leivän välissä, kun kokoamisprosessi ei yrityksistä huolimatta tuottanut kuvauksellista tulosta.



Kikhernepitaleivät:
4 annosta 


Kikhernepyörykät:

460 g kikherneitä suolaliemessä
3 porkkanaa
1 sipuli
3 pientä valkosipulinkynttä
Loraus öljyä
0,5 dl maitoa tai vettä
1 rkl soijakastiketta
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl suolaa


Kukkakaaliriisi:

1 iso kukkakaali
1 punainen paprika
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio


Lisäksi:
Pitaleipiä
200 g turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä
2 tl kotisinappia


Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Hienonna sipulit.

Kuumenna pannulla öljy ja kuullota sipuleita sekä porkkanaraastetta n. 10 minuuttia.

Huuhtele kikherneet siivilässä. Lisää niiden joukkoon kulhossa mausteet, neste (vesi tai maito) ja survo ne sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon sipuliseos.

Pyörittele kikhernemassasta pyöryköitä uunipellille ja paista niitä uunin keskitasolla 250 asteessa 15-20 minuuttia.

Aloita kukkakaaliriisin valmistaminen murentamalla kukkakaalin kukinnot kulhoon ("varret" voi syödä sellaisenaan, keittää tai vaikka käyttää sosekeittoon). Kukkakaalin voi myös raastaa karkealla raastimella, mutta se ei välttämättä ole tarpeen. Paloittele myös paprika.

Kuumenna paistinpannulla 2 dl vettä. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio sekä kukkakaalimuru ja paprikat. Keitä, kunnes vesi on haihtunut. Kypsänä suuriksi jääneet kukkakaalin kukinnot on helppo murskata.

Sekoita kastike maustamalla turkkilainen jogurtti tai kermaviili sinapilla.


Lämmitä pitaleivät ja leikkaa ne halki, ei läpi asti, ja täytä pyöryköillä, kukkakaaliriisillä sekä sinappikastikkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti