tiistai 24. heinäkuuta 2018

Pølsehorn - eli nakkisarvet


 Tämän vuoden kesälomareissumme suuntautui Kööpenhaminaan ja sen ympäristöön, urheilun merkeissä oikeastaan, mutta himoturisteina kaikki liikenevät voimat ja tunnit käytettiin nähtävyyksien ja kaupungin tutkailuun. Tämä oli toinen kertani Kööpenhaminassa, mutta siitä ensimmäisestä on jo niikseen aikaa, että kaupunki jaksoi kunnolla kiinnostaa ja merenneitokin oli viimeksi Japanissa asti maailmannäyttelyssä, joten näin sen vasta nyt ensikertaa. Ruokapuoli jää meidän reissuilla lähinnä sen ensimmäisen kaikille kelpaavan ravintolan varaan, joka nälän hetkellä osuu vastaan. Pistelinkin poskeeni lähinnä ceasar -salaatteja, enkä aikomuksista huolimatta yhtään smørrebrødiä saati aamiaisviineriä taikka rød pølsea. Mutta vähän Tanskaa sentään maistoin, kun ne pikkuiset kuivakanoloiset nakkikääröt, siis vähän kuin hodarisämpylät, joissa on sisäänrakennettu nakki ja osassa versioista ketsuppikin, herättivät kummia syömähimoja. Jostain syystä vallan mainio aamu-, väli- ja iltapalaherkku. Kotona piti tietenkin testata vääntää pølsehorneja itse, mikä oli varsin yksinkertainen ja helppo nakki.





Pølsehorn - eli nakkisarvet
20 kpl

3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja
(ruisjauhoja*)
50 g margariinia
2 pkt (20kpl) nakkeja
Ketsuppia
Muna voiteluun

*voit korvata vehnäjauhoista 1-2 dl ruisjauhoilla ilman, että taikinan maku merkittävästi muuttuu.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri sekä muna. Sekoita nesteeseen sitten jauhoja, kunnes taikina on vellimäistä ja vatkaa sitä hetki voimakkaasti.

Jatka alustamista käsin ja lisää taikinaan loput jauhot. Kun vaivaaminen käy raskaaksi, lisää margariini (tai voi) sekä loput jauhot, niin että taikinasta tulee kimmoisaa ja se alkaa irrota kulhon reunoista.

Anna taikinan kohota noin tunnin ajan lämpimässä paikassa.

Vaivaa kohonnutta taikinaa voimakkaasti muutama minuutti jauhotetulla alustalla ja kauli se sitten kahdessa erässä n. 20 cm levyiseksi kaistaleeksi. Leikkaa kumpikin taikinalevy kymmeneksi kolmioksi.

Aseta kolmion kantaan nakki, pruuttaa sen rinnalle halutessa raita ketsuppia ja kääri taikina nakin ympärille vähän croissantin tapaan.

Anna sarvien kohota vielä vähintään sen aikaa, että saat koko taikinan leivottua. Voitele ne sitten munalla ja paista 225 asteisessa uunissa n.12 minuuttia.

Syö mieltymysten mukaan kuumana, haaleana tai kylmänä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti