sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Kolmen salaatin noutopöytä


Sain kai jonkun henkisen ruoka-ähkyn ylioppilasjuhlistani sillä paitsi blogissa niin myös keittiössä on ollut aika hiljaista koko kesäkuun. Juhlistanikaan en kertonut kakkua enempää. Haluan kuitenkin palata kesäkuun alkuun vielä hetkeksi ja jakaa salaattien ympärille rakentuneen noutopöydän, joka sopii mainiosti muihinkin kesän juhliin tai salaatit ihan yksinäänkin nautittaviksi.

Halusin juhliini pelkkiä kylmiä tarjottavia, jo helppoudenkin vuoksi, mutta myös siksi, että kesäruoksi yleensä vain yksinkertaisesti kaipaa jotain raikasta. Koska vierasrepertuaari ylsi lapsista eläkeläisiin, turhia kikkailuja piti välttää ja myös miettiä, että ne nälkäisemmätkin vieraat saavat tarpeeksi murua rinnan alle. Salaatit syntyvätkin lopulta vähistä raaka-aineista, mutta kuitenkin sillä ajatuksella, että jokaista voisi yksinäänkin syödä lounaaksi. Lopulta olin itse tyytyväinen tarjottaviin ja myös vierailta tuli kiitosta. Ei-niin-porkkananpurija isoisänikin haki lisää (jes!).

Tarjolla oli seuraavaa:

Menu:
Pesto-pastasalaatti
Paahdettu juuressalaatti
Nektariini- kanasalaatti
Lämminsavulohta
Chorizo munakas
(Kasvismunakas)

Saaristolaislimppua
Patonkia
Oivariinia
Kermaviilikastiketta
Siemensekoitusta
Krutonkeja








Reseptit 20 henkilölle.


Pesto-pastasalaatti:

500 g kierrepastaa
0,5 prk pestoa
600 g kirsikkatomaatteja
350 g mozzarellaa
Ripaus suolaa
Tuoretta basilikaa

Keitä pasta pussin ohjeen mukaan ja huuhtele se kylmällä vedellä lävikössä. Sekoita joukkoon pesto (vaikka keittäisit pastan hyvissä ajoin valmiiksi, pesto kannattaa siitä huolimatta lisätä heti pastan joukkoon, niin pasta pysyy irtonaisena).

Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Revi tai paloittele mozzarella tai käytä valmiita palleroita.

Sekoita tomaatit, mozzarella, ripaus suolaa sekä kevyesti silputtupastan basilika pastan joukkoon hetki ennen tarjoilua.


Paahdettu juuressalaatti:

1 kg porkkanaa
1 kg punajuurta
n. 3 dl ohraa
1 kasvisliemikuutio
Timjamia
suolaa
Pippuria
Oliiviöljyä
Puolikas ruukku tuoretta timjamia

Kuori ja paloittele punajuuret sekä porkkanat. Sekoita juuresten joukkoon pellillä reilu loraus oliiviöljyä, rohkea ripaus suolaa, kuivattua timjamia sekä mustapippuria ja paahda juureksia 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Liuota keitinveteen  kasvisliemikuutio.

Sekoita paahdetut juurekset sekä ohra keskenään. Lisää joukkoon tuoretta timjamia sekä tarvittaessa suolaa.


Nektariini-kanasalaatti:


1 kg broilerinfileitä
Currymaustetta
suolaa
Puolikas kerä Jäävuorisalaattia
puolikas pussi friseesalaattia
Puolikas rasia salaattisekoitusta (sis. rucolaa ja pinaattia jne.)
200 g parmesaanilastuja
2 nektariinia

Aloita kypsentämällä broilerifileet hyvissä ajoin. Mausta fileet suolalla sekä curryllä ja kypsennä niitä 225 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarkista kypsyys.

Peitä fileet esim. foliolla ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa ne sitten sopivan kokoisiksi paloiksi.

Revi kulhoon salaatit, pese ja paloittele sekaan nektariinit ja lisää broileripalat sekä parmesaani.


Chorizo munakas:

12 munaa
n.2,5 dl vettä
150 g chorizoa
1 vihreä paprika
1 sipuli
Paprikamaustetta
Cayennepippuria (varovasti)
Mustapippuria
Suolaa

Riko munat ja sekoita niiden joukkoon vesi sekä mausteet.

Kuori ja viipaloi chorizo. Suikaloi paprika ja paloittele sipuli puolirenkaiksi.

Kaada munaseos n. 15x20 cm vuokaan. Ripottele joukkoon makkarasiivut, paprika sekä sipuli.

Kypsennä munakasta 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes se on kauttaaltaan hyytynyt.

Leikkaa munakas annospaloiksi ja tarjoile vähän jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä.


Kasvismunakas:

12 munaa
n. 2,5 dl vettä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
2 sipulia
n. 100 g Oliiveja
Paprikamaustetta
Suolaa
Cayennepippuria (varovasti)
Mustapippuria

Riko munat ja sekoita niiden joukkoon vesi sekä mausteet.

Suikaloi paprikat ja paloittele sipulit puolirenkaiksi.

Puolita oliivit.

Kaada munaseos n. 15x20 cm vuokaan. Ripottele joukkoon paprikat, sipulit ja oliivit.

Kypsennä munakasta 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes se on kauttaaltaan hyytynyt.

Leikkaa munakas annospaloiksi ja tarjoile vähän jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä.


Lisäksi:

2 kg savulohta
(40 vieraalle kului n. 3,5 kg)

1 kookas saaristolaislimppu (2 kpl)
1 kookas Patonkia (2 kpl)
Siemensekoitusta (ei kulu paljoa)
n. 200 g krutonkeja
Oivariinia
1 prk kermaviiliä + 1 ps dippijauhetta



Meillä vieraita oli n. 40, mutta puolitin tarvittavat ainemäärät näihin resepteihin (kasvismunakasta tosin tehtiin vain n. 10 henkilölle kasvissyöjiä varten) lisäämään helppokäyttöisyyttä (aika harvoin on 40 vierasta). Kymmenelle hengelle saa siis tarvittavat ainesuhteet helposti vielä nämä kirjatut ainemäärät puolittamalla.

Isolle joukolle salaattimenu on suhteellisen helppo tarjottava. Sekoitimme salaatit valmiiksi pilkotuista/valmistelluista aineksista vasta alle tuntia ennen juhlia jokainen kahteen eri kulhoon, tarjoiluastiaan ja muovikippoon, josta sai helposti lisättyä tarjolle. Kun kaikki ainekset oli valmiina, itse salaattien valmistus vei vain silmänräpäyksen.

Kuvaamaan en juhlakaluna oikein ehtinyt, mutta jonkinmoisia otoksia nyt sentään löytyi tekstin lomaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti