Siman valmistuksesta
jäi houkutteleva kimpale hiivaa ja kun ajasta ei tässä yhtenä päivänä ollut
puutetta, ryhdyin pullahommiin. Päätin iskeä kehiin pakkasessa lymyileviä
raparpereja (koska niiden satokausi kesäkuussa lähenee jo lupaavasti).
Onnekseni löysin niiden kaveriksi kaapista vaniljakastikejauhetta. Vaikka
yleensä liputan itse tekemisen puolesta, niin mielestäni nimenomaan siinä
jauheesta tehdyssä vaniljakastikkeessa on hyvin miellyttävä maku. Ja siis voiko
yhdistelmä pulla+raparperi+vanilja olla muuta kuin täydellistä? - No ei!
Raparperi-vaniljapitko
2 isoa pitkoa
Pullataikina:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
n. 6 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Täyte:
2,5 dl maitoa
1 ps
vaniljakastikejauhetta
n. 8 dl raparperia
(pakaste tai tuore)
4 rkl sokeria
Lisäksi:
Muna voiteluun
Lämmitä maito käden
lämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää myös suola, kardemumma, sokerit
sekä muna. Sekoita joukkoon pari desiä jauhoja, niin että taikina on
vellimäistä ja vatkaa sitä voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
Lisää jauhoja
vähitellen alustaen taikinaa käsin, kunnes taikina käy raskaaksi. Lisää sitten
pehmeä tai sulatettu voi. Sekoita joukkoon tarvittaessa vielä jauhoja, kunnes
taikina irtoaa kulhon reunoista ja on paksun kimmoisaa.
Siirrä taikina
liinalla peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunniksi.
Sulata raparperit ja
valuta ne siivilässä tai mikäli käytät tuoreita raparpereja, sekoita niiden
joukkoon reilu ripaus sokeria ja anna niiden mehustua taikinan kohoamisen ajan
ja valuta ne sen jälkeen siivilässä.
Vatkaa maidon
joukkoon vaniljakastikejauhe ja siirrä kylmään.
Kun, taikina on
kohonnut noin kaksinkertaiseksi, siirrä se jauhotetulle alustalle ja vaivaa
sitä pari minuuttia käsin. Muotoile taikinasta kaksi uunipellin levyistä pötköä
ja painele ne kevyesti littanoiksi. Painele pötköjen keskelle sitten kaulimella
noin 5 cm leveä ura. Siirrä pitkot uunipellille ja anna niiden kohota vielä
reilu vartin verran.
Painele pitkojen
urat vielä uudestaan kaulimella ja levitä sitten kumpaankin koloon reilu kerros
vaniljakastiketta, niin että se ylettyy vähän myös reunoille.
Sekoita raparperien
joukkoon sokeri ja painele ne kevyesti vaniljatäytteen päälle.
Riko kananmuna
lasiin ja vatkaa sen rakenne rikki. Voitele pitkojen reunat munalla ja paista
niitä sitten 200 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet
syvän kullanruskean värin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti