keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Piimäsämpylät

Olen jo varmaan kolmesti päättänyt, että alan leipomaan aina kerran viikossa leipää, sämpylöitä, rieskoja tai sen sellaista. Vielä siitä ei tosiaan ole tullut rutiinia, vaan koko kesäkuu vierähti lähinnä makeiden leivonnaisten parissa, ainakin blogin osalta. Nyt kuitenkin jotain vähän terveellisempää arjen luksusta: sämpylöitä, joista tuli kaapista löytyneiden ainesten näköisiä. Maku osoittautui melko spontaanista leivonnasta huolimatta oikein tasapainoiseksi ja koostumus näissä sämpylöissä on verrattoman pehmeä.
 


Piimäsämpylät:
n. 18 kpl
 
6 dl piimää
35 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl siirappia
1 muna
3 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
n. 50 g margariinia
 
+vehnäjauhoja
 
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi sekä muna.
 
Sekoita taikinaan kauraleseet ja ruisjauho ja vatkaa sitä hetki voimakkaasti vispilällä. Jatka sekoittamista sitten käsin ja lisää vehnäjauhot. Kun taikina muuttuu raskaaksi (n. 8 dl jälkeen), lisää margariini ja sitten loput jauhot.
 
Siirrä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. tunniksi.
 
Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla alustalla ja leivo sitten sämpylöiksi.
 
Paista sämpylöitä n. 15 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla, niin että ne saavat kullanruskean värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti