Olen jo varmaan
kolmesti päättänyt, että alan leipomaan aina kerran viikossa leipää,
sämpylöitä, rieskoja tai sen sellaista. Vielä siitä ei tosiaan ole tullut
rutiinia, vaan koko kesäkuu vierähti lähinnä makeiden leivonnaisten parissa,
ainakin blogin osalta. Nyt kuitenkin jotain vähän terveellisempää arjen
luksusta: sämpylöitä, joista tuli kaapista löytyneiden ainesten näköisiä. Maku osoittautui melko spontaanista leivonnasta huolimatta oikein tasapainoiseksi ja koostumus näissä sämpylöissä on verrattoman pehmeä.
Piimäsämpylät:
n. 18 kpl
6 dl piimää
35 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl siirappia
1 muna
3 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
n. 50 g margariinia
+vehnäjauhoja
Lämmitä piimä
kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi sekä muna.
Sekoita taikinaan
kauraleseet ja ruisjauho ja vatkaa sitä hetki voimakkaasti vispilällä. Jatka
sekoittamista sitten käsin ja lisää vehnäjauhot. Kun taikina muuttuu raskaaksi
(n. 8 dl jälkeen), lisää margariini ja sitten loput jauhot.
Siirrä taikina
kohoamaan lämpimään paikkaan n. tunniksi.
Vaivaa taikinaa
hetki jauhotetulla alustalla ja leivo sitten sämpylöiksi.
Paista sämpylöitä n.
15 minuuttia 200 asteisen uunin keskitasolla, niin että ne saavat kullanruskean
värin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti