Otin retiiseihin
ensikosketusta vuosi sitten, kun kokeilunhaluisena istutin niitä itse.
Retiiseissä on kaksi hyvää puolta, joista ensimmäisen löysin jo viime vuonna:
helppous. Olen 99 prosenttisen varma, että jokainen onnistuu itse kasvattamaan
niitä. Kylvä siemenet, odota, syö. Oikeasti. Se mikä viime kesänä oli vielä
vähän hukassa, oli retiisien maku. Nehän ovat melko kitkeriä, jälkimaku jopa
sipulinen. Sitä kirpeyttä kyllä löytyi, mutta en osannut kääntää sitä eduksi,
verhota muihin makuihin taikka kukistaa kokonaan, jotta retiisejä olisi tullut
käytettyä yhtään maistelua runsaammin. Jälleen pelto on tuottanut vähän
liikaakin noita punaisia palleroita, mutta nyt olen keksinyt, miten kitkeryys
kesytetään. Pelin vein minä 1-0. Koska retiisi on meillä lukeutunut
lisuke-kategoriaan, kokosin yhteen postaukseen useamman käyttövinkin.
Raasta!
Retiisi-porkkanaraaste
syntyy yksinkertaisesti raastamalla jokaista ruokailijaa kohden 2 retiisiä ja 1
porkkana. Tässä retiisi taittaa porkkanan makeutta ja sitä vastoin porkkana
retiisin kitkeryyttä. Raasteesta tulee kaiken lisäksi todella mehukasta, sillä
retiisi on yllättävän vetinen vihannes.
Paahda!
Uunipaahdetut
retiisit ovat oiva vaihtoehto taikka lisä "tavallisille"
uunijuureksille. Pese ja halkaise retiisit ja sekoita niihin sitten pellillä
loraus öljyä, ripaus suolaa, mustapippuria ja pizzamaustetta. Paahda 200
asteisessa uunissa n.40 minuuttia. Paahdettuna retiisi muistuttaa
koostumukseltaan mielestäni vähän kypsennettyä kesäkurpitsaa, mutta mikä
ihmeellisintä: uunissa kaikki kitkeryys häviää taivaan tuuliin.
Kuullota!
Retiisipyttis on
pirteän punainen ja myös kesän mainioita hävikkiruokia. Tässä retiisi toimii
vähän kuin sipuli; terävöittää makua. Pilko retiisit melko ohuiksi/pieniksi
paloiksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista retiisejä sitten n. 15
minuuttia käännellen. Paloittele retiisien kypsyessä keitetyt perunat ja
mahdolliset muut hävikkipyttis-ainekset, kuten eilispäiväiset grillimakkarat
tai lihapullat. Lisää ne pannulle ja paista vielä kymmenisen minuuttia. Mausta
suolalla, ripauksella pippuria ja esimerkiksi yrttimausteella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti