sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Retiisit x3

Otin retiiseihin ensikosketusta vuosi sitten, kun kokeilunhaluisena istutin niitä itse. Retiiseissä on kaksi hyvää puolta, joista ensimmäisen löysin jo viime vuonna: helppous. Olen 99 prosenttisen varma, että jokainen onnistuu itse kasvattamaan niitä. Kylvä siemenet, odota, syö. Oikeasti. Se mikä viime kesänä oli vielä vähän hukassa, oli retiisien maku. Nehän ovat melko kitkeriä, jälkimaku jopa sipulinen. Sitä kirpeyttä kyllä löytyi, mutta en osannut kääntää sitä eduksi, verhota muihin makuihin taikka kukistaa kokonaan, jotta retiisejä olisi tullut käytettyä yhtään maistelua runsaammin. Jälleen pelto on tuottanut vähän liikaakin noita punaisia palleroita, mutta nyt olen keksinyt, miten kitkeryys kesytetään. Pelin vein minä 1-0. Koska retiisi on meillä lukeutunut lisuke-kategoriaan, kokosin yhteen postaukseen useamman käyttövinkin.



Raasta!

Retiisi-porkkanaraaste syntyy yksinkertaisesti raastamalla jokaista ruokailijaa kohden 2 retiisiä ja 1 porkkana. Tässä retiisi taittaa porkkanan makeutta ja sitä vastoin porkkana retiisin kitkeryyttä. Raasteesta tulee kaiken lisäksi todella mehukasta, sillä retiisi on yllättävän vetinen vihannes.



Paahda!

Uunipaahdetut retiisit ovat oiva vaihtoehto taikka lisä "tavallisille" uunijuureksille. Pese ja halkaise retiisit ja sekoita niihin sitten pellillä loraus öljyä, ripaus suolaa, mustapippuria ja pizzamaustetta. Paahda 200 asteisessa uunissa n.40 minuuttia. Paahdettuna retiisi muistuttaa koostumukseltaan mielestäni vähän kypsennettyä kesäkurpitsaa, mutta mikä ihmeellisintä: uunissa kaikki kitkeryys häviää taivaan tuuliin.



Kuullota!

Retiisipyttis on pirteän punainen ja myös kesän mainioita hävikkiruokia. Tässä retiisi toimii vähän kuin sipuli; terävöittää makua. Pilko retiisit melko ohuiksi/pieniksi paloiksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista retiisejä sitten n. 15 minuuttia käännellen. Paloittele retiisien kypsyessä keitetyt perunat ja mahdolliset muut hävikkipyttis-ainekset, kuten eilispäiväiset grillimakkarat tai lihapullat. Lisää ne pannulle ja paista vielä kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla, ripauksella pippuria ja esimerkiksi yrttimausteella. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti