perjantai 7. joulukuuta 2018

Punajuuri-fetapiirakka


Tänä vuonna en lutrannut sinisellä elintarvikevärillä ja itsenäisyyspäivän päivällinenkin oli kebabbilan kanarulla, mutta päätinpä kuitenkin heittää blogiin eksyneitä reseptillä. Jouluteemaisten suolaisten tarjottavien keksiminen osoittautui pikkujouluna aika haastavaksi, mieleen juolahti vain kylmäsavulohi ja karjalanpiirakat. Päätin sitten, että koska joulupöydässäkin juhlitaan juureksilla, on punajuuri piirakassa ihan tarpeeksi jouluista. Ja pääsinhäpän käyttämään vielä omia punajuuria. Tässä piirakassa makeaa punajuurta tasapainottaa suolainen fetajuusto ja mausteena on timjamia. Huomasinpahan myös äsken, etten ollut ottanut mokomasta piirakasta yhtään yksittäiskuvaa (??), joten tyytykää rakeiseksi zoomattuun versioon. Se ulkonäköhän on muutenkin sivuseikka, eikös? Ja makuhan tässä on kohdillaan.



Punajuuri-fetapiirakka:

Pohja:
0,5 ps perunamuusijauhetta
1 dl jogurttia
0,5 dl öljyä
1 muna
0,25 tl leivinjauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl maitoa

Täyte:
n. 800 g punajuuria
1,5 rkl timjamia
2 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
Suolaa
n.1 dl vettä

200 g tuorejuustoa
1 dl maitoa
2 munaa
Mustapippuria
Suolaa

250 g fetajuustoa


Valmista ensin pohja. Sekoita perunamuusijauheen joukkoon jogurtti, öljy sekä muna. Sekoita joukkoon kuivat aineet, sekä lopuksi maito. Jos taikina vaikuttaa turhan löysältä, lisää vähän vehnäjauhoja. Nosta taikina jääkaappiin odottamaan.

Kuori ja kuutioi punajuuret. Hienonna valkosipuli.

Kuumenna kattilassa loraus oliiviöljyä. Kuullota valkosipulit ja lisää sitten myös punajuuret sekä suola ja timjami kattilaan. Kuullota niitäkin hetki ja lisää kattilaan sitten vesi. Anna punajuurten kypsyä kannen alla n.30 minuuttia. Nosta lopuksi kansi pois, lisää hellan tehoa ja anna nesteen kiehua pois.

Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon maito sekä munat ja mausta mustapippurilla ja suolalla.

Voitele 28 senttinen piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille melko ohuelti. Levitä pohjalle puolet punajuurista. Murenna punajuurten päälle noin puolet fetajuustosta ja lisää sitten loput punajuuret. Murenna päälle loppu fetajuusto. Kaada vuokaan lopuksi tuorejuustoseos.

Kypsennä piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla n.40 minuuttia.

Anna piirakan vetäytyä ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti