Tänä vuonna en
lutrannut sinisellä elintarvikevärillä ja itsenäisyyspäivän päivällinenkin oli
kebabbilan kanarulla, mutta päätinpä kuitenkin heittää blogiin eksyneitä
reseptillä. Jouluteemaisten suolaisten tarjottavien keksiminen osoittautui
pikkujouluna aika haastavaksi, mieleen juolahti vain kylmäsavulohi ja
karjalanpiirakat. Päätin sitten, että koska joulupöydässäkin juhlitaan
juureksilla, on punajuuri piirakassa ihan tarpeeksi jouluista. Ja pääsinhäpän
käyttämään vielä omia punajuuria. Tässä piirakassa makeaa punajuurta
tasapainottaa suolainen fetajuusto ja mausteena on timjamia. Huomasinpahan myös
äsken, etten ollut ottanut mokomasta piirakasta yhtään yksittäiskuvaa (??),
joten tyytykää rakeiseksi zoomattuun versioon. Se ulkonäköhän on muutenkin sivuseikka,
eikös? Ja makuhan tässä on kohdillaan.
Punajuuri-fetapiirakka:
Pohja:
0,5 ps
perunamuusijauhetta
1 dl jogurttia
0,5 dl öljyä
1 muna
0,25 tl
leivinjauhetta
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl maitoa
Täyte:
n. 800 g punajuuria
1,5 rkl timjamia
2 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
Suolaa
n.1 dl vettä
200 g tuorejuustoa
1 dl maitoa
2 munaa
Mustapippuria
Suolaa
250 g fetajuustoa
Valmista ensin
pohja. Sekoita perunamuusijauheen joukkoon jogurtti, öljy sekä muna. Sekoita
joukkoon kuivat aineet, sekä lopuksi maito. Jos taikina vaikuttaa turhan
löysältä, lisää vähän vehnäjauhoja. Nosta taikina jääkaappiin odottamaan.
Kuori ja kuutioi
punajuuret. Hienonna valkosipuli.
Kuumenna kattilassa
loraus oliiviöljyä. Kuullota valkosipulit ja lisää sitten myös punajuuret sekä
suola ja timjami kattilaan. Kuullota niitäkin hetki ja lisää kattilaan sitten
vesi. Anna punajuurten kypsyä kannen alla n.30 minuuttia. Nosta lopuksi kansi
pois, lisää hellan tehoa ja anna nesteen kiehua pois.
Notkista tuorejuusto
kulhossa. Sekoita joukkoon maito sekä munat ja mausta mustapippurilla ja
suolalla.
Voitele 28 senttinen
piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille melko ohuelti.
Levitä pohjalle puolet punajuurista. Murenna punajuurten päälle noin puolet
fetajuustosta ja lisää sitten loput punajuuret. Murenna päälle loppu
fetajuusto. Kaada vuokaan lopuksi tuorejuustoseos.
Kypsennä piirakkaa
200 asteisen uunin keskitasolla n.40 minuuttia.
Anna piirakan
vetäytyä ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti