torstai 20. joulukuuta 2018

Luumu-piparkakku


Meillä juustokakku on jostain syystä siinä määrin vakiintunut joulupöydän herkku, että pakko myöntää, en ole ennen tehnyt joulun makuista täytekakkua. Idea lähti kuitenkin vyörymään kuin itsestään, kun vain mietin piparkakun makuista kakkupohjaa. Täytteeksi tietenkin sitä meikäläisen lempparijälkkäriä, luumurahkaa, joka on niin ihanan tömäkkää ja tahmeaa, mutta kuitenkin kuohkeaa. Tömäkkä on kuitenkin myös maku ja yltäkylläiselle, piparkakkupohjan ja rahkan makeudelle hain vastapainoa ah niin sopivan hapokkaista ja hedelmäisistä tuoreista luumuista. Voisiko joulun makeita klassikkomakuja tämän paremmin yhdistää?




Luumupiparkakku:

Pohja:
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
150 g margariinia
3 munaa
5,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssin kuorta
1 tl neilikkaa
1,5 dl maitoa

Luumuhilloke:
6 luumua
2 rkl vettä
0,75 dl sokeria
1,5 rkl sitruunan mehua

Luumutäyte:
250 g pehmeitä kuivattuja luumuja
250 g maustamatonta rahkaa
2 rkl sokeria
n. 2 rkl vettä
2 dl vispikermaa

Kostutus:
Vettä
Siirappia

Koristelu:
n. 1 dl vispikermaa
3 luumua
Piparkakkuja



Valmista ensin kakkupohja. Tämä pohja on itsessään sen verran mehevä, ettei kostutusta tarvita paljoa, kunhan pohja vain ei ehdi kuivahtaa. Leivo se siis vasta tarjoilua edeltävänä päivänä.

Mittaa sokerit sekä margariini kulhoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa, niin että viimeiseksi jää jauhoseosta.

Valmistele halkaisijaltaan 18cm irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen.

Paista kakkupohjaa 175 asteisen uunin alatasolla n.40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla.

Tee seuraavaksi luumuhilloke. Sen voi tosin tehdä valmiiksi jo useita päiviä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.

Pese ja paloittele luumut. Mittaa luumujen kanssa kattilaan vesi, sokeri sekä sitruunan mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hillon kiehua hiljalleen ilman kantta n.30 minuuttia, tai kunnes luumut ovat pehmenneet kunnolla.

Kokoa kakku tarjoilupäivän aamuna tai edellisenä iltana. Valmista ensin luumutäyte.

Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kuivatut luumut, rahka ja sokeri paksuksi tahnaksi. Lisää tilkka vettä, varovasti ruokalusikallinen kerrallaan, vain sen verran että luumuseos on helppo soseuttaa ja notkistuu vähän. Sen tulee kuitenkin paksua ja pysyä muodossaan!

Jos käyttämäsi luumut ovat todella kuivia ja kovia, keitä niitä ensin n.20 minuuttia vesitilkan kanssa, niin että ne pehmenevät. Kaada vesi pois ja soseuta.

Vaatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele luumuseos varovasti kermavaahdon joukkoon.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jos päällimmäinen levy on vähän kuperaksi pullistunut, vaihda sen ja keskimmäisen levyn paikkaa, jolloin epätasaisuus hukkuu täytteeseen, tai leikkaa se tasaiseksi.

Sekoita desin vesitilkkaan loraus siirappia kostutusta varten.

Kokoa kakku kostuttamalla ensin kakkupohja siirappiliemellä pullasudin avulla. Levitä seuraavaksi kerros luumuhilloketta, niin että luumun paloja on suurin piirtein joka puolella. Lisää päälle puolet luumurahkatäytteestä. Täytä toinen kerros samalla tavalla.

Muista kostuttaa myös päällimmäinen kakkupohjalevy!

Tämä kakku pitää hyvin muotonsa ja sen voi jättää rennosti nakuksi tai halutessaan siistiä reunat kermavaahdolla.

Koristele luumuilla ja piparkakuilla.





Pahoittelut, leikatusta kakusta ei ole kuvaa :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti