Meillä juustokakku
on jostain syystä siinä määrin vakiintunut joulupöydän herkku, että pakko
myöntää, en ole ennen tehnyt joulun makuista täytekakkua. Idea lähti kuitenkin
vyörymään kuin itsestään, kun vain mietin piparkakun makuista kakkupohjaa.
Täytteeksi tietenkin sitä meikäläisen lempparijälkkäriä, luumurahkaa, joka on
niin ihanan tömäkkää ja tahmeaa, mutta kuitenkin kuohkeaa. Tömäkkä on kuitenkin
myös maku ja yltäkylläiselle, piparkakkupohjan ja rahkan makeudelle hain
vastapainoa ah niin sopivan hapokkaista ja hedelmäisistä tuoreista luumuista.
Voisiko joulun makeita klassikkomakuja tämän paremmin yhdistää?
Luumupiparkakku:
Pohja:
1,5 dl
fariinisokeria
1,5 dl sokeria
1,5 tl
vaniljasokeria
150 g margariinia
3 munaa
5,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl
leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl pomeranssin
kuorta
1 tl neilikkaa
1,5 dl maitoa
Luumuhilloke:
6 luumua
2 rkl vettä
0,75 dl sokeria
1,5 rkl sitruunan
mehua
Luumutäyte:
250 g pehmeitä
kuivattuja luumuja
250 g maustamatonta
rahkaa
2 rkl sokeria
n. 2 rkl vettä
2 dl vispikermaa
Kostutus:
Vettä
Siirappia
Koristelu:
n. 1 dl vispikermaa
3 luumua
Piparkakkuja
Valmista ensin
kakkupohja. Tämä pohja on itsessään sen verran mehevä, ettei kostutusta tarvita
paljoa, kunhan pohja vain ei ehdi kuivahtaa. Leivo se siis vasta tarjoilua
edeltävänä päivänä.
Mittaa sokerit sekä
margariini kulhoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat.
Yhdistä kuivat
aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa, niin että
viimeiseksi jää jauhoseosta.
Valmistele
halkaisijaltaan 18cm irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen.
Paista kakkupohjaa
175 asteisen uunin alatasolla n.40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla.
Tee seuraavaksi
luumuhilloke. Sen voi tosin tehdä valmiiksi jo useita päiviä etukäteen ja
säilyttää jääkaapissa.
Pese ja paloittele
luumut. Mittaa luumujen kanssa kattilaan vesi, sokeri sekä sitruunan mehu.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna hillon kiehua hiljalleen ilman kantta n.30
minuuttia, tai kunnes luumut ovat pehmenneet kunnolla.
Kokoa kakku
tarjoilupäivän aamuna tai edellisenä iltana. Valmista ensin luumutäyte.
Soseuta
sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kuivatut luumut, rahka ja sokeri
paksuksi tahnaksi. Lisää tilkka vettä, varovasti ruokalusikallinen kerrallaan,
vain sen verran että luumuseos on helppo soseuttaa ja notkistuu vähän. Sen
tulee kuitenkin paksua ja pysyä muodossaan!
Jos käyttämäsi
luumut ovat todella kuivia ja kovia, keitä niitä ensin n.20 minuuttia
vesitilkan kanssa, niin että ne pehmenevät. Kaada vesi pois ja soseuta.
Vaatkaa kerma
vaahdoksi ja kääntele luumuseos varovasti kermavaahdon joukkoon.
Leikkaa kakkupohja
kolmeen osaan. Jos päällimmäinen levy on vähän kuperaksi pullistunut, vaihda
sen ja keskimmäisen levyn paikkaa, jolloin epätasaisuus hukkuu täytteeseen, tai
leikkaa se tasaiseksi.
Sekoita desin
vesitilkkaan loraus siirappia kostutusta varten.
Kokoa kakku
kostuttamalla ensin kakkupohja siirappiliemellä pullasudin avulla. Levitä
seuraavaksi kerros luumuhilloketta, niin että luumun paloja on suurin piirtein
joka puolella. Lisää päälle puolet luumurahkatäytteestä. Täytä toinen kerros
samalla tavalla.
Muista kostuttaa
myös päällimmäinen kakkupohjalevy!
Tämä kakku pitää
hyvin muotonsa ja sen voi jättää rennosti nakuksi tai halutessaan siistiä
reunat kermavaahdolla.
Koristele luumuilla
ja piparkakuilla.
Pahoittelut, leikatusta kakusta ei ole kuvaa :(
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti