torstai 1. helmikuuta 2018

Naanleipä

K-ruoka-lehden aasia-teemasta inspiroituneena ymppäsin keittoon Aasian aineksia; currya, kookosmaitoa ja paksoita. Ja koska keiton kaveriksi pitää olla leipää, näin tilaisuuteni ylistetyn naanleivän kokeiluun tulleen. Selailin reseptejä lopulta kuitenkaan yhtäkään suoranaisesti noudattaen, mutta se ei estänyt ensikertalaisen onnistumista. Siitä, millä tasolla oikeaoppista leivästäni tuli, en osaa sanoa, mutta hyvää se oli. Antaa sen puhua puolestaan, että olen parhaillaan niin täynnä naanleipää, etten tiedä milloin jaksan syödä seuraavan kerran. Siis VAROITUS! Tätä voi syödä vain liikaa.



Naanleipä:
8 kpl

2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl rypsiöljyä
voita


Mittaa kulhoon jogurtti ja vesi. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri.

Lisää jauhoja vähän kerrallaan alustaen taikinaa käsin. Lisää öljy, kun taikinassa on n.5 dl jauhoja. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää sitten loput jauhot, kuitenkin niin, että taikina jää ehkä aavistuksen löysemmäksi kuin tavanomainen sämpylätaikina.

Kuumenna uuni 275 asteeseen, pelti myös, ilman leivinpaperia.

Älä anna taikinan nousta vaan leivo se heti litteiksi leiviksi jakamalla taikina jauhotetulla alustalla kahdeksaan osaan, pyörittelemällä taikinapalat palloiksi ja litistämällä ne n. 3 cm paksuisiksi levyiksi.

Paista leipiä 275 asteisessa uunissa n.6 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita.


Voitele leivät voilla heti paiston jälkeen. Voita ei tarvitse sulattaa, vaan veitsen kärkeen otettu nokare sulaa sitä mukaa, kun sitä sivelee kuumalle leivälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti