lauantai 10. helmikuuta 2018

Laskiaiskierteet

Vannoin viime vuonna perinteisten laskiaispullien nimeen, mutta tänä vuonna toteutin jo tovin päässäni muhineen vision: laskiaiskierteet. Täyte rullataan pulliin jo leivontavaiheessa ja ennen tarjoilua lisätään enää kermavaahto. Näihin saa niinikään valita hilloa (ei) taikka mantelimassaa (kyllä) ja makua on koko pullan edestä, ei vain kirsikkana keskellä. Parasta on, ettei kermavaahtoa tarvita lainkaan, jos siltä tuntuu. Mantelimassan makuun mieltyneen kannattaa kokeilla mantelimassatäytteisiä kierrepullia ihan laskiaisajan ulkopuolellakin. Jos mielit perinteisempiä laskiaisherkkuja, käy vilkaisemassa viimevuoden reseptistä, miten meillä täytetään mantelimassapullat.



Laskiaiskierteet:
n. 35 kpl


5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 15dl vehnäjauhoja
150-200 g margariinia
(muna voiteluun)


Täyte:
1/2 pullataikinaan

1 pkt (150g) mantelimassaa
2 rkl maitoa
Tai
0,5-1 dl hilloa

2,5 dl vispikermaa (n.10 pullaan)





Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n.37 astetta). Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna (munaa ei välttämättä tarvita). Sekoita sitten joukkoon n. 5dl vehnäjauhoja, että taikinasta tulee vellimäinen ja vatkaa hetki voimakkaasti, jotta se saa ilmaa.
Jatka sekoittamista käsin ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi margariini (tai voi tai 2dl öljyä). Lisää sen jälkeen vielä jauhoja jos taikina jää rasvaisenoloiseksi. Valmis taikina irtoaa helposti käsistä ja kulhon reunoista ja on kimmoisa.
Nosta taikina kulhossa lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen ja anna kohota noin tunnin ajan.

Sekoita sillä välin mantelimassan joukkoon maito. Mikäli mantelimassasi on kovin kuivaa voi maitoa lisätä vähän enemmän tai jos käytät jääkaappikylmää massaa, kannattaa sitä lämmittää varovasti mikrossa sekoittamisen helpottamiseksi. Täytteen tulee olla tahnamaista, ei valuvaa.

Vaivaa nousseesta taikinasta ilma jauhotetulla alustalla ja leivo se sitten kahdessa erässä. Kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi ja levitä sille täyte. Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä veitsellä n. 2-3 cm levyisiä paloja. Siirrä ne pullavuokiin kohoamaan.

Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista niitä sitten 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Leikkaa jäähtyneistä kierrepullista hattu ja pursota tai nosta lusikalla pohjan päälle kasa kermavaahtoa.


Nauti kaakaon tai kahvin kaverina.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti