maanantai 5. helmikuuta 2018

Runebergin ruudut

Runebergin torttujen kanssa en ole missään kohtaa syvemmin tutustunut. Syönyt toki ja sitä rataa, mutta sitä, millainen on se aito ja oikea torttu, en osaa sanoa. Mantelijauho- piparimurutaikina on kuitenkin aika yleinen ja sitä paitsi mantelijauhe leivonnaisessa kuin leivonnaisessa on aina varma nakki ja joulupiparien yltäkylläisyys kaapinpohjalla puolestaan edelleen niin pöyristyttävä, että käytin tilaisuuden hyväksi päästä edes muutamasta eroon. Jogurtti oli omaa keksintöäni, jossain reseptissä kun oli kermaviiliä, toisin kuin meidän jääkaapissa. Kelpo ruutuja tuli yhtä kaikki, eikä hillossa ole säästelty.



Runebergin ruudut:

200 g margariinia
1,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl piparkakkumuruja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl maustamatonta jogurttia

Päälle:
1,2 tl vettä
n. 1 dl tomusokeria
Vadelmamarmeladia


Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne muutamassa erässä taikinan joukkoon. Lisää jogurtti, kun vielä noin puolet kuiva-aineseoksesta on jäljellä. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa leivinpaperilla n.30-20 cm uunivuoka tai kokonainen uunipelti. Kaada taikina vuokaan tai pellille ja levitä se mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Jos käytät peltiä, muotoile taikinasta leivinpaperille vähän peltiä pienempi nelikulmio, niin että taikinakerros on noin 2cm paksu. Peltiä voi myös "pienentää" asettamalla pellin reunaan leivinpaperin alle pitkänmallisen leipävuoan ylösalaisin (hätä ja vuokien puute se keinot keksii). Samasta taikinasta onnistuu myös perinteisenmalliset tortut.

Paista torttupohjaa 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes se on tummanruskea. Kypsyyttä voi kokeilla puutikulla.

Anna pohjan jäähtyä ennen koristelua.


Sekoita vesitilkkaan tomusokeri. Lisää tomusokeria, mikäli kuorrute tuntuu liian löysältä. Koristele ruudut pursottamalla niille sokerikuorrutetta ja vadelmamarmeladia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti