torstai 22. kesäkuuta 2017

Mansikkatäytekakku

Kaikessa yksinkertaisuudessaan mansikkakakulle ei ole haastajaa, vaan se saa ainakin minun mielessäni paistatella ylhäisessä yksinäisyydessään kesäkakkujen aatelina. Tänä vuonna en ole vielä päässyt kyseistä täytekakkua leipomaan, mutta näin juhannuksen kynnyksellä koin kuitenkin sopivaksi julkaista reseptin viime vuotisten kuvien kera sillä ainakin meillä mansikkakakkua syödään juuri juhannuksena. En muista elinaikanani olleen juhannusta ilman mansikkakakkua.



Mansikkatäytekakku:

Kakkupohja:
6 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk (200g) mansikkarahkaa (esim. Valio-puutarhan mansikat")
1 l mansikoita
n. 2+2 rkl sokeria
2 dl kermaa

Kostutus:
n.1 dl vettä
1-2 tl sokeria

Koristelu:
(kuvan mukaisesti)
n. 2 dl kermaa
2 rkl tomusokeria
Vajaa 1 l mansikoita

Aloita kakkupohjasta, jo vaikka paria päivää ennen kakun kokoamista. Valmistele ensin 24 cm irtopohjavuoka: pingota pohjalle leivinpaperi ja voitele sekä korppujauhota reunat.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muutamassa osassa munavaahtoon hiljalleen sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 35-40 minuuttia.

Täytä kakku mieluiten tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä ja mehevöityä: Survo mansikat haarukalla ja laita survos valumaan siivilään. Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon mansikkarahka. Mausta mieleiseksi sokerilla (n.2rkl). Sekoita desilitraan vettä 1-2 tl sokeria.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros sokeriliemellä, lähinnä reunoista. Siirrä mansikkasurvos takaisin kulhoon ja sekoita joukkoon n. 2 rkl sokeria. Levitä puolet siitä kakkupohjalle ja sitten puolet kermaseoksesta. Nosta päälle seuraava pohjakerros ja täytä edellisen tavoin. Muista kostuttaa myös ylin pohjalevy! Sokerilientä voi tarvittaessa sekoittaa lisää, mutta mansikkasurvos on yleensä niin märkää, etteivät kaksi alinta kerrosta vaadi paljoa lisäkostutusta.

Asettele kakun päälle tasainen paino (esim. muovinen leikkuulauta + jotain jääkaapinsisällöstä) ja nosta se jääkaappiin vetäytymään.

Koristele kakku tarjoilupäivänä. Vaahdota ensin kerma. Kaunein lopputulos syntyy vispikermalla. Muista, että vispikerma vatkaantuu parhaiten kylmänä, joten purkin voi laittaa hetkeksi pakkaseen ennen vaahdottamista. Siivilöi kerman joukkoon 2 rkl tomusokeria vatkauksen aikana.

Viipaloi mansikat "pituussuunnassa" (kannasta kärkeen) melko ohuiksi siivuiksi.

Levitä kerma veitsen avulla kakun päälle (ohuelti) ja reunoille. Asettele sitten mansikkaviipaleet kakun päälle edeten reunoilta keskelle.



Kuvissa esiintyvät kakut leivoin viime vuonna veljeni rippijuhliin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti