Kaikessa
yksinkertaisuudessaan mansikkakakulle ei ole haastajaa, vaan se saa ainakin
minun mielessäni paistatella ylhäisessä yksinäisyydessään kesäkakkujen
aatelina. Tänä vuonna en ole vielä päässyt kyseistä täytekakkua leipomaan,
mutta näin juhannuksen kynnyksellä koin kuitenkin sopivaksi julkaista reseptin
viime vuotisten kuvien kera sillä ainakin meillä mansikkakakkua syödään juuri
juhannuksena. En muista elinaikanani olleen juhannusta ilman mansikkakakkua.
Mansikkatäytekakku:
Kakkupohja:
6 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl
leivinjauhetta
Täyte:
1 prk (200g)
mansikkarahkaa (esim. Valio-puutarhan mansikat")
1 l mansikoita
n. 2+2 rkl sokeria
2 dl kermaa
Kostutus:
n.1 dl vettä
1-2 tl sokeria
Koristelu:
(kuvan mukaisesti)
n. 2 dl kermaa
2 rkl tomusokeria
Vajaa 1 l mansikoita
Aloita
kakkupohjasta, jo vaikka paria päivää ennen kakun kokoamista. Valmistele ensin
24 cm irtopohjavuoka: pingota pohjalle leivinpaperi ja voitele sekä
korppujauhota reunat.
Vatkaa
huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja siivilöi ne muutamassa osassa munavaahtoon hiljalleen
sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa n.
35-40 minuuttia.
Täytä kakku
mieluiten tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä ja mehevöityä:
Survo mansikat haarukalla ja laita survos valumaan siivilään. Vatkaa kerma ja
sekoita joukkoon mansikkarahka. Mausta mieleiseksi sokerilla (n.2rkl). Sekoita
desilitraan vettä 1-2 tl sokeria.
Leikkaa kakku
kolmeen osaan. Kostuta alin kerros sokeriliemellä, lähinnä reunoista. Siirrä
mansikkasurvos takaisin kulhoon ja sekoita joukkoon n. 2 rkl sokeria. Levitä
puolet siitä kakkupohjalle ja sitten puolet kermaseoksesta. Nosta päälle
seuraava pohjakerros ja täytä edellisen tavoin. Muista kostuttaa myös ylin
pohjalevy! Sokerilientä voi tarvittaessa sekoittaa lisää, mutta mansikkasurvos
on yleensä niin märkää, etteivät kaksi alinta kerrosta vaadi paljoa
lisäkostutusta.
Asettele kakun
päälle tasainen paino (esim. muovinen leikkuulauta + jotain
jääkaapinsisällöstä) ja nosta se jääkaappiin vetäytymään.
Koristele kakku
tarjoilupäivänä. Vaahdota ensin kerma. Kaunein lopputulos syntyy vispikermalla.
Muista, että vispikerma vatkaantuu parhaiten kylmänä, joten purkin voi laittaa
hetkeksi pakkaseen ennen vaahdottamista. Siivilöi kerman joukkoon 2 rkl tomusokeria
vatkauksen aikana.
Viipaloi mansikat
"pituussuunnassa" (kannasta kärkeen) melko ohuiksi siivuiksi.
Levitä kerma veitsen
avulla kakun päälle (ohuelti) ja reunoille. Asettele sitten mansikkaviipaleet
kakun päälle edeten reunoilta keskelle.
Kuvissa esiintyvät
kakut leivoin viime vuonna veljeni rippijuhliin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti