sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Mallaslimppu

Mallaslimppu, saaristolaisleipä, miten vain, on oikea joka paikan höylä. Se kuuluu niin juhannukseen kuin jouluunkin ja menekkiä riittää myös näiden välisenä aikana.  Mikään silmänräpäyksessä valmistuva leipä tämä ei ole, mutta helppo ja vaivaton, kohottaminen vain vie aikaa ja leivät viihtyvät uunissakin yli tunnin. Yhdestä taikinasta syntyy kuitenkin kolme hyvän kokoista limppua ja lisäksi ne säilyvät pitkään hyvinä ja kestävät mainiosti pakastuksen. Eli välttyäksesi kiireiseltä jouluviikolta, tästä on hyvä aloittaa valmistelut jo nyt.





Mallaslimppu
3kpl

1 l rasvatonta piimää
100 g hiivaa
4 tl suolaa
3 dl kauraleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
10-12 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään.

Lisää kuivat aineet. Taikina saa jäädä niin löysäksi, että sekoittaminen onnistuu kauhalla, eikä sitä tarvitse alustaa käsin.

Voitele kolme leipävuokaa ja jaa taikina niihin.

Nostata leipiä liinan alla 1,5-2 tuntia ja paista sitten 175 asteessa 1 tunti ja 15-30 minuuttia. Paiston puolivälissä leivät kannattaa peittää foliolla sekä kääntää, jotta ne kypsyvät tasaisesti, koska usein uuni paistaa huonommin luukun puolelta.

Tarkista kypsyys puutikulla.


Jos tahdot leipien pinnasta siirappisen, käännä ne pian paiston jälkeen ylösalaisin ja anna jäähtyä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti