Vuosi 2016 on ollut
leivonnan ja kokkailun osalta varsin antoisa. Olen aina tykännyt laittaa ruokaa
ja leipoa, mutta viime talvena sain jonkun erityisen lisäkipinän.
Reseptihamsteriksi rupesin jo pari vuotta sitten (enkä tiedä mihin tässä vielä
sen vuoksi joudun) ja ehkä moninaisten ohjeiden lukeminen antoi edellytykset
omalle soveltamiselle (niin, että tulokset ovat onnistuneita), mikä taas lisäsi
sitä intoa ruuanlaittoon. Olenkin tosiaan huomannut miten viime talvisesta
reseptien testailusta päädyttiin siihen, että en ole kaiketi koko syksynä
tehnyt mitään ainakaan täysin ohjeen mukaisesti. Omien reseptien kehittely ja keväällä alkanut
ruokablogi-innostus johtivatkin sitten kesällä tämän oman leivontablogin perustamiseen.
Onnistuneet reseptikehittelyt ovat aina fiilistelyn arvoisia asioita, mutta
parasta on se itse kehittelyvaihe, soveltaminen, suunnittelu ja ideointi, hyvä
lopputulos vain kirsikka kakun päällä.
Ruokavuodestani voi
tuon tietotaidon ja innostuksen kasvun lisäksi vetää muutamia muita yleistyksiä
ja nostaa esille joitakin kattauksia:
Keväällä tein siis
lähinnä reseptitestailuja, joista ehdoton muistiin painunut suosikki oli
k-ruoka ohjeen mukaan tehty appelsiini-inkivääribroileri.
Kesäkuussa kokosin
kahvipöydän kavereilleni ja päästin osaksi mielikuvituksen valloilleen sekä
panosti ehkä ensikertaa todenteolla ulkonäköön koko kattauksen osalta ja tein
elämäni ensimmäiset macaronit, jotka myös onnistuivat ainakin jollain tasolla.
Melkeinpä heti perään sain järjestää veljeni rippijuhlien ruokapuolen; mansikkakakkua, pullaa, kahvikakkua ja pikkuleipälajitelma sekä mallaslimppua
ja tomaattikeittoa, kalakeitosta huolehti äiti, pilkoin vain vihanneksia.
Vaikka juhlien järjestäminen on jotain, mistä todella nautin (enemmän kuin ehkä
lopulta juhlista itsestään), kehitin näiden kattauksien myötä hetkeksi
jonkinmoisen leivontaähkyn: mm. juhannukseksi syntyi vain yksinkertaisesti
pannacotat ja pari lajia salaattia.
raparperimacaroneja, aprikoosi-digestive ja kinuski-suolapähkinä Rocky Roadeja, mansikkamoussekakku, raparperi- ja omena muffinit sekä kinkku- ja tomaatti-mozzarellapitsaa |
Rippijuhlien
himoleivonnasta toivuttuani kesä ja pitkälti syksykin kuluivat oikeastaan
marjojen ja muun sadon hyödyntämisen puitteissa. Viljelin itse punajuuria,
retiisejä, taitepapuja ja lanttuja, joista viimeisimmät päätyivät jo maassa
parempiin suihin. Kesän satokauden hitti oli ehkä raparperivispipuuro, joka
saattaa olla aneemisen väristä, mutta maultaan yhtä kelpoa kuin punaherukkainen
versio. Punajuurista oma lempparini oli lindströminkiusaus, eivätkä pihvitkään
huonoja olleet. Taitepavut ja retiisit kuluivat lähinnä lisukkeina.
Mustikkapiirakkaa asianmukaisesti pullataikinaan ;) |
Vaniljainen punaherukkapiirakka |
Syksyllä koitti myös
oma syntymäpäiväni, jonka juhlinnan tarjottavat kehittelin jonkintasoisella
sadonkorjuu -teemalla pyrkien hyödyntämään oman maan juureksia sekä marjoja
pakkasesta. Pöytään päätyikin koko pellin versio omenakakusta,
vuohenjuusto-juurespiirakka, lohipiirakka, mustaherukka-mokkakakku sekä
muutamien epäonnistuneiden macaronien jälkeen inkiväärillä maustettuja
wilhelmiina-keksejä.
Marraskuun lopulla
aloitinkin jo joulufiilistelyn, leivoin pipareita ja luumujuustokakun. Joulukuu
kului kaiken maailman lahjakaramellien parissa. Jouluaatoksi otin hoitaakseni
kahvipöydän tarjottavat: piparipullia, joulutorttuja, glögijuustokakku sekä mausteinentaatelikakku ja totta kai niitä piparkakkuja. Iltapalalla oli mm. mallaslimppua
ja yhteistuumin rypytettyjä karjalanpiirakoita. Rehellisistä jouluruuista tein
itse ainoastaan rosollin.
Piparkakkutalo pitää olla! Ja ranskanpastillein koristeltu totta kai! |
"Kaiken maailman lahjakaramellit" eli mm. viikuna ja taatelitäytteisiä suklaakonvehteja, joulusuklaalevyjä, fudgeja sekä toffifee- tyylisiä kinuski-hasselpähkinäsuklaapalloja |
Koko vuoden
lemppariresepteinä mieleen jäivät vuohenjuusto-juurespiirakka (jonka resepti sen ansiosta joku päivä päätyy vielä jakoon), omenakakku ja uuniperunat. Ehdottomasti eniten tuli puolestaan tehtyä pullaa,
saaristolaislimppua, vispipuuroa ja erilaisia liivatekakkuja.
Vuosi 2017 kihelmöi
jo sormenpäissä. Palan halusta päästä kuluttamaan pakastimensisältöä ja
keräämään taas uutta satoa tilalle.
Kaikille hyvää leivontaonnea vuodelle 2017!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti