perjantai 9. joulukuuta 2016

Jouluiset suklaalevyt

Rocky Roadit on ihan mahtavia! Vaikka itse tykkään, että leivonta sisältää pieniä haasteita, eikä valmista synny ihan vain mittaa-sekoita-paista -tyylillä, niin simppeleissä jutuissa piilevät ne todelliset soveltamisen mahdollisuudet, se juttu mitä leivonnassa rakastan. Tietetyt leivonnaiset tai ruuat onnistuvat aina jollain tasolla, riippumatta mihin suuntaan niitä jalostaa. Rocky Roadit kuuluu tällaisiin herkkuihin. Tuunausvapaus! Tällä kertaa suklaat maistuvat joululta ja jäivät yksinkertaisesti levyn muotoon, josta syöjä saa itse murtaa paloja. Kelpo idea lahjapaperiin käärittäväksi, folioon kuin kaupan suklaalevyt ja punaiseen paperiin ja itse tehty etiketti vielä päälle. Johan kelpaa.



Jouluiset Rocky Road -suklaalevyt:


Karpalo-kinuski:

1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
n. 80g (reilu 1 dl) kuivattuja karpaloita
200g suklaata (esimerkiksi 3/4 maitosuklaata ja 1/4 tummaa suklaata)

Keitä ensin kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä 20-30 minuuttia välillä sekoitellen. Kinuski on tarkoitus keittää melko kovaksi. Tee vesilasi testi tiputtamalla muutama pisara kuumaa kinuskia kattilasta lasiin, jossa on kylmää vettä. Kaada vesi pois. Jos lasin pohjalle jäävä kinuski on melko jähmeää, se on valmista. Kinuskin valmistumisen huomaa myös sen kiehumisesta; seos ei enää kuohua samalla tavalla, kun kinuski jäykistyy.

Tältä valmis kinuski näyttää kiehuessaan
Pieni karpalot saksilla tai veitsellä. Paloittele suklaa ja sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita melkein kaikki karpalot suklaaseen.

Vuoraa leivinpaperilla pitkän mallinen vähintään n. 10x25cm astia ja levitä noin puolet suklaasta siihen ohueksi kerrokseksi. Suklaa ei ole niin valuvaa etteikö sitä voisi levittää vain pelkän leivinpaperin päälle. Valuta/levitä suklaan päälle melkein kaikki (tai maun mukaan) kinuski. Lusikoi päälle loppu suklaa ja levitä suklaalevyä edelleen niin, että se on melko ohut. Jos aiot paloitella sen, paksuus saa olla reilumpi.

Ripottele päälle loput karpalot ja siirrä levy jääkaappiin jähmettymään. Säilytä ilmatiiviisti kylmässä.








Piparkakku-luumu

200 g suklaata (esimerkiksi 3/4 maitosuklaata ja 1/4 tummaa suklaata)
n. 100 g piparkakkuja
n. 50 g pehmeitä kuivattuja luumuja

Painele piparkakut esimerkiksi kulhossa lusikalla karkeaksi murskaksi. Paloittele luumut pieniksi saksilla tai veitsellä.

Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita siihen melkein kaikki piparimurska sekä luumut. Ihan hienoin piparimuru kannattaa jättää lisäämättä.

Vuoraa leivinpaperilla pitkän mallinen vähintään n. 10x25cm astia ja levitä suklaa siihen melko ohueksi kerrokseksi. Ripottele päälle loput piparimurskasta.

Siirrä levy jääkaappiin jähmettymään ja säilytä se ilmatiiviisti kylmässä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti