Ostin perjantaina
paketin hiivaa ja siitä riittikin sitten iloa koko viikonlopuksi. Lauantaina
tein kohotettua näkkäriä, josta lisää myöhemmin, ja sunnuntaina
kasvissosekeiton kaveriksi päätin ottaa naanleivän kanssa revanssin. Tutkailin
jälleen ohjeita, englanninkielisiä tällä kertaa, metsästäen sitä aitoa oikeaa,
enkä lopulta taaskaan noudattanut pilkulleen yhtäkään. Luulenpa kuitenkin
päässeeni aavistuksen lähemmäs naanleivän oikeaa olemusta. Aineksissa ei ole
merkittäviä eroja jotakuinkin vuodentakaiseen kokeiluuni, joka muuten löytyy
täältä, verraten, mutta tällä kertaa nostatin taikinaa ja paistoin leivät
pannulla. Ulkonäkö onkin radikaalisti oikeamman oloinen kuin edellisissä
uuniversioissa. Maku ja koostumus sen sijaan ovat yllättävän samat, mikäli
minä muistan. Uunissa taikina taitaa kuitenkin nousta tasaisemmin, kun taas
pannulla syntyy noita lumoavia kuplia. Oikeastihan naanleipä kuuluisi paistaa tandoori-uunissa ja kotioloissa ongelma on sama kuin pizzankin kanssa - uunia ei saa tarpeeksi kuumaksi. Paistinpannu taitaa jäljitellä tandoori-olosuhteita hieman kotiuunia paremmin. Päädyt nyt sitten käyttämään kumpaa
reseptiä hyvänsä, kiireisille suosittelen sitä vanhempaa, jossa taikinaa ei
edes kohoteta ennen paistoa, niin hyvää leipää saat joka tapauksessa. Melkein
liiankin hyvää.
Naanleipä:
n.12 kpl
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 rkl sokeria
5 rkl vehnäjauhoja
n.6,5 dl
vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1,5 dl maustamatonta
jogurttia
voita (tai margariinia)
voita (tai margariinia)
Sekoita kulhossa
kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva, sokeri sekä vehnäjauhot. Jätä seos
lämpimään paikkaan 40-60 minuutiksi, niin että juuri kuplii.
Sekoita juuren
joukkoon suola sekä n. 3 desiä vehnäjauhoja. Lisää sitten öljy ja jogurtti sekä
loput jauhot. Taikina saa olla löysähköä, mutta sen tulisi kuitenkin irrota
kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Nostata taikinaa
lämpimässä paikassa tunnin ajan.
Jaa taikina
jauhotetulla alustalla n. 12 osaan. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu. Litistä
taikinapalat n. 0,5-1 cm paksuisiksi levyiksi ja paista kuivalla pannulla 2-3
minuuttia/puoli. Painele taikina levyiksi vasta juuri ennen paistoa, niin että
leivät kohoavat lopullisesti vasta pannussa.
Voitele leivät
paiston jälkeen voisulalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti