maanantai 14. tammikuuta 2019

Naanleipä 2.0


Ostin perjantaina paketin hiivaa ja siitä riittikin sitten iloa koko viikonlopuksi. Lauantaina tein kohotettua näkkäriä, josta lisää myöhemmin, ja sunnuntaina kasvissosekeiton kaveriksi päätin ottaa naanleivän kanssa revanssin. Tutkailin jälleen ohjeita, englanninkielisiä tällä kertaa, metsästäen sitä aitoa oikeaa, enkä lopulta taaskaan noudattanut pilkulleen yhtäkään. Luulenpa kuitenkin päässeeni aavistuksen lähemmäs naanleivän oikeaa olemusta. Aineksissa ei ole merkittäviä eroja jotakuinkin vuodentakaiseen kokeiluuni, joka muuten löytyy täältä, verraten, mutta tällä kertaa nostatin taikinaa ja paistoin leivät pannulla. Ulkonäkö onkin radikaalisti oikeamman oloinen kuin edellisissä uuniversioissa. Maku ja koostumus sen sijaan ovat yllättävän samat, mikäli minä muistan. Uunissa taikina taitaa kuitenkin nousta tasaisemmin, kun taas pannulla syntyy noita lumoavia kuplia. Oikeastihan naanleipä kuuluisi paistaa tandoori-uunissa ja kotioloissa ongelma on sama kuin pizzankin kanssa - uunia ei saa tarpeeksi kuumaksi. Paistinpannu taitaa jäljitellä tandoori-olosuhteita hieman kotiuunia paremmin. Päädyt nyt sitten käyttämään kumpaa reseptiä hyvänsä, kiireisille suosittelen sitä vanhempaa, jossa taikinaa ei edes kohoteta ennen paistoa, niin hyvää leipää saat joka tapauksessa. Melkein liiankin hyvää.



Naanleipä:
n.12 kpl

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 rkl sokeria
5 rkl vehnäjauhoja

n.6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1,5 dl maustamatonta jogurttia

voita (tai margariinia)


Sekoita kulhossa kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva, sokeri sekä vehnäjauhot. Jätä seos lämpimään paikkaan 40-60 minuutiksi, niin että juuri kuplii.

Sekoita juuren joukkoon suola sekä n. 3 desiä vehnäjauhoja. Lisää sitten öljy ja jogurtti sekä loput jauhot. Taikina saa olla löysähköä, mutta sen tulisi kuitenkin irrota kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Nostata taikinaa lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Jaa taikina jauhotetulla alustalla n. 12 osaan. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu. Litistä taikinapalat n. 0,5-1 cm paksuisiksi levyiksi ja paista kuivalla pannulla 2-3 minuuttia/puoli. Painele taikina levyiksi vasta juuri ennen paistoa, niin että leivät kohoavat lopullisesti vasta pannussa.

Voitele leivät paiston jälkeen voisulalla.

Ja nauti! Mutta varo, ettet syö kaikkia kerralla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti