Meno oli sunnuntaina
taas kuin masterchef -keittiössä, kun meille oli tulossa vieraita. Jotenkin
onnistun aina ajautumaan siihen, että parissa tunnissa pitäisi suurin piirtein
leipoa pullat, koristella kakku ja kattaa pöytä. Tällä kertaa oli sitä paitsi turvauduttava
kaupan pakasteisiin, että laskiaispullat ikinä saatiin pöytään asti. Jostain
syystä mokoma keittiösähläys on kuitenkin tuhottoman kivaa, vähän erilaista
hauskaa rennon kotikokkailun rinnalla. Ja vielä kun pääsi lopuksi näiden
puustien äärelle! Muhkeat sämpyläkierteet italialaistyylisesti tomaatilla,
basilikalla ja paprikalla täytettynä olivat oma ehdoton lempparini
viikonlopulta ja ne keräsivät kiitosta vierailtakin. Parhaita ne ovat tietenkin
tuoreina. Nousee tässä ihan vesi kielelle…
Tomaatti-Basilikapuustit:
n.22 kpl
Leipätaikina:
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
25 g hiivaa
2 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Täyte: (1/2 taikinaan*)
1 iso paprika
150 g
aurinkokuivattuja tomaatteja
Oliiviöljyä
1 ruukku basilikaa
2 tl sokeria
Suolaa
Mustapippuria
n. 100 g
maustamatonta tuorejuustoa
n. 150 g
emmental-juustoraastetta
*leivo toisesta
puolikkaasta tavallisia sämpylöitä tai kauli sekin levyksi ja täytä
yksinkertaisesti juustoraasteella (NAM!), voit toki myös tehdä reseptin
täytteen tuplana
Lämmitä vesi
suurinpiirtein käden lämpöiseksi. Mittaa joukkoon sokeri, suola sekä hiiva.
Lisää ruisjauhot sekä vehnäjauhoja, kunnes taikina on vellimäistä. Vatkaa sitä
sitten pari minuuttia reippaasti. Jatka taikinana alustamista käsin. Lisää
loput vehnäjauhot sekä öljy ja tarvittaessa vielä jauhoja, niin että taikina on
kimmoisaa, mutta pehmeää ja se alkaa irrota kulhon reunoista.
Nostata taikinaa
lämpimässä paikassa n. 1,5 tuntia.
Valmista taikinan
noustessa puustien täyte. Kuutioi paprika melko hieno pieneksi. Kuumenna
pannulla pieni loraus öljyä ja lisää paprikat sekä ripaus suolaa. Kuullota
paprikoita n.10 minuuttia, niin että ne pehmenevät.
Valuta
aurinkokuivattuja tomaatteja hetki talouspaperin päällä tai siivilässä. Kuivaa
ne lopuksi kevyesti ja paloittele pieneksi.
Sekoita tomaatit
paprikoiden joukkoon, kun olet ottanut pannun liedeltä. Jätä jäähtymään.
Ennen kuin alat
leipoa taikinaa, silppua basilika tomaatti-paprikaseokseen ja mausta sokerilla,
suolalla sekä mustapippurilla. Seos saa jäädä happamanoloiseksi.
Kaada kohonnut
leipätaikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä muutama minuutti. Kauli
sitten puolet taikinasta n.35 senttiä korkeaksi levyksi. Levitä taikinalevylle
kerros tuorejuustoa ja ripottele päälle tomaatti-paprikaseos, mahdollisimman
tasaisesti. Lisää lopuksi n. 2/3 juustoraasteesta.
Kääri levy rullalle
ja leikkaa siitä n.3 sentin levyisiä siivuja amerikanmuffinivuokiin.
Anna puustien kohota
vielä 20-30 minuuttia. Ripottele niiden päälle vähän juustoraastetta ja paista
200 asteisessa uunissa n.15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti