keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Tomaatti- basilikapuustit


Meno oli sunnuntaina taas kuin masterchef -keittiössä, kun meille oli tulossa vieraita. Jotenkin onnistun aina ajautumaan siihen, että parissa tunnissa pitäisi suurin piirtein leipoa pullat, koristella kakku ja kattaa pöytä. Tällä kertaa oli sitä paitsi turvauduttava kaupan pakasteisiin, että laskiaispullat ikinä saatiin pöytään asti. Jostain syystä mokoma keittiösähläys on kuitenkin tuhottoman kivaa, vähän erilaista hauskaa rennon kotikokkailun rinnalla. Ja vielä kun pääsi lopuksi näiden puustien äärelle! Muhkeat sämpyläkierteet italialaistyylisesti tomaatilla, basilikalla ja paprikalla täytettynä olivat oma ehdoton lempparini viikonlopulta ja ne keräsivät kiitosta vierailtakin. Parhaita ne ovat tietenkin tuoreina. Nousee tässä ihan vesi kielelle…




Tomaatti-Basilikapuustit:
n.22 kpl

Leipätaikina:
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
25 g hiivaa
2 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Täyte: (1/2 taikinaan*)
1 iso paprika
150 g aurinkokuivattuja tomaatteja
Oliiviöljyä
1 ruukku basilikaa
2 tl sokeria
Suolaa
Mustapippuria

n. 100 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 150 g emmental-juustoraastetta

*leivo toisesta puolikkaasta tavallisia sämpylöitä tai kauli sekin levyksi ja täytä yksinkertaisesti juustoraasteella (NAM!), voit toki myös tehdä reseptin täytteen tuplana


Lämmitä vesi suurinpiirtein käden lämpöiseksi. Mittaa joukkoon sokeri, suola sekä hiiva. Lisää ruisjauhot sekä vehnäjauhoja, kunnes taikina on vellimäistä. Vatkaa sitä sitten pari minuuttia reippaasti. Jatka taikinana alustamista käsin. Lisää loput vehnäjauhot sekä öljy ja tarvittaessa vielä jauhoja, niin että taikina on kimmoisaa, mutta pehmeää ja se alkaa irrota kulhon reunoista.

Nostata taikinaa lämpimässä paikassa n. 1,5 tuntia.

Valmista taikinan noustessa puustien täyte. Kuutioi paprika melko hieno pieneksi. Kuumenna pannulla pieni loraus öljyä ja lisää paprikat sekä ripaus suolaa. Kuullota paprikoita n.10 minuuttia, niin että ne pehmenevät.

Valuta aurinkokuivattuja tomaatteja hetki talouspaperin päällä tai siivilässä. Kuivaa ne lopuksi kevyesti ja paloittele pieneksi.

Sekoita tomaatit paprikoiden joukkoon, kun olet ottanut pannun liedeltä. Jätä jäähtymään.

Ennen kuin alat leipoa taikinaa, silppua basilika tomaatti-paprikaseokseen ja mausta sokerilla, suolalla sekä mustapippurilla. Seos saa jäädä happamanoloiseksi.

Kaada kohonnut leipätaikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä muutama minuutti. Kauli sitten puolet taikinasta n.35 senttiä korkeaksi levyksi. Levitä taikinalevylle kerros tuorejuustoa ja ripottele päälle tomaatti-paprikaseos, mahdollisimman tasaisesti. Lisää lopuksi n. 2/3 juustoraasteesta.

Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä n.3 sentin levyisiä siivuja amerikanmuffinivuokiin.

Anna puustien kohota vielä 20-30 minuuttia. Ripottele niiden päälle vähän juustoraastetta ja paista 200 asteisessa uunissa n.15 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti