lauantai 3. maaliskuuta 2018

Punaherukka-valkosuklaakakku

Arvatkaa, mistä huomaa, että kevät lähestyy. - Pakastin alkaa tyhjetä, uhkaavasti. Tai ainakin huomaan taas, että kaikki muu loppuu kuukausia ennen seuraavan marjakauden alkua paitsi punaherukat, joista pidän oikeastaan vain vispipuurossa. Kaivelin nyt kuitenkin tähän väliin viime vuoden puolelta punaherukkaisen kakkureseptin sillä kakkuunkin herukoita voi ihan rohkeasti laittaa. Tämä kyseinen syntyi isoäitini syntymäpäiville. Koska toiveissa olivat marjat ja punaherukka oli ainoa, mitä en kakulle vielä ollut syöttänyt, päätin tarttua siihen. Maku nojaa simppelisti punaherukoihin ja valkosuklaaseen, kirpsakkaa ja makeaa. Koristelujen suhteen kannattaa pistää paremmaksi, kuin mitä itse väkertelin. Ehkä karmein tai ainakin yksinkertaisin kakku, jota olen hetkeen tehnyt. Kerma loppui kesken. Päälle oli laittaa vain punaherukoita. Aikaa koristeluun vain hetki, toinen jalka jo ovesta ulkona. Valkosuklaarouhe ja mamman olohuoneen hämyisä valaistus tuntuivat pelastavan tilanteen.



Punaherukka-valkosuklaakakku

Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl punaista viinimarjamehua (tiiviste)
2 liivatelehteä
2,5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
sokeria
100 g valkosuklaata
3 rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä

Kostutus:
n. 1,5 dl maitoa

Koristelu:
3 dl kermaa
Punaherukoita
Valkosuklaata


Kakkupohjan voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja myös pakastaa ennen käyttöä.

Pingota 18cm irtopohjavuokaan leivinpaperi ja voitele sekä halutessa myös korppujauhota reunat.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munasokerivaahtoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla 30-35 minuuttia.

Täytä kakku tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä ja siitä tulee mehevä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja tasoita tarvittaessa päällimmäinen kerros. Valmistele reunavuoka taikka irtopohjavuoka ja pari n. 20 cm leveää leivinpaperisuikaletta (kun kakusta tulee reunoja korkeampi) kakun kokoamista varten.

Kuumenna 2 dl punaherukkamehua mikrossa ja liuota joukkoon kaksi liivatelehteä. Siirrä mehu pakkaseen hyytymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Ota hyytynyt punaherukkamehu pakkasesta ja sekoita sen joukkoon sähkövatkaimella puolet rahkasta. Mausta sokerilla. Sokerin määrä riippuu käyttämästäsi mehusta sekä rahkasta.

Kuumenna pari ruokalusikallista vettä mikrossa ja sekoita joukkoon kaksi liivatelehteä. Jos liemi hyytyy liiaksi, sitä voi lämmittää uudestaan. Sekoita liivateliemi punaherukka-rahkaseokseen huolellisesti sekoittaen. Lisää joukkoon puolet kermasta ja kääntele sekaisin.

Sekoita loppu rahka lopun kerman joukkoon. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa (n.20-30s kerrallaan) ja sekoita suklaa kerma-rahkaseokseen.

Kuumenna 3 rkl sitruunanmehua mikrossa ja liuota joukkoon yksi liivatelehti. Sekoita liivateliemi valkosuklaatäytteeseen.

Aloita kakun kokoaminen kostuttamalla alin pohjakerros huolellisesti maidolla.

Kaada pohjan päälle punaherukkatäyte. Nosta seuraava kakkupohjalevy täytteen päälle ja kostuta sekä täytä valkosuklaatäytteellä edellisen kerroksen tavoin. Nosta päälle sitten viimeinen kakkupohjakerros ja kostuta sekin huolellisesti.

Suojaa kakku ja aseta sen päälle kevyt tasainen paino. Anna kakun vetäytyä ja hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Vatkaa koristelua varten ensin kerma vaahdoksi. Mausta sokerilla.

Levitä ensin kakun päälle veitsen tai lastan avulla kerros kermaa niin, että kakkupohja peittyy. Siirrä loppu kerma pursotuspussiin ja pursota reunat.

 Asettele kakun päälle punaherukoita sekä ripottele rouhittua valkosuklaata.

Itselläni oli 2,5 dl kermaa, joka ei riittänyt enää reunojen pursotuksen jälkeen ruusukkeisiin kakun päälle. Tuo 3 dl on siis aika minimi, jolla saa siistit pursotukset kohtalaisen pienellä tähtityllalla. Alla kuva, millaisiin pursotuksiin 3 dl kermaa riittää.



2 kommenttia:

  1. Punaherukat sopii kyllä täytekakkuun hyvin! Tosi herkullisen näköinen kakku! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla vaniljan kanssa ;)

      Poista