maanantai 1. toukokuuta 2017

Persikka-passiontäytekakku

Sain kakkutilauksen sukulaiskutsuille, jes! Kyselin sankarilta jotakin makua, ainesta tai yksityiskohtaa, jonka varaan kakun voisi rakentaa ja vastaus oli persikka. Pääsin siis sittenkin tänä keväänä persikkakakkuilemaan, vaikka pääsiäiskakkuun valikoituikin appelsiinia. Olen kuitenkin todennut, että persikka on sinänsä hankala raaka-aine, että ainakin säilyketölkistä otettuna se on hyvin mieto ja toisaalta myös persikan makupari oli pitkän pähkäilyn takana. Valitsin lopulta passionin, joka on minulle melkoisen vieras, mutta niin paljon sitä on käytetty joka puolella persikan kaverina, että tartuin haasteeseen. Leivon kakkuun tavanomaisen 18 senttimetrin sokerikakkupohjan ja täytin persikkamoussella ja kostutin passionmehulla. Makumaailma oli oikein miellyttävä, passion mehu tosin paikoin vähän honosti havaittavissa, ei ilmeisesti ollut kovin tarkkaa kostuttamista. Sen kanssa  saa siis olla tarkkana. Ulkonäön puolesta mokasin vähän tuorejuusto-voikreemissä, johon turhan rohkeasti laitoin liian vähän voita tuorejuuston määrään verrattuna ja kreemi ei ollut kovin kreemimäistä. Tässä ohjeessa nyt kuitenkin korjatut ainesosasuhteet senkin osalta.



Persikka-passiontäytekakku:

Sokerikakkupohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Persikkamousse:
2 dl kermaa
200 g maustamatonta rahkaa
350 g säilykepersikoita
1 dl sokeria
3 liivatelehteä

Kostutus:
n. 8 passionhedelmän mehu
1 dl sokeria
(maitoa)

Kreemi:
150 g voita
150 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1,5 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
Keltaista elintarvikeväriä

Lisäksi:
Esim.
Persikoita
kermavaahtoa

Kakkupohjan voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja myös pakastaa ennen käyttöä.

Pingota 18cm irtopohjavuokaan leivinpaperi ja voitele sekä halutessa myös korppujauhota reunat.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munasokerivaahtoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla 30-35 minuuttia.

Täytä kakku tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä ja siitä tulee mehevä.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja tasoita tarvittaessa päällimmäinen kerros. Valmistele reunavuoka taikka irtopohjavuoka ja pari n. 20 cm leveää leivinpaperisuikaletta (kun kakusta tulee reunoja korkeampi) kakun kokoamista varten.

Kaavi passionhedelmien hedelmäliha siivilään ja anna mehun valua kulhoon. Mehu irtoaa siemenistä varsin huonosti ja suosittelen rehellisesti työntämään käden pakastepussiin ja siten puristamaan mehun siemenistä.

Mausta mehu sokerilla. Ainakin omat passionini olivat melko kirpeitä.

Laita moussea varten liivatelehdet likoamaan ja vatkaa kerma vaahdoksi.

Valuta säilykepersikat mahdollisimman kuiviksi ja soseuta sauva- tai tehosekoittimella. Sekoita soseen joukkoon rahka ja sokeri.

Kuumenna pari ruokalusikallista vettä mikrossa, purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahka-persikkaseokseen kokoajan sekoittaen. Kääntele se sitten sekaisin kermavaahdon kanssa. Tarkista vielä maku.

Aloita kakun kokoaminen kostuttamalla alin pohjakerros passionmehulla ja jos tuntuu, että kerrokset ovat erityisen kuivat tai paksut, eikä passionmehu tunnu riittävältä, jatka kostutusta tilkalla maitoa.

Kaada pohjan päälle sitten puolet persikkatäytteestä. Täytä seuraava väli ensimmäisen tavoin ja muista kostuttaa myös päällimmäinen kakkupohjalevy!

Suojaa kakku ja aseta sen päälle kevyt tasainen paino. Nosta kakku jääkaappiin seuraavaan päivään.

Valmista koristelua varten ensin tuorejuustokreemi: vatkaa sähkövatkaimella voi ja tuorejuusto huolellisesti sekaisin. Lisää elintarvikeväri ja sitten siivilän läpi tomusokeri. Mausta vaniljasokerilla. Nosta kreemi joksikin aikaa jääkaappiin ja levitä se kylmänä kakun päälle ja reunoille.

Koristele kakku mieleiseksi esimerkiksi kermapursotuksilla ja persikkalohkoilla. Koristelussa kannattaa käyttää tuoreita persikoita, mutta jos sellaisia ei ole saatavilla säilykkeetkin käyvät, mutta ne tulee valuttaa ja kuivata huolella.


Pursotuksiin kannattaa käyttää vispikermaa, koska sen on kuohukermaa puhtaamman valkoista ja sileää. Vaahdota vispikerma kylmänä, laita se esimerkiksi hetkeksi pakkaseen ennen vatkaamisen aloittamista. Mausta kerma tomusokerilla siivilöimällä vaahdotuksen aikana kerman joukkoon n. 1 rkl tomusokeria yhtä kermadesiä kohden.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti