Kasvisruokakokeilut
on ihan parasta kokkaamista! Usein tykkään kehitellä täysin uusia kastikkeita,
patoja ja pihvejä, mutta toisinaan jännitystä tuo ihan perinteistenkin
ruokalajien muuntaminen kasvisversioiksi. Se tuo oikeastaan kaksin verroin
onnistumisen iloa, kun huomaa, miten kasviproteiinivaihtoehdot toimivat
mainiosti ruuassa kuin ruuassa. Ja sillä tavoin saa myös sitä ainakin yleensä
niin kovasti kaivattua vaihtelua niihin samoihin vanhoihin ruokiin. Eikä sillä
etteikö ihan jauhelihalasagnekin olisi yksi meikäläisen lemppareista, niin
härkäpapu oli oikeasti kokeilemisen arvoinen.
Härkäpapulasagne:
8 annosta
Härkäpapukastike:
1 sipuli
Loraus öljyä
1kg tomaattimurskaa
2-3 dl vettä
4 dl
härkäpapurouhetta (verso)
3 rkl
soijakastiketta
5 rkl ketsuppia
2 tl paprikajauhetta
1/2 valkopippuria
2 tl suolaa
Juustokastike:
2 rkl margariinia
tai voita
Reilu 1dl
vehnäjauhoja
1 l maitoa
Mustapippuria
myllystä
Ripaus suolaa
150-200 g
emmental-juusto raasteena(musta on paras vahvuus)
Lisäksi:
500 g lasagnelevyjä
n. 100 g
emmental-juustoa raasteena
Hienonna sipulit.
Kuumenna pannulla loraus öljyä ja kuullota sipulit siinä.
Lisää
tomaattimurska, kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten härkäpapurouhe. Mausta,
kastikkeen voi antaa poreilla hiljalleen sen aikaa. Nosta kastike syrjään
juustokastikkeen valmistamisen ajaksi.
Sulata margariini
pinnoitetussa kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Ala lisätä maitoa
reippaasti vispilällä sekoittaen, sekoita margariini-jauhoseos tasaisesti
maidon kanssa sekaisin ennen kuin lisäät kaikkea maitoa, sillä tällöin
tehokkaasti sekoittaminen on helpompaa.
Lisää sitten loppu
maito ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kastiketta muutama minuutti ja mausta se
samalla mustapippurilla ja ripauksella suolaa.
Sekoita joukkoon
juusto muutamassa erässä ja sekoita kunnes kaikki juusto on sulanut. Nosta
kattila liedeltä.
Kokoa lasagne
kookkaaseen (suorakaiteen malliseen) vuokaan levittämällä vuoan pohjalle ensin
ohut kerros juustokastiketta ja härkäpapukastiketta. Härkäpapukastikkeeseen voi
tässä vaiheessa lisätä vielä lorauksen vettä jos se vaikuttaa hyvin kuivalta.
Lado
kastikekerroksen päälle lasagnelevyjä koko vuoan pinta-alalta, mutta varo
liiallista limittäin laittamista. Levitä lasagnelevyjen päälle sitten kerros
juustokastiketta. Pidä huoli, että lasagnelevyt peittyvät kauttaaltaan. Lisää
sitten kerros härkäpapukastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä ensimmäisen
kerroksen tapaan. Kokoa seuraavat kerrokset samaan tapaan niin, että
päällimmäiseksi jää kerros juustokastiketta.
Ripottele päälle
juustoraaste ja paista lasagne 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna
lasagnen vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti