sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Härkäpapulasagne

Kasvisruokakokeilut on ihan parasta kokkaamista! Usein tykkään kehitellä täysin uusia kastikkeita, patoja ja pihvejä, mutta toisinaan jännitystä tuo ihan perinteistenkin ruokalajien muuntaminen kasvisversioiksi. Se tuo oikeastaan kaksin verroin onnistumisen iloa, kun huomaa, miten kasviproteiinivaihtoehdot toimivat mainiosti ruuassa kuin ruuassa. Ja sillä tavoin saa myös sitä ainakin yleensä niin kovasti kaivattua vaihtelua niihin samoihin vanhoihin ruokiin. Eikä sillä etteikö ihan jauhelihalasagnekin olisi yksi meikäläisen lemppareista, niin härkäpapu oli oikeasti kokeilemisen arvoinen.



Härkäpapulasagne:
8 annosta

Härkäpapukastike:
1 sipuli
Loraus öljyä
1kg tomaattimurskaa
2-3 dl vettä
4 dl härkäpapurouhetta (verso)
3 rkl soijakastiketta
5 rkl ketsuppia
2 tl paprikajauhetta
1/2 valkopippuria
2 tl suolaa

Juustokastike:
2 rkl margariinia tai voita
Reilu 1dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
Mustapippuria myllystä
Ripaus suolaa
150-200 g emmental-juusto raasteena(musta on paras vahvuus)

Lisäksi:
500 g lasagnelevyjä
n. 100 g emmental-juustoa raasteena

Hienonna sipulit. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja kuullota sipulit siinä.

Lisää tomaattimurska, kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten härkäpapurouhe. Mausta, kastikkeen voi antaa poreilla hiljalleen sen aikaa. Nosta kastike syrjään juustokastikkeen valmistamisen ajaksi.

Sulata margariini pinnoitetussa kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Ala lisätä maitoa reippaasti vispilällä sekoittaen, sekoita margariini-jauhoseos tasaisesti maidon kanssa sekaisin ennen kuin lisäät kaikkea maitoa, sillä tällöin tehokkaasti sekoittaminen on helpompaa.

Lisää sitten loppu maito ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kastiketta muutama minuutti ja mausta se samalla mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Sekoita joukkoon juusto muutamassa erässä ja sekoita kunnes kaikki juusto on sulanut. Nosta kattila liedeltä.

Kokoa lasagne kookkaaseen (suorakaiteen malliseen) vuokaan levittämällä vuoan pohjalle ensin ohut kerros juustokastiketta ja härkäpapukastiketta. Härkäpapukastikkeeseen voi tässä vaiheessa lisätä vielä lorauksen vettä jos se vaikuttaa hyvin kuivalta.

Lado kastikekerroksen päälle lasagnelevyjä koko vuoan pinta-alalta, mutta varo liiallista limittäin laittamista. Levitä lasagnelevyjen päälle sitten kerros juustokastiketta. Pidä huoli, että lasagnelevyt peittyvät kauttaaltaan. Lisää sitten kerros härkäpapukastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä ensimmäisen kerroksen tapaan. Kokoa seuraavat kerrokset samaan tapaan niin, että päällimmäiseksi jää kerros juustokastiketta.


Ripottele päälle juustoraaste ja paista lasagne 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti