torstai 3. marraskuuta 2016

Mustaherukka-mokkakakku

Täytekakut on ihania palapelejä, joiden palaset saa itse suunnitella ja asettaa paikoilleen: nimittäin kaikki pohjataikinasta koristuksen loppusilaukseen on muokattavissa mieleiseksi. Tämä kyseinen kakku alkoi muotoutua päässäni jo viikkoja sitten. Lähinnä perinteisiä mansikkakermakakkuja ja muutamia muita leiponeena halusin kokeilla jotain vähän epätavallisempaa ja hienostuneempaa makuyhdistelmää. Innostuin mustaherukoista jo oikeastaan viime kesänä ja niiden kaveriksi valikoituivat aika yksiselitteisesti suklaa ja kahvi. Ollakseen vielä vähän enemmän ekstreme (ainakin meidän sukulaisten piirissä) halusin kakusta korkean ja huolella viimeistellyn eli koristellun hillityssä ja elegantiassa linjassa pitäytyen. Saanko siis esitellä:



Mustaherukka- mokkakakku

Pohja:

3 munaa
3dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 ½ dl maitoa
1dl juoksevaa margariinia

Täyte:

3dl kermaa
200g maitorahkaa
4dl mustaherukoita
2+4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1dl mustaherukkahilloa
Kostutus:
1/2dl kahvia
1/4dl maitoa

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää rauhallisesti sekoittaen keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi rasva.

Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 18cmirtopohjavuoan pohjalle ja voitele sekä korppujauhota reunat. Paista taikina kahdessa erässä 180 asteessa n. 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna lopun taikinan odottaa jääkaapissa ensimmäisen puoliskon paistumista. Pese kevyesti, voitele ja korppujauhota vuoka ensimmäisen pohjan paistuttua ja kypsennä siinä sitten toinen.

Leikkaa kumpikin kakkupohja kahteen osaan niin, että saat neljä pohjalevyä. Jos pohjat nousivat uunissa keskeltä kuprulle, leikkaa päällinen tasaiseksi (reunoille voi jäädä pientä kaltevuutta, että hukkaan menisi mahdollisimman vähän). Ota valmiiksi irtopohjavuoka ja pari n. 20 cm leveää leivinpaperikaistaletta, jotta saat koottua kakun vuokaan.

Sekoita kahvi ja maito.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi ja mausta kahdella ruokalusikallisella sokeria.

Sekoita toisessa kulhossa rahka ja 4 ruokalusikallista sokeria.

Murskaa mustaherukat siivilässä muutamassa erässä ja kääntele kermavaahdon joukkoon. Ota herukoiden mehu talteen.

Herukkamehun paksuudesta riippuen (saattaa olla melko siirappimaista) laimenna sitä vedellä ja kuumenna sitten ¼ dl mehua mikrossa. Liuota joukkoon liivatelehdet ja sekoita liemi sitten kokoajan sekoittaen ohuena nauhana rahkan joukkoon. Kääntele rahkaseos sekaisin kerman kanssa. Tarkista vielä maku.

Kostuta alin kakkupohjalevy maitokahvilla ja levitä päälle ohut kerros mustaherukkahilloa. Sulje irtopohjavuoan rengas levyn ympärille ja asettele reunoille leivinpaperikaistaleet. Nostele päälle n. 1/3 mustaherukkakermatäytteestä ja lisää sitten seuraava pohjalevy ja täytä loput kerrokset ensimmäisen tavoin. Kostuta myös päällimmäiseksi jäävä kakkupohja.

Kakkupohjien tasaisemmat puoliskot (eli pohjat) kannattaa sijoittaa lopullisen kakun alimmaiseksi ja päällimmäiseksi, jolloin lopputulos on mahdollisimman tasainen. Kahden keskimmäisen kakkupohjan reunojen epätasaisuudet peittyvät täytteeseen.

Taittele lopuksi leivinpaperikaistaleiden yli jääneet reunat keskelle ja aseta kakun päälle kevyeksi painoksi esimerkiksi muovinen leikkuualusta (ja sen päälle halutessa vielä lautanen) ja nosta kakku jääkaappiin. Anna hyytyä yön yli.


Kuorrutus:

70g voita
100g tuorejuustoa
100g leivontasuklaata (n. 50%)
¾ dl vahvaa kahvia
2-3dl tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta

Sulata suklaa.

Sekoita sähkövatkaimella huoneenlämmössä pehmennyt voi ja tuorejuusto tasaiseksi. Valuta joukkoon suklaa ja sekoita vatkaimella. Lisää kahvi ja jatka vatkaamista. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa pari minuuttia. Lisää tomusokeria jos kuorrutus on löysää. Se ei saa olla valuvaa, vaikka jähmettyykin jonkin verran jääkaapissa.

Kuorruta kakku veitsen avulla ja säilytä kylmässä.

Koristeet:

Sitruunamelissan lehtiä
Mustaherukoita
munanvalkuainen
erikoishienoa sokeria
marenkeja

Kokeilin itse ensikertaa sokerointia eli kandeerausta ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Laitoin tosin sokeria ehkä vähän niukasti. Vinkkejä poimin kinuskikissan sivuilta. Päädyin sivelemään valkuaisen sitruunamelissan lehtiin pensselillä ja sitten ripottelemaan sokeria päälle.
Marjat olivat pakkasesta, joten valitsin ehjimpiä yksilöitä ja kuivattelin niitä hetken talouspaperin päällä. Pinsettien kanssa kastoin ne sitten valkuaiseen ja ripottelin sokeria päälle.

Koristeiden oli hyvä antaa kuivua seuraavaan päivään ja kakun päälle ne kannattaa laittaa vasta vähän ennen tarjoilua.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti