sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Joulun luumujuustokakku

Omia jouluruokasuosikkejani ovat lähinnä laatikot ja rosolli, mutta makeista herkuista aivan superia on rehellinen luumurahka, paksuna, kuivatuista luumuista tehtynä. Koska melkein kaikki, mikä toimii rahkana tai kakun täytteenä, toimii myös juustokakussa, päätin pikkujouluksi muuntaa sen ihanan luumuisen rahkan juustokakuksi. Lisää joulua kakkuun tuo piparkakkupohja.


Joulun luumujuustokakku:

Pohja:
200g piparkakkuja
100g margariinia

Täyte:
200 g kuivattuja luumuja
2 dl vettä
2,5 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maitorahkaa
3 liivatelehteä
1/2 dl vettä

Kaada kattilaan kuivatut luumut ja lisää joukkoon 2 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pienellä lämmöllä, kunnes luumut ovat pehmenneet, n. 20 minuuttia.

Murskaa keksit tehosekoittimessa (tai esimerkiksi kaulimella muovipussissa). Sulata rasva ja sekoita se keksimuruihin. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja painele pipariseos sen päälle. Nosta vuoka jääkaappiin.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen

Soseuta luumut sauvasekoittimella. Jos kaikki vesi haihtui kattilasta keittovaiheessa, lisää tilkka vettä, jotta seos ei ole aivan niin tahmean jäykkää.

Notkista kulhossa tuorejuusto ja sekoita joukkoon rahka sekä luumutahna.

Kuumenna 1/2 dl vettä. Purista liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja liuota ne nesteeseen. Valuta liivate ohuena nauhana kokoajan sekoittaen tuorejuustoseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kääntele tuorejuustoseos kerman joukkoon ja tarkista vielä maku.

Kaada täyte irtopohjavuokaan piparipohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.


Koristele esimerkiksi  joulusuklailla ja piparkakuilla ja nauti glögin kera!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti