Viime viikko on
kulunut leivonnan osalta tarkan leipäjuuren hoivaamisen merkeissä. Edellinen
hapanjuureni ei oikein vakuuttanut ja nyt, kun aloin uudestaan tutkia asiaa, en
yhtään ihmettele miksi: hommahan on paljon monimutkaisempaa ja tarkempaa kuin
kukaan tähän mennessä on antanut ymmärtää. Nyt kymmenen päivän jälkeen juuri
näyttää mainiolta. Rustailen juurileipäprosessista, mikäli se joskus hamassa
tulevaisuudessa lopulta tuottaa onnistunutta tulosta, mutta tässä kohtaa minulla on jaettavana täysin toisenlainen leipäresepti: Nimittäin yön yli-sämpylät, joita ei tarvitse
odotella viikko tolkulla ja taikinakin on kerralla valmis. Tuoreet sämpylät
aamiaispöytään onnistuvat ilman ihmeempiä taikatemppua: sen kun
aamulla lapioi taikinaa pellille ja lykkää uuniin - taikinakin syntyy
edellisenä iltana vispilänkäänteessä. Vaivattomat aamusämpylät ovat oiva tärppi
lähestyvään äitienpäivään ja tämä resepti kuvituksineen onkin oikeastaan viime
äitienpäivältä. Ja vaikka yön yli kohoavat
sämpylät tulevatkin parhaaseen tarpeeseen ehkä juuri äitien- tai isänpäivänä,
saa niistä ihan tavallisiinkin viikonloppuaamuihin helppoa luksusta. Tai niin
kuin itse kerran tein, voi taikinan tehdä myös aamulla, jolloin tuoreet leivät
syntyvät helposti illalla. Simple as that.
Yön yli sämpylät:
n. 15kpl
5 dl vettä
30 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl
siirappia/sokeria/hunajaa
Yht. n.9 dl
jauhoja/leseitä, mitä kaapista sattuu löytymään
Esim.
2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä
Mainitsen taas, että sämpylöiden teko
tosiaan ei ole turhantarkkaa, käytä niitä jauhoja, joita löytyy kaapista! Hyvän
lopputuloksen takaamiseksi kannattaa kuitenkin vähintään puolet jauhoista olla
vehnäjauhoja.
Mittaa vesi kulhoon
ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi/sokeri/hunaja.
Sekoita joukkoon
jauhoja, kunnes taikina on paksua, mutta kuitenkin sen verran löysää, että sitä
pystyy sekoittamaan kauhalla.
Lisää joukkoon öljy.
Anna taikinan seistä
kulhossa huoneenlämmössä yön (tai päivän) yli, n.10 tuntia.
Annostele aamulla (tai illalla) noussut taikina lusikalla pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20
minuuttia.
Tarjoile lämpimänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti