maanantai 29. huhtikuuta 2019

Yön yli -sämpylät


Viime viikko on kulunut leivonnan osalta tarkan leipäjuuren hoivaamisen merkeissä. Edellinen hapanjuureni ei oikein vakuuttanut ja nyt, kun aloin uudestaan tutkia asiaa, en yhtään ihmettele miksi: hommahan on paljon monimutkaisempaa ja tarkempaa kuin kukaan tähän mennessä on antanut ymmärtää. Nyt kymmenen päivän jälkeen juuri näyttää mainiolta. Rustailen juurileipäprosessista, mikäli se joskus hamassa tulevaisuudessa lopulta tuottaa onnistunutta tulosta, mutta tässä kohtaa minulla on jaettavana täysin toisenlainen leipäresepti:  Nimittäin yön yli-sämpylät, joita ei tarvitse odotella viikko tolkulla ja taikinakin on kerralla valmis. Tuoreet sämpylät aamiaispöytään onnistuvat ilman ihmeempiä taikatemppua: sen kun aamulla lapioi taikinaa pellille ja lykkää uuniin - taikinakin syntyy edellisenä iltana vispilänkäänteessä. Vaivattomat aamusämpylät ovat oiva tärppi lähestyvään äitienpäivään ja tämä resepti kuvituksineen onkin oikeastaan viime äitienpäivältä. Ja vaikka yön yli kohoavat sämpylät tulevatkin parhaaseen tarpeeseen ehkä juuri äitien- tai isänpäivänä, saa niistä ihan tavallisiinkin viikonloppuaamuihin helppoa luksusta. Tai niin kuin itse kerran tein, voi taikinan tehdä myös aamulla, jolloin tuoreet leivät syntyvät helposti illalla. Simple as that.




Yön yli sämpylät:
n. 15kpl

5 dl vettä
30 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia/sokeria/hunajaa

Yht. n.9 dl jauhoja/leseitä, mitä kaapista sattuu löytymään

        Esim.
       2 dl kauraleseitä
       2 dl ruisjauhoja
       n. 5 dl vehnäjauhoja

3 rkl öljyä

Mainitsen taas, että sämpylöiden teko tosiaan ei ole turhantarkkaa, käytä niitä jauhoja, joita löytyy kaapista! Hyvän lopputuloksen takaamiseksi kannattaa kuitenkin vähintään puolet jauhoista olla vehnäjauhoja.


Mittaa vesi kulhoon ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja siirappi/sokeri/hunaja.

Sekoita joukkoon jauhoja, kunnes taikina on paksua, mutta kuitenkin sen verran löysää, että sitä pystyy sekoittamaan kauhalla.

Lisää joukkoon öljy.

Anna taikinan seistä kulhossa huoneenlämmössä yön (tai päivän) yli, n.10 tuntia.

Annostele aamulla (tai illalla) noussut taikina lusikalla pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti