sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Kohotettu kauranäkkäri


Jostain syystä olen ajatellut, ettei kotona oikein onnistu muu kuin sellainen lättänä korppunäkkäri ja senkin kuivuminen kestää ainakin kaksi päivää. En yleensäkään ole ennen viime viikkoja erityisemmin perehtynyt leivän ja hiivataikinan anatomiaan, mutta koska nyt yksin asuessa on turha haaveilla kakkujen ja pullien leipomisesta, en saisi mokomia ikinä syötyä, olen kanavoinut leipomisinspiraatiotani leipään. Se on meinaan herkkua! Ja yhdestä tuorehiivakikkareesta kun riittää ainakin kahteen isoon leipätaikinaan, olen päätynyt suurkuluttamaan vehnäjauhoja. Pakastimen koon rajallisuuden ja epäilyttävän hileisten pakasteiden vuoksi olen joutunut turvautumaan myös muihin leivänsäilömiskeinoihin - eli tehnyt näkkäriä. Todistin samalla mokoman kumman ennakkoluuloni vääräksi - ainakin tämä näkkäri oli mahtavaa: kuohkeaa, pehmeää ja ennen kaikkea rapeaa, eikä sitä edes pitänyt kuivattaa kahta päivää.



Kaurainäkkäri:
2 pellillistä

5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 dl kauramannasuurimoita
2 dl kaurahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja


Lämmitä vesi suurin piirtein kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää kauramannasuurimot sekä kaurahiutaleet. Siirry alustamaan taikinaa käsin ja vaivaa joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista, mutta on kuitenkin vielä pehmeää.

Jätä taikina kohoamaan 1-1,5 tunniksi.

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla alustalla. Jaa se kahteen osaan ja painele kahdelle pellille. Tee halutessa pintaan kuvioita esim. haarukalla.

Paista näkkäriä 225 asteisen uunin keskitasolla n.15min, kunnes ne saavat väriä. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, kiertoilmasta saattaa olla hyötyä.

Paistossa näkkärilevyjen keskikohta jää vähän pehmeäksi. Kun molemmat näkkärit ovat kypsiä, niitä voi paistaa vielä ritilän päällä jälkilämmöllä n. 30 minuuttia, keskikohdan kuivahtamisen nopeuttamiseksi. Varo kuitenkin, ettei uuni tässä vaiheessa ole liian kuuma. Näkkärit voi myös jättää vain pöydälle ritilän päälle tai jos ritilöitä ei ole kahta, tue näkkärilevy siten, että ilma pääsee kiertämään sen alta. Näkkärit kuivuvat kauttaaltaan muutamassa tunnissa.

Säilytä näkkäreitä huoneilmassa tai paperipussiin pakattuna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti