Jostain syystä olen
ajatellut, ettei kotona oikein onnistu muu kuin sellainen lättänä korppunäkkäri
ja senkin kuivuminen kestää ainakin kaksi päivää. En yleensäkään ole ennen
viime viikkoja erityisemmin perehtynyt leivän ja hiivataikinan anatomiaan, mutta
koska nyt yksin asuessa on turha haaveilla kakkujen ja pullien leipomisesta, en
saisi mokomia ikinä syötyä, olen kanavoinut leipomisinspiraatiotani leipään. Se
on meinaan herkkua! Ja yhdestä tuorehiivakikkareesta kun riittää ainakin
kahteen isoon leipätaikinaan, olen päätynyt suurkuluttamaan vehnäjauhoja.
Pakastimen koon rajallisuuden ja epäilyttävän hileisten pakasteiden vuoksi olen
joutunut turvautumaan myös muihin leivänsäilömiskeinoihin - eli tehnyt
näkkäriä. Todistin samalla mokoman kumman ennakkoluuloni vääräksi - ainakin
tämä näkkäri oli mahtavaa: kuohkeaa, pehmeää ja ennen kaikkea rapeaa, eikä sitä
edes pitänyt kuivattaa kahta päivää.
Kaurainäkkäri:
2 pellillistä
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
3 dl
kauramannasuurimoita
2 dl kaurahiutaleita
4-5 dl vehnäjauhoja
Lämmitä vesi suurin
piirtein kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää
kauramannasuurimot sekä kaurahiutaleet. Siirry alustamaan taikinaa käsin ja
vaivaa joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista,
mutta on kuitenkin vielä pehmeää.
Jätä taikina
kohoamaan 1-1,5 tunniksi.
Vaivaa kohonnut
taikina jauhotetulla alustalla. Jaa se kahteen osaan ja painele kahdelle
pellille. Tee halutessa pintaan kuvioita esim. haarukalla.
Paista näkkäriä 225
asteisen uunin keskitasolla n.15min, kunnes ne saavat väriä. Jos käytössäsi on
kiertoilmauuni, kiertoilmasta saattaa olla hyötyä.
Paistossa
näkkärilevyjen keskikohta jää vähän pehmeäksi. Kun molemmat näkkärit ovat
kypsiä, niitä voi paistaa vielä ritilän päällä jälkilämmöllä n. 30 minuuttia,
keskikohdan kuivahtamisen nopeuttamiseksi. Varo kuitenkin, ettei uuni tässä
vaiheessa ole liian kuuma. Näkkärit voi myös jättää vain pöydälle ritilän
päälle tai jos ritilöitä ei ole kahta, tue näkkärilevy siten, että ilma pääsee
kiertämään sen alta. Näkkärit kuivuvat kauttaaltaan muutamassa tunnissa.
Säilytä näkkäreitä
huoneilmassa tai paperipussiin pakattuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti