sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Mehevä omenatorttu omenakaramellilla


Pääsin pitkästä aikaa leivontapuuhiin ja sesongin mukaisesti uunissa paistui tietenkin jotain omenaista. Sain käskyn käyttää kaapissa pyörivän kermaviilin piirakkaan ja siitä muotoutui kuin itsestään täydellisen kostea matala kakku, kutsuttakoon sitä siis tortuksi, johon upotin niin paljon omenaa kuin vain uskalsin. Torttu on täydellistä jo sellaisenaan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera, mutta jos jaksat keitellä kylkeen helpon omenakaramellikastikkeen, ollaan todellisen luksusjälkkärin äärellä.




Omenatorttu:

100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 muna
200 g kermaviiliä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
150 g omenaa kuutioina

Päälle:
250 g omenaa lohkoina
0,5-1 dl fariinisokeria


Omena-karamellikastike:

1,3 dl sokeria
1 dl omenamehua
n. 0,5 dl vettä

Kuori ja paloittele omenat. Käytä mieluiten hapahkoa leivontaan sopivaa lajiketta.

Vatkaa margariini ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna sekä kermaviili.

Sekoita ruokasooda ja vaniljasokeri vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos taikinaan parissa erässä.

Sekoita taikinaan lopuksi omenakuutiot.

Voitele korkeareunainen halkaisijaltaan 24 cm piirakka- tai kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja asettele päälle omenalohkot niin, että taikina kutakuinkin peittyy. Omenoita saa käyttää tähän melko runsaasti, lohkot vetäytyvät uunissa.

Ripottele päälle fariinisokeria.

Paista torttua 200 asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Tarkista sekä taikinan, että omenien kypsyys puutikulla.

Anna tortun vetäytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua tai jäähtyä kokonaan.


Valmista karamellikastike sulattamalla sokeri kattilassa. Ole kärsivällinen, sokerin kuumeneminen ja sulaminen vie jonkin aikaa. Anna sokerin karamellisoitua hetki niin, että se on kullanruskeaa, mieluummin kuitenkin vaaleaa kuin liian tummaa, jotta karamelli ei peitä omenan makua.

Lisää sitten omenamehu kattilaan. Älä pelästy, mehu kiehahtaa ja sokerisula jähmettyy. Kuumenna seosta sitten uudelleen ja anna sen kiehua reilulla teholla, kunnes kattilaan syntynyt karamelliklimppi on sulanut uudelleen.

Siirrä kattila liedeltä ja sekoita kastikkeen joukkoon aluksi 2 rkl vettä. Kokeile kastikkeen paksuutta kastamalla esim. lusikan kärki ensin kastikkeeseen ja sitten kylmään veteen. Lisää loraus vettä, mikäli kastike on liian jämäkkää.

Tarjoile huoneenlämpöinen omenatorttu vaniljajäätelön ja lämpimän karamellikastikkeen kera.






2 kommenttia:

  1. Tuollaiseen karamellikastikkeeseen en olekkaan ennen törmännyt! Kuulostaa tosi herkulliselta vielä tällaiseen ihanaan omenapiirakkaan yhdistettynä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin melko varma, että pilaan vain kattilan, kun alan sulan sokerin kanssa pelleilemään, mutta lopputulos oli tosiaan onnistunut. Mehu toimi siinä missä vesikin. Kannattaa siis testata muitakin makuja! Ja tuo kastike vaniljajäätelön kanssa ihan ilman piirakkaakin toimii ;)

      Poista