lauantai 15. huhtikuuta 2017

Appelsiinirahkakakku

Tämän vuoden pääsiäiskakulle idea syntyi jo muutama kuukausi sitten kaupassa valion maustetuista appelsiini rahkoista ja tuorejuustoista. Houkutteli heti päästä leipomaan niistä jotakin. Pääsiäisen kynnyksellä aloin lopulta arpomaan persikan ja pashan makujen välillä. Lopulta toteutin appelsiini-idean. Koska pääsiäiseen liitetään myös rahka kaikkien pirteiden värien ja vaikkapa nyt persikan ohella niin juustokakusta tulikin juustotonkakku sillä käytin pelkkää rahkaa.


Appelsiinirahkakakku

Pohja:
150 g tummia sokerikeksejä (esim. bastogne tai Pirkan Elise)
50 g margariinia

Täyte:
2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
400 g (2prk) appelsiinirahkaa (esim. valio)
2 appelsiinin kuori
1 appelsiinin mehu
n. 0,5 dl sokeria
4 liivatelehteä

Kiille:
2 dl appelsiinimehua
3 liivatelehteä
Sokeria
(kumquatteja, mandariini tai appelsiini)

Koristelu:
esimerkiksi
Tummaa suklaata
kumquatteja

Murskaa keksit tehosekoittimella tai vaikkapa muovipussissa kaulimen avulla ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Pingota irtopohjavuoan (18 cm) pohjalle leivinpaperi ja painele keksiseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan ja vaahdota kerma. Pese appelsiinit huolella, käytä mieluiten luomuappelsiineja. Sekoita kulhossa rahkan joukkoon appelsiinien kuoriraaste ja toisen appelsiinin mehu. Ota mehusta tilkka talteen liivatteita varten. Mausta rahkaseos sokerilla.

Lämmitä appelsiininmehutilkka mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita ne mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahkan joukkoon samalla sekoittaen ja sekoita tasaiseksi. Kääntele rahkaseos kermavaahdon joukkoon. Tarkista vielä maku, lisää tarvittaessa sokeria ja kaada täyte vuokaan. Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi ennen kiilteen valmistamista.

Laita kiilteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Jos tahdot kiilteen joukkoon mandariinin tms. siivuja keitä niitä ensin n. 10 minuuttia sokerivedessä, jotta kuori pehmenee ja asettele sitten haluamallasi tavalla kakun päälle.

Kuumenna osa kiilteen appelsiinimehusta mikrossa ja liuota joukkoon liivatelehdet, joista on puristettu ylimääräinen vesi. Kaada liivatemehu lopun appelsiinimehun joukkoon ja mausta sokerilla. Määrä riippuu käyttämästäsi appelsiinimehusta. Täysmehut sopivat tähän melko huonosti, koska ne ovat sameita ja silloin lopputulos on oman kakkuni mukainen.

Jäähdytä kiille vähintään huoneenlämpöiseksi tai anna sen jopa hyytyä kiisselimäiseksi. Kaada se sitten varovasti kylmän kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.


Koristele kakku esimerkiksi pursottamalla suklaasulasta raitoja tai vaikkapa vain suklaarouheella ja kumquattien siivuilla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti