perjantai 21. huhtikuuta 2017

Kotiburgerit juuresranskalaisilla

Burgereiden tekeminen kotona on helppo homma, siitäkin huolimatta, että tämän reseptin pituus on mitä on, ja vain niin työlästä kuin haluat siitä tehdä. Ainoa hankaluus on saada pihveistä ja sämpylöistä saman kokoisia, minun kun oli tietenkin pakko päästä ihan alusta eli sämpylöistä asti väsäämään. Jos ei vaivaaminen kuitenkaan houkuttele, niin ei kun kaupasta sämpyläpussi mukaan matkaan ja itse tarvitsee tehdä vain pihvit.

Koska ranskikset on se perinteinen hampparien kaveri niin huolehdin niitä lisukkeeksi. Porkkanoilla, lantulla ja palsternakalla saa vähän väriä kuin jos käyttäisi pelkkiä perunoita. Täytyy nyt kuitenkin tässä ihan julkisesti paljastaa pieni kommellus, että innoissani kun kaupassa keräsin aineksia niin tuli napattua palsternakan sijaan piparjuuri ja kotona vasta ihmettelin, miten palsternakka haisee varsin kummalta tällä kertaa… No piparjuurta en uskaltanut ranskisten sekaan laittaa, että multa jäi se palsternakka sitten puuttumaan.

Tämä resepti on vain vähän suuntaa antava, kokkailu ei ole aina niin tarkkaa, täytteiksi ja kastikkeiksi voi valita mieleisiään, tässä esimerkissä ehkä perinteisin mahdollinen setti. Lisäksi sämpylöiden sekä pihvien määrä on tosi reilu, purilainen tai kaksi syöjää kohden riittää, mutta sämpylöistä tai jauhelihapihveistä nyt ei koskaan haittaakaan ole, joten paremmin kun sopivat nuo ainemäärät tuollaisiin isoihin satseihin niin annoin olla.




Hampurilaiset:

Sämpylät ja pihvit voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä


Sämpylät:
n.15 kpl

5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria, siirappia tai hunajaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
2 tl kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
Loraus öljyä
(siemeniä)

Lämmitä vesi käden lämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri (tai hunaja tai siirappi). Sekoita joukkoon sitten vehnäjauhoja niin, että taikina on vellimäistä. Vatkaa sitä muutama minuutti voimakkaasti vispilällä.

Jatka taikinan alustamista käsin. Lisää kauraleseet ja ruisjauhot ja sitten jauhoja, kunnes taikina muuttuu raskaaksi ja paksuksi  ja alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää öljy ja sen jälkeen vielä tarvittaessa jauhoja jos taikina löystyy kovin.

Nosta taikina kohoamaan lämpimään paikkaan n. tunniksi.

Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla alustalla tasaiseksi ja jaa n. 15 osaan. Pyöritä palat pöytää vasten pyöreiksi ja nosta pellille. Sämpylöitä kannattaa painaa vähän littanaan, jotta kunnon pihvi mahtuu sisään. Voitele sämpylät halutessasi vedellä ja ripottele päälle siemeniä.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista sämpylöitä n. 12 minuuttia.

Sämpylöiden teko ei ole mitään pilkunviilaajan hommaa ja jauhoja voi oikeastaan heitellä sekaan mitä laatua sitten kaapista löytyy. Jos tavoittelee kuohkeaa lopputulosta, kannattaa pitää sääntönä, että jauhoista puolet on vehnäjauhoja.

Jos tahdot ihan "oikeita" hampurilaissämpylöitä, voi taikinaan käyttää pelkkiä vehnäjauhoja ja ripotella seesaminsiemeniä päälle ennen uuniin laittoa.


Pihvit:
n. 12 kpl

800 g naudan jauhelihaa
200 g kermaviiliä
1 sipulikeittoainespussi

Sekoita sipulikeittoainekset kermaviilin joukkoon ja anna seistä n. 10 minuuttia. Sekoita joukkoon jauheliha.

Paista pihvit kypsiksi pannulla. Saman kokoisten ja säntillisten pihvien saamiseksi kannattaa taikinasta ensin muotoilla lusikalla tms. läpyskä palaselle leivinpaperia ja sitten kiepauttaa pihvi siitä pannulle. Muista, ettei jauhelihapihveistä pysty tekemään kovin ohuita, koska ne murtuvat ja toisaalta huomioi kokoa arvioidessa se, että pihvit vähän vetäytyvät paistettaessa.


Lisäksi:

Ketsuppia
Majoneesia tai kermaviiliä+BBQ-dippijauhe
Suolakurkunviipaleita
Tomaatteja viipaleina
Cheddar-juustoa
Salaatinlehtiä
Sipulia
Grillitikkuja

Lämmitä pihvit ja sämpylänpuolikkaat pöytägrillissä (tai pannulla), huomioi, että sämpylät lämpenevät hetkessä, ja kokoa hampurilaiset haluamallasi tavalla. Lämmitetyt sämpylät kuivahtavat nopeasti, joten kannattaa ottaa kaikki täyteainekset valmiiksi esille ja olla kokoamisessa vikkelä.


Juuresranskalaiset:
4 annosta

4 isoa perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
250 g lanttua
Öljyä
Suolaa

Pese ja kuori juurekset ja paloittele ne pitkiksi tikuiksi.

Sekoita ranskalaisten sekaan pellillä reilu loraus öljyä ja suolaa sekä halutessa myös muita mausteita.

Paahda ranskalaiset kypsiksi 225-250 asteisessa uunissa n.20-30 minuuttia välillä sekoittaen. Jos ranskalaiset ovat paksuja, kannattaa uunin lämpö pitää alussa jonkin aikaa 200 asteessa, jotta ranskalaiset eivät tummu pahasti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti