Pääsin pitkästä
aikaa leivontapuuhiin ja sesongin mukaisesti uunissa paistui tietenkin jotain
omenaista. Sain käskyn käyttää kaapissa pyörivän kermaviilin piirakkaan ja
siitä muotoutui kuin itsestään täydellisen kostea matala kakku, kutsuttakoon
sitä siis tortuksi, johon upotin niin paljon omenaa kuin vain uskalsin. Torttu
on täydellistä jo sellaisenaan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera, mutta jos
jaksat keitellä kylkeen helpon omenakaramellikastikkeen, ollaan todellisen
luksusjälkkärin äärellä.
Omenatorttu:
100 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 muna
200 g kermaviiliä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
150 g omenaa
kuutioina
Päälle:
250 g omenaa
lohkoina
0,5-1 dl
fariinisokeria
Omena-karamellikastike:
1,3 dl sokeria
1 dl omenamehua
n. 0,5 dl vettä
Kuori ja paloittele
omenat. Käytä mieluiten hapahkoa leivontaan sopivaa lajiketta.
Vatkaa margariini ja
sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna sekä kermaviili.
Sekoita ruokasooda
ja vaniljasokeri vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos taikinaan parissa
erässä.
Sekoita taikinaan
lopuksi omenakuutiot.
Voitele
korkeareunainen halkaisijaltaan 24 cm piirakka- tai kakkuvuoka. Kaada taikina
vuokaan ja asettele päälle omenalohkot niin, että taikina kutakuinkin peittyy.
Omenoita saa käyttää tähän melko runsaasti, lohkot vetäytyvät uunissa.
Ripottele päälle
fariinisokeria.
Paista torttua 200
asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Tarkista sekä taikinan, että
omenien kypsyys puutikulla.
Anna tortun vetäytyä
jonkin aikaa ennen tarjoilua tai jäähtyä kokonaan.
Valmista
karamellikastike sulattamalla sokeri kattilassa. Ole kärsivällinen, sokerin
kuumeneminen ja sulaminen vie jonkin aikaa. Anna sokerin karamellisoitua hetki
niin, että se on kullanruskeaa, mieluummin kuitenkin vaaleaa kuin liian tummaa,
jotta karamelli ei peitä omenan makua.
Lisää sitten
omenamehu kattilaan. Älä pelästy, mehu kiehahtaa ja sokerisula jähmettyy.
Kuumenna seosta sitten uudelleen ja anna sen kiehua reilulla teholla, kunnes
kattilaan syntynyt karamelliklimppi on sulanut uudelleen.
Siirrä kattila
liedeltä ja sekoita kastikkeen joukkoon aluksi 2 rkl vettä. Kokeile kastikkeen
paksuutta kastamalla esim. lusikan kärki ensin kastikkeeseen ja sitten kylmään
veteen. Lisää loraus vettä, mikäli kastike on liian jämäkkää.
Tarjoile
huoneenlämpöinen omenatorttu vaniljajäätelön ja lämpimän karamellikastikkeen
kera.
Tuollaiseen karamellikastikkeeseen en olekkaan ennen törmännyt! Kuulostaa tosi herkulliselta vielä tällaiseen ihanaan omenapiirakkaan yhdistettynä ♥
VastaaPoistaOlin melko varma, että pilaan vain kattilan, kun alan sulan sokerin kanssa pelleilemään, mutta lopputulos oli tosiaan onnistunut. Mehu toimi siinä missä vesikin. Kannattaa siis testata muitakin makuja! Ja tuo kastike vaniljajäätelön kanssa ihan ilman piirakkaakin toimii ;)
Poista