Olin aivan tyystin
unohtanut persimonit. Viime talvena surkuttelin, että tätä herkkua saakin
sitten vasta syksyllä seuraavaksi ja lopulta unohdinkin aivan odottaa
niitä. Mutta voi sitä riemun määrää, kun
persimoneja oli yllättäen ilmestynyt aimo kasa kaupan hedelmäosastolle. Kun
sitten päätin sunnuntaina ryhtyä leivontapuuhiin, ajatukset eksyivät heti
persimoneihin ja kehittelin seuraavanlaisen piirakan, jonka maku on
uskomattoman pehmeä ja saa loppusilauksensa kardemummasta.
Persimon-ricottapiirakka:
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl
leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
100 g margariinia
0,75 dl vettä
Täyte:
250 g ricottajuustoa
0,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
1 muna
4 rkl sitruunanmehua
1 tl kardemummaa
3 persimonia
Sekoita pohjan
kuivat aineet kulhossa sekaisin ja nypi joukkoon margariini. Lisää kylmää vettä
niin, että taikinasta saa muotoiltua kiinteän pallon. Nosta se jääkaappiin.
Valmista
ricottatäyte: notkista juusto kulhossa ja sekoita joukkoon maito. Lisää sokeri,
muna, sitruunanmehu sekä kardemumma. Siirrä täyte jääkaappiin.
Pese kolme kookasta
persimonia ja leikkaa niistä haluamasi laisia lohkoja tai siivuja.
Ota pohjataikina
jääkaapista ja kauli se ohueksi levyksi. Nosta taikina piirakkavuoan pohjalle
ja leikkaa reunojen yli tulevat osat pois. Säästä ylimääräinen taikina.
Asettele pohjan
päälle n. puolet persimonlohkoista. Levitä päälle ricottatäyte ja asettele
sitten loput persimonit piirakan päälle.
Ylimääräisestä
taikinasta voi tehdä piirakan päälle koristeita esimerkiksi
piparkakkumuoteilla.
Paista piirakkaa
uunin keskitasolla 200 asteessa 40-50 minuuttia ja anna sen vetäytyä ennen
tarjoamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti