tiistai 24. lokakuuta 2017

Persimon-ricottapiirakka

Olin aivan tyystin unohtanut persimonit. Viime talvena surkuttelin, että tätä herkkua saakin sitten vasta syksyllä seuraavaksi ja lopulta unohdinkin aivan odottaa niitä.  Mutta voi sitä riemun määrää, kun persimoneja oli yllättäen ilmestynyt aimo kasa kaupan hedelmäosastolle. Kun sitten päätin sunnuntaina ryhtyä leivontapuuhiin, ajatukset eksyivät heti persimoneihin ja kehittelin seuraavanlaisen piirakan, jonka maku on uskomattoman pehmeä ja saa loppusilauksensa kardemummasta.



Persimon-ricottapiirakka:

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
100 g margariinia
0,75 dl vettä

Täyte:
250 g ricottajuustoa
0,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
1 muna
4 rkl sitruunanmehua
1 tl kardemummaa
3 persimonia


Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa sekaisin ja nypi joukkoon margariini. Lisää kylmää vettä niin, että taikinasta saa muotoiltua kiinteän pallon. Nosta se jääkaappiin.

Valmista ricottatäyte: notkista juusto kulhossa ja sekoita joukkoon maito. Lisää sokeri, muna, sitruunanmehu sekä kardemumma. Siirrä täyte jääkaappiin.

Pese kolme kookasta persimonia ja leikkaa niistä haluamasi laisia lohkoja tai siivuja.

Ota pohjataikina jääkaapista ja kauli se ohueksi levyksi. Nosta taikina piirakkavuoan pohjalle ja leikkaa reunojen yli tulevat osat pois. Säästä ylimääräinen taikina.

Asettele pohjan päälle n. puolet persimonlohkoista. Levitä päälle ricottatäyte ja asettele sitten loput persimonit piirakan päälle.

Ylimääräisestä taikinasta voi tehdä piirakan päälle koristeita esimerkiksi piparkakkumuoteilla.


Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa 40-50 minuuttia ja anna sen vetäytyä ennen tarjoamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti