Uskallanko
myöntääkään, että paistoin juuri vuoden ensimmäisen omenapiirakan… Pari kertaa
olen väsäillyt sitä perinteistä kaura-omenapaistosta, mutta piirakalle ei vain
ole löytynyt sopivaa rakoa. Kuitenkin nyt, kun olen tsempannut itseni yli
parista kurssikokeesta heti ylioppilaskirjoitusten jälkimainingeissa ja
koulukiireet jättivät minut siis vihdoin hetkeksi rauhaan, alkoi sisäinen luova
leipurini taas osoittaa elonmerkkejä. Kaivoin kellarin uumenista viimeiset
käyttökelpoiset piirakkaomenat ja päästin mielikuvituksen valloilleen. Tässä
piirakassa yhdistyykin pitkälti kaikki, mitä omenasta vain noin äkkiseltään
saattaa mielikuvitella: piirakka, rahka, vanilja ja se paistoksesta tuttu
kaura. Kohtasinkin tätä reseptiä kirjoittaessani ongelman, miten saan kaiken
oleellisen mahtumaan reseptin nimeen, mutta näköjään tämä piirakka tarjoillaan kauraisina omena-rahkaruutuina.
Kauraiset omena-rahkaruudut:
pellillinen
Pohja:
1 dl sokeria
100 g margariinia
1 muna
2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
5 tl vaniljasokeria
Tai
500g vaniljarahkaa
Kaurapäällinen:
3 dl isoja kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
1 dl sokeria
120 g margariinia
Lisäksi:
1 l omenoita
kanelia
Vaahdota pohjan sokeri ja margariini kuohkeaksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta siivilän läpi ja maitoa. Sekoita tasaiseksi.
Kuori ja paloittele omenat.
Levitä pohjataikina pellille ja ripottele päälle omenat sekä reilusti kanelia.
Sekoita kulhossa rahkaan sokerit. Jos rahka on kovin paksua, ohenna sitä lisäämällä 0,5-1 dl maitoa. Levitä rahka mahdollisimman tasaisesti omenoiden päälle.
Sekoita vielä kaurahiutaleet sekä sokeri keskenään. Sulata margariini ja sekoita se hiutaleiden joukkoon. Levitä kauraseos piirakan päälle sekä ripottele päälle vielä kanelia. Margariinin voi myös nyppiä sulattamatta kauraseoksen joukkoon, mutta siistimmin homma hoituu jos rasvan sulattaa.
Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla 30-40 min.
Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.
Pohja:
1 dl sokeria
100 g margariinia
1 muna
2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
5 tl vaniljasokeria
Tai
500g vaniljarahkaa
Kaurapäällinen:
3 dl isoja kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
1 dl sokeria
120 g margariinia
Lisäksi:
1 l omenoita
kanelia
Vaahdota pohjan sokeri ja margariini kuohkeaksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta siivilän läpi ja maitoa. Sekoita tasaiseksi.
Kuori ja paloittele omenat.
Levitä pohjataikina pellille ja ripottele päälle omenat sekä reilusti kanelia.
Sekoita kulhossa rahkaan sokerit. Jos rahka on kovin paksua, ohenna sitä lisäämällä 0,5-1 dl maitoa. Levitä rahka mahdollisimman tasaisesti omenoiden päälle.
Sekoita vielä kaurahiutaleet sekä sokeri keskenään. Sulata margariini ja sekoita se hiutaleiden joukkoon. Levitä kauraseos piirakan päälle sekä ripottele päälle vielä kanelia. Margariinin voi myös nyppiä sulattamatta kauraseoksen joukkoon, mutta siistimmin homma hoituu jos rasvan sulattaa.
Paista piirakkaa 200 asteisen uunin keskitasolla 30-40 min.
Anna jäähtyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti