tiistai 8. elokuuta 2017

Tofu-vihannespannu ja puhetta kasvisruoasta

Ällistyn toisinaan siitä, miten runsaasti ruokakaupoissa todella on tarjolla erilaisia kasviproteiinivalmisteita. Kun ne lasketaan yhteen broilerin, jauhelihan ja kalan kanssa, on tarjolla lopulta mahdottoman laaja arsenaali, josta valita. Onkin aika kummallista, miksi usein, ainakin meillä, kuuluu valitusta siitä, että arkena tulee syötyä aina niitä samoja ruokia. Broilerikastiketta. Jauhelihakastiketta. Uunilohta. Ja taas broilerikastiketta, jauhelihaa ehkä keitossa välillä ja niin edelleen. Uuden kokeileminen saattaa tuntua työläältä sillä tutut ruoat valmistuvat rutiinilla ja uuden raaka-aineen kanssa ollaan neuvottomia. Ehkä myös rutiineihin kangistumisella on osaa asiaan, sekä epäluulolla kasvivalmisteita kohtaan. Minulta usein kysytään, että mistä otit reseptin ja vastaan melkein yhtä usein, että päästäni. Koekeittiökokkaaminen ei ole mitään rakettitiedettä saati aikaa vievää. Lähes kaikki kasviproteiinivalmisteet ovat esimerkiksi sellaisenaan käyttövalmiita, eikä niitä siis tarvitse edes varsinaisesti kypsentää. Kun pitää mielessä, että mausteita tarvitaan runsaasti, pötkii jo pitkälle. Minä en ole kasvissyöjä taikka aio sellaiseksi lähiaikoina ainakaan ruveta, sillä lihassa on myös hyvät puolensa. Elimistö esimerkiksi käyttää eläinproteiinia tehokkaammin kuin kasviproteiinia. Lihan energiatiheys on myös kasvivalmisteita suurempi, mikä on runsaasti urheilevalle ihmiselle ajoittain hyödyksi. Toisaalta runsas lihansyönti on osa nyky-yhteiskunnan ylipaino-ongelmaa. Elintapa on muuttunut aikojen saatossa: on siirrytty peltotöistä toimistoon, mutta ruokaa syödään entistä enemmän, lihaa ja roskaruokaa eritoten. Sekasyöjä saa toki olla, mutta kasvisten ja kasviproteiinien osuuden nostamisesta ei varmasti olisi haittaa monellekaan. Eikä ympäristölle. Ekologisuuden suhteen ei kuitenkaan saa olla liian hyväuskoinen. Esimerkiksi avokadojen kasvatukseen kuluu järkyttävä määrä vettä.
Minulle kasvisruoka tuo vaihtelua iänikuisiin (joskin edelleen yhtä maistuviin) kanaan, jauhelihaan ja loheen (jota
tosin syödään meillä aivan liian harvoin), mutta uudet ja tavallaan vieraat raaka-aineet myös inspiroivat kokkaamaan. Tällä kertaa inspiroiduin tofusta ja yhdistin sen pari päivää sitten lisukkeeksi paistelemaani kasvispannuun.


Tofu-vihannespannu:
2 annosta

250 g maustamatonta tofua
Loraus öljyä
iso sipuli
2 reilun kokoista porkkanaa
Pienehkö parsakaali
puolikas kukkakaali
puolikas paprikaa
Puolikas keskikokoinen kesäkurpitsa
2,5 dl vettä
Soijakastiketta
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Timjamia
Chilimaustetta

Kuutioi tofu ja sekoita kuutioiden joukkoon kulhossa loraus soijakastiketta, reilu ripaus suolaa, timjamia sekä chilimaustetta ja rouhaus mustapippuria. Jätä odottamaan.

Leikkaa sipuli puolirenkaiksi. Paloittele porkkana, paprika ja kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Leikkaa parsakaalista ja kukkakaalista sopivan kokoisia nuppuja.

Kuumenna pannulla loraus öljyä. Kuullota sipulit ja lisää sitten kasvikset pienin väliajoin reseptin mukaisessa järjestyksessä.

Lisää lopuksi tofu sekä vesi.

Anna veden kiehua loppuun välillä sekoitellen ja mausta vihannekset samalla soijakastikkeella, suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja chilimausteella.


Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi maustetun ranskankerman kera.

2 kommenttia:

  1. Tofu on usein ihmisten mielestä mautonta ja liian pehmeää koostumukseltaan. Hyvän tofun salaisuus on marinoimisen jälkeen kuivalla ja kuumalla pannulla paahtaminen, jonka jälkeen lisätään öljyä ja näin saadaan niihin vielä kaunis rapea pinta. Tofun voi vaikka valmistaa ennen pannukasviksia ja heittää lopuksi sekaan :) kiva että olet innostunut kasvisruuasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt paljastui, miten spontaanisti kokkailen... heh. Astetta parempi taustatutkimus ei olisi toisinaan varmasti pahitteeksi ja taidan olla itse vähän liian kaikkiruokainen. Kiitos vinkeistä!

      Poista