Pari viikkoa kytenyt
leipomisintoni pääsi viimein perjantaina roihahtamaan. Päässäni muotoutunut
idea sitrusjälkkäristä alkoi jossain limesiirapin kohdalla tuntua jopa liian
kunnianhimoiselta, mutta miten nautinkaan, kun sain sählätä monta tuntia
keittiössä - etenkin, kun lopputulos lähenteli kuvitelmiani:
valkosuklaaganachea, lemoncurdia ja sokerikakkua sitruunamurulla, paahdetulla
valkosuklaalla sekä limesiirapilla. Moni varmaan juoksee nyt kirkuen pakoon.
Osia tässä jälkkärissä on ehkä monta, mutta kukin niistä on helppo tai ainakin
kohtalaisen helppo valmistaa ja vaikea mokata. Monet elementit voi sitä paitsi
tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi sen sijaan, että lähtisi aamupäivällä kauppaan
aikeena saada jotain valmiiksi ennen kello neljää. Mutta jos elementtien määrä
ei sitä vielä kerro, tässä jälkkärissä yhdistyy kaikki, mitä hyvään
jälkiruokaan tarvitaan: kirpeiden sitruksien ja valkosuklaan karamellisen
makeuden tasapaino, rouskuva muru, ilmava kakku, kostea sitruunatahna ja
täyteläisen kermainen ganache. Lopputulos on herkullisuudessaan hienostunut,
raikas ja kevyt.
Kaksi sitrusta ja valkosuklaata:
n.7 annosta
Lemoncurd:
1 dl* sitruunan mehua
1 dl* sitruunan mehua
1 dl sokeria
2 rkl*
sitruunankuorta raastettuna
3 munaa
Nokare voita
*Tarvitset kaksi
sitruunaa
Pese sitruunat
huolellisesti juuresharjalla. Raasta kuoret.
Sekoita kattilassa
tuore sitruunanmehu, sokeri, sitruunankuoriraaste sekä munat. Kuumenna seosta
sekoitellen matalalla teholla. Lisää samalla voi pienissä paloissa. Kun seos
alkaa höyrytä, sekoita sitä kokoajan huolellisesti, kunnes se paksuuntuu ja
muuttuu tahnamaiseksi. Nosta kattila liedeltä ja anna tahnan jäähtyä
jääkappikylmäksi.
Sitruunamuru:
50 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
raastettuna
Mittaa kulhoon
margariini sekä kuivat aineet sekä sitruunankuori. Nypi seos tasaiseksi,
kosteaksi muruksi. Murustele taikina uunipellille ja paista sitä 200 asteessa
uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Sekoita muruseosta noin paiston puolessa
välissä. Muru on valmista, kun se on saanut kullanruskeaa väriä. Anna murun
jäähtyä.
Valkosuklaaganache:
80g vakosuklaata
0,6 dl kuohukermaa
Paloittele suklaa
melko hienoksi rouheeksi kulhoon. Kuumenna kerma mikrossa niin, että se
höyryää, mutta ei kiehu ja kaada kerma suklaarouheen päälle. Anna seistä n. 5
minuuttia ja sekoita sitten tasaiseksi. Jos tahnaan jää kiinteitä suklaapaloja,
käytä sitä mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes suklaatahna on tasaista.
Jäähdytä tahna
jääkaappikylmäksi ja vaahdota se sitten vatkaimella vaaleaksi ja kestäväksi
tahnaksi.
Paahdettu valkosuklaa:
n. 60 g
valkosuklaata
Rouhi valkosuklaa ja
levitä pellille. Paahda sitä 180 asteisessa uunissa n. 5min, kunnes se on
kullanruskeaa, paikoin jopa tummaa. Varo kuitenkin, ettei suklaa pala.
Limesiirappi:
1,5 dl sokeria
2,5 limen mehu
n. 3 dl vettä
Purista limeistä
mehu kattilaan. Mittaa joukkoon sokeri sekä n. 1 dl vettä. Kuumenna liemi
kiehuvaksi ja keitä sitä, kunnes se saa kullanruskean värin. Tämä vie jonkin
aikaa. Keittämisen aikana lisää vettä, sillä siirapista haihtuu melko paljon
nestettä. Tarvittavan veden määrää on vaikeaa arvioida tarkkaan. Tee
pisaratesti pudottamalla tippa valmista kuumaa siirappia kylmään veteen. Sen
tulisi olla juoksevaa, muttei kuitenkaan vetisen laihaa. Jos jäähtynyt siirappi
on liian paksua, lämmitä sitä vähän ja lisää joukkoon loraus vettä.
Mikrokakku:
1 muna
3 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
Ripaus
leivinjauhetta
2 rkl maitoa
3 pahvimukia
Vatkaa
huoneenlämpöinen muna ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne
parissa erässä munavaahdon joukkoon. Lisää lopuksi maito.
Jaa taikina kolmeen
kahvikuppiin ja kypsennä ne yksitellen mikrossa, 450W teholla 1min ja 30s. Hyvä
kypsennysteho ja -aika riippuvat vähän mikrosta.
Anna kakkujen
jäähtyä noin vartin verran kupeissa ja irrota ne sitten leikkaamalla kuppi
pois.
Kokoa jälkkärit
laseihin tai lautaselle, pohjalle murua ja paahdettua valkosuklaata, päälle
pari nokaretta lemon curdia, sekä ruokalusikallinen valkosuklaaganachea,
kylkeen pari sokerikakkupilveä ja lopuksi siirappi viimeistelee koko komeuden. Muuten annokset voi koota ajoissa valmiiksi, mutta siirappi kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua tai antaa jokaisen itse kaataa sitä annokseensa kannusta.
Ainakin lemoncurdia
ja limesiirappia jää yli.
Lemon curd ja
valkosuklaaganache säilyvät jonkinaikaa hyvinä jääkaapissa, muru ja valkosuklaa
säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja kakku ilmatiiviissä rasiassa, samoin
siirappi.
Ihana jälkkäri. Voisikin kokeilla tätä. :)
VastaaPoistaKiva jos inspiroiduit :D Tämä ainakin sopii mainiosti lähestyvään kevääseen!
Poista