sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Sitruunaa, limeä ja valkosuklaata


Pari viikkoa kytenyt leipomisintoni pääsi viimein perjantaina roihahtamaan. Päässäni muotoutunut idea sitrusjälkkäristä alkoi jossain limesiirapin kohdalla tuntua jopa liian kunnianhimoiselta, mutta miten nautinkaan, kun sain sählätä monta tuntia keittiössä - etenkin, kun lopputulos lähenteli kuvitelmiani: valkosuklaaganachea, lemoncurdia ja sokerikakkua sitruunamurulla, paahdetulla valkosuklaalla sekä limesiirapilla. Moni varmaan juoksee nyt kirkuen pakoon. Osia tässä jälkkärissä on ehkä monta, mutta kukin niistä on helppo tai ainakin kohtalaisen helppo valmistaa ja vaikea mokata. Monet elementit voi sitä paitsi tehdä jo hyvissä ajoin valmiiksi sen sijaan, että lähtisi aamupäivällä kauppaan aikeena saada jotain valmiiksi ennen kello neljää. Mutta jos elementtien määrä ei sitä vielä kerro, tässä jälkkärissä yhdistyy kaikki, mitä hyvään jälkiruokaan tarvitaan: kirpeiden sitruksien ja valkosuklaan karamellisen makeuden tasapaino, rouskuva muru, ilmava kakku, kostea sitruunatahna ja täyteläisen kermainen ganache. Lopputulos on herkullisuudessaan hienostunut, raikas ja kevyt.



Kaksi sitrusta ja valkosuklaata:
n.7 annosta

Lemoncurd:
1 dl* sitruunan mehua
1 dl sokeria
2 rkl* sitruunankuorta raastettuna
3 munaa
Nokare voita

*Tarvitset kaksi sitruunaa

Pese sitruunat huolellisesti juuresharjalla. Raasta kuoret.

Sekoita kattilassa tuore sitruunanmehu, sokeri, sitruunankuoriraaste sekä munat. Kuumenna seosta sekoitellen matalalla teholla. Lisää samalla voi pienissä paloissa. Kun seos alkaa höyrytä, sekoita sitä kokoajan huolellisesti, kunnes se paksuuntuu ja muuttuu tahnamaiseksi. Nosta kattila liedeltä ja anna tahnan jäähtyä jääkappikylmäksi.


Sitruunamuru:
50 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna

Mittaa kulhoon margariini sekä kuivat aineet sekä sitruunankuori. Nypi seos tasaiseksi, kosteaksi muruksi. Murustele taikina uunipellille ja paista sitä 200 asteessa uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Sekoita muruseosta noin paiston puolessa välissä. Muru on valmista, kun se on saanut kullanruskeaa väriä. Anna murun jäähtyä.


Valkosuklaaganache:
80g vakosuklaata
0,6 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa melko hienoksi rouheeksi kulhoon. Kuumenna kerma mikrossa niin, että se höyryää, mutta ei kiehu ja kaada kerma suklaarouheen päälle. Anna seistä n. 5 minuuttia ja sekoita sitten tasaiseksi. Jos tahnaan jää kiinteitä suklaapaloja, käytä sitä mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes suklaatahna on tasaista.

Jäähdytä tahna jääkaappikylmäksi ja vaahdota se sitten vatkaimella vaaleaksi ja kestäväksi tahnaksi.


Paahdettu valkosuklaa:
n. 60 g valkosuklaata

Rouhi valkosuklaa ja levitä pellille. Paahda sitä 180 asteisessa uunissa n. 5min, kunnes se on kullanruskeaa, paikoin jopa tummaa. Varo kuitenkin, ettei suklaa pala.


Limesiirappi:
1,5 dl sokeria
2,5 limen mehu
n. 3 dl vettä

Purista limeistä mehu kattilaan. Mittaa joukkoon sokeri sekä n. 1 dl vettä. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä sitä, kunnes se saa kullanruskean värin. Tämä vie jonkin aikaa. Keittämisen aikana lisää vettä, sillä siirapista haihtuu melko paljon nestettä. Tarvittavan veden määrää on vaikeaa arvioida tarkkaan. Tee pisaratesti pudottamalla tippa valmista kuumaa siirappia kylmään veteen. Sen tulisi olla juoksevaa, muttei kuitenkaan vetisen laihaa. Jos jäähtynyt siirappi on liian paksua, lämmitä sitä vähän ja lisää joukkoon loraus vettä.


Mikrokakku:
1 muna
3 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
Ripaus leivinjauhetta
2 rkl maitoa

3 pahvimukia


Vatkaa huoneenlämpöinen muna ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne parissa erässä munavaahdon joukkoon. Lisää lopuksi maito.

Jaa taikina kolmeen kahvikuppiin ja kypsennä ne yksitellen mikrossa, 450W teholla 1min ja 30s. Hyvä kypsennysteho ja -aika riippuvat vähän mikrosta.

Anna kakkujen jäähtyä noin vartin verran kupeissa ja irrota ne sitten leikkaamalla kuppi pois.


Kokoa jälkkärit laseihin tai lautaselle, pohjalle murua ja paahdettua valkosuklaata, päälle pari nokaretta lemon curdia, sekä ruokalusikallinen valkosuklaaganachea, kylkeen pari sokerikakkupilveä ja lopuksi siirappi viimeistelee koko komeuden. Muuten annokset voi koota ajoissa valmiiksi, mutta siirappi kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua tai antaa jokaisen itse kaataa sitä annokseensa kannusta.

Ainakin lemoncurdia ja limesiirappia jää yli.

Lemon curd ja valkosuklaaganache säilyvät jonkinaikaa hyvinä jääkaapissa, muru ja valkosuklaa säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja kakku ilmatiiviissä rasiassa, samoin siirappi.





2 kommenttia:

  1. Ihana jälkkäri. Voisikin kokeilla tätä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos inspiroiduit :D Tämä ainakin sopii mainiosti lähestyvään kevääseen!

      Poista