torstai 14. maaliskuuta 2019

Sirkkis-makaronilaatikko


Voivoi, sirkat, nuo lihankorvikkeiden mustat lampaat. Montako kertaa olenkaan kuullut, että kyllä sitä kasvisruokaa voisi enemmän syödä, mutta että sirkkoja? - ei! Olen itse ollut asian suhteen utelias, mutten siinä määrin innostunut, että olisin missään muodossa tullut sirkkoja tätä ennen kokeilleeksi. Sain kuitenkin Sirkkistä testiin, sitä valmistavan turkulaisyrityksen, Entiksen, kustantamana, ja tartuin toki mielenkiinnolla tilaisuuteen. Voin kertoa, että ainakin kyseinen valmiste on melko pehmeä tutustuminen sirkkoihin. Kylmä faktakin jo on, ettei sirkkajauhoa ole sirkkiksessä kuin 4%. Makukin on mieto, enkä rehellisesti sanottuna edes tiedä miltä sirkat maistuvat, eli mitä makua minun olisi kuulunut yrittääkään löytää. Kaikissa lihakorvikkeissa ja kasvisvalmisteissa keskeisintä ei kuitenkaan mielestäni ole se mitä siinä on vaan se mitä siinä ei ole - siis lihaa. Ja tarkoitan nyt sellaista metaanipäästö-vesireikä-lihaa, jonka tuotanto tappaa maapallon. Sirkkis on siihen verraten hyvä valinta. Onhan sirkkakin tosin elävä itikka, ei kasvis, eli eettiset kysymykset ovat asia erikseen. Ei mennä niihin, vaan siihen Sirkkikseen. Lyhykäisten empiiristen tutkimusteni perusteella se toimii mainiosti ainakin makaronilaatikossa, etenkin kun grillimausteen jokseenkin tunkkaista makua vähän piristää tomaateilla. Kastikkeissa ja keitoissa valmistetta kannattaa kuitenkin käyttää harkiten, sillä sen rakenne kärsii nesteeseen joutuessaan.





Sirkkis-makaronilaatikko:

Loraus oliiviöljyä
1 iso sipuli
n.8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 300 g makaronia
1 pkt Sirkkistä
2,5 tl paprikajauhetta
0,25 tl valkopippuria
2 rkl soijakastiketta
4 tomaattia
suolaa

Munamaito:
4 dl maitoa
2 munaa

Juustoraastetta


Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna noin 2 litran kattilassa loraus oliiviöljyä ja lisää sipuli. Kuullota sipulia muutama minuutti ja lisää sitten vesi sekä kasvisliemikuutio. Kun vesi kiehuu, lisää makaroni ja keitä paketin ohjeen mukaan kypsäksi kannen alla. Tarkoitus on, että kaikki neste imeytyy pastaan.

Pese ja paloittele 4 tomaattia.

Kun pasta on kypsää, lisää joukkoon sirkkis, tomaatit sekä mausteet. Lisää tarvittaessa suolaa. Siirrä seos uunivuokaan.

Sekoita munat maidon joukkoon ja kaada munamaito vuokaan. Sekoita kevyesti ja tasoita sitten makaronilaatikon pinta. Päälle voi halutessa ripotella juustoraastetta

Kypsennä laatikkoa 200 asteisen uunin keskitasolla n.45 minuuttia tai kunnes munamaito on hyytynyt.

Anna laatikon asettua puolisen tuntia ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti