Voivoi, sirkat, nuo
lihankorvikkeiden mustat lampaat. Montako kertaa olenkaan kuullut, että kyllä
sitä kasvisruokaa voisi enemmän syödä, mutta että sirkkoja? - ei! Olen itse ollut
asian suhteen utelias, mutten siinä määrin innostunut, että olisin missään muodossa
tullut sirkkoja tätä ennen kokeilleeksi. Sain kuitenkin Sirkkistä testiin, sitä
valmistavan turkulaisyrityksen, Entiksen, kustantamana, ja tartuin toki
mielenkiinnolla tilaisuuteen. Voin kertoa, että ainakin kyseinen valmiste on
melko pehmeä tutustuminen sirkkoihin. Kylmä faktakin jo on, ettei sirkkajauhoa
ole sirkkiksessä kuin 4%. Makukin on mieto, enkä rehellisesti sanottuna edes
tiedä miltä sirkat maistuvat, eli mitä makua minun olisi kuulunut yrittääkään
löytää. Kaikissa lihakorvikkeissa ja kasvisvalmisteissa keskeisintä ei
kuitenkaan mielestäni ole se mitä siinä on vaan se mitä siinä ei ole - siis
lihaa. Ja tarkoitan nyt sellaista metaanipäästö-vesireikä-lihaa, jonka tuotanto
tappaa maapallon. Sirkkis on siihen verraten hyvä valinta. Onhan sirkkakin tosin elävä itikka, ei kasvis, eli eettiset
kysymykset ovat asia erikseen. Ei mennä niihin, vaan siihen Sirkkikseen. Lyhykäisten empiiristen tutkimusteni
perusteella se toimii mainiosti ainakin makaronilaatikossa, etenkin kun grillimausteen
jokseenkin tunkkaista makua vähän piristää tomaateilla. Kastikkeissa ja keitoissa valmistetta kannattaa kuitenkin käyttää harkiten, sillä sen rakenne kärsii nesteeseen joutuessaan.
Sirkkis-makaronilaatikko:
Loraus oliiviöljyä
1 iso sipuli
n.8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 300 g makaronia
1 pkt Sirkkistä
2,5 tl
paprikajauhetta
0,25 tl
valkopippuria
2 rkl
soijakastiketta
4 tomaattia
suolaa
Munamaito:
4 dl maitoa
2 munaa
Juustoraastetta
Kuori ja hienonna
sipuli.
Kuumenna noin 2
litran kattilassa loraus oliiviöljyä ja lisää sipuli. Kuullota sipulia muutama
minuutti ja lisää sitten vesi sekä kasvisliemikuutio. Kun vesi kiehuu, lisää
makaroni ja keitä paketin ohjeen mukaan kypsäksi kannen alla. Tarkoitus on, että kaikki neste imeytyy pastaan.
Pese ja paloittele 4
tomaattia.
Kun pasta on kypsää,
lisää joukkoon sirkkis, tomaatit sekä mausteet. Lisää tarvittaessa suolaa. Siirrä seos uunivuokaan.
Sekoita munat maidon
joukkoon ja kaada munamaito vuokaan. Sekoita kevyesti ja tasoita sitten
makaronilaatikon pinta. Päälle voi halutessa ripotella juustoraastetta
Kypsennä laatikkoa
200 asteisen uunin keskitasolla n.45 minuuttia tai kunnes munamaito on
hyytynyt.
Anna laatikon
asettua puolisen tuntia ennen tarjoamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti