tiistai 16. lokakuuta 2018

Omenaruusupullat


Meidän omenasato tänä vuonna on ollut loputon. Omenia tunkee sisälle ovista ja ikkunoista ja niitä on kaikella mielikuvituksella yritetty ripotella vähän joka paikkaan. Oli siis pakko pullahommienkin sivussa kehitellä mukaan vähän omenaa. Yleensä pullataikina on se juttu, kun puhe on mustikkapiirakasta, mutta eipä se huonosti omenankaan kanssa sovi. Fiini omenapulla on tietenkin ruusun mallinen, mutta jos kärsivällisyys ei riitä, voit vain kaulia pullataikinasta levyn ja latoa omenasiivut päälle. Simple as that. Tai kannattaa kokeilla omenaa raparperi-vaniljapitkoon raparperin tilalle.



Omenaruusupullat:
n. 30-35 kpl

5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 muna
n. 15dl vehnäjauhoja
150g margariinia

Lisäksi:
n. 15 omenaa
1 dl vettä
2 rkl sokeria

muna voiteluun
pullavuokia


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n.37 astetta). Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna (munaa ei välttämättä tarvita). Sekoita sitten joukkoon n. 5dl vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee vellimäinen ja vatkaa hetki voimakkaasti, jotta se saa ilmaa.

Jatka sekoittamista käsin ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi margariini. Lisää sen jälkeen vielä jauhoja jos taikina jää rasvaisenoloiseksi. Valmis taikina irtoaa helposti käsistä ja kulhon reunoista ja on kimmoisa.

Nosta taikina kulhossa lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen ja anna kohota noin tunnin ajan.

Valmistele omenat taikinan kohotessa. Pese ja paloittele omenat ohuiksi lohkoiksi. Lado lohkot kattilaan ja lisää vesi sekä sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua 10-15 minuuttia. Sekoita lohkoja välillä varovasti.

Kaada sokeriliemi pois ja levitä omenalohkot esimerkiksi leivinpaperin päälle ja kuivaa kevyesti talouspaperilla.

Kun pullataikina on kohonnut ja kimmoisa, vaivaa sitä ensin hetki jauhotetulla alustalla ja muotoile siitä sitten pötkö ja leikkaa se tasakokoisiksi paloiksi. Pyöritä taikinasta palloja ja painele pallot sitten käsin litteiksi kiekoiksi, joiden keskellä on kuoppa. Siirrä taikinakiekot pullavuokiin ja asettele omenalohkot ruusuksi kuoppaan (kuorellinen sivu ylöspäin, edeten reunalta keskelle).

Anna pullien kohota vielä jonkin aikaa ennen paistoa ja voitele ne sitten kananmunalla.

Paista pullia 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti