Meidän omenasato
tänä vuonna on ollut loputon. Omenia tunkee sisälle ovista ja ikkunoista ja
niitä on kaikella mielikuvituksella yritetty ripotella vähän joka paikkaan. Oli
siis pakko pullahommienkin sivussa kehitellä mukaan vähän omenaa. Yleensä
pullataikina on se juttu, kun puhe on mustikkapiirakasta, mutta eipä se
huonosti omenankaan kanssa sovi. Fiini omenapulla on tietenkin ruusun mallinen,
mutta jos kärsivällisyys ei riitä, voit vain kaulia pullataikinasta levyn ja
latoa omenasiivut päälle. Simple as that. Tai kannattaa kokeilla omenaa
raparperi-vaniljapitkoon raparperin tilalle.
Omenaruusupullat:
n. 30-35 kpl
5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 muna
n. 15dl vehnäjauhoja
150g margariinia
Lisäksi:
n. 15 omenaa
1 dl vettä
2 rkl sokeria
muna voiteluun
pullavuokia
Lämmitä maito
kädenlämpöiseksi (n.37 astetta). Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri,
kardemumma ja muna (munaa ei välttämättä tarvita). Sekoita sitten joukkoon n.
5dl vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee vellimäinen ja vatkaa hetki
voimakkaasti, jotta se saa ilmaa.
Jatka sekoittamista
käsin ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi margariini. Lisää sen
jälkeen vielä jauhoja jos taikina jää rasvaisenoloiseksi. Valmis taikina irtoaa
helposti käsistä ja kulhon reunoista ja on kimmoisa.
Nosta taikina
kulhossa lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen ja anna kohota noin
tunnin ajan.
Valmistele omenat
taikinan kohotessa. Pese ja paloittele omenat ohuiksi lohkoiksi. Lado lohkot
kattilaan ja lisää vesi sekä sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua
10-15 minuuttia. Sekoita lohkoja välillä varovasti.
Kaada sokeriliemi
pois ja levitä omenalohkot esimerkiksi leivinpaperin päälle ja kuivaa kevyesti
talouspaperilla.
Kun pullataikina on
kohonnut ja kimmoisa, vaivaa sitä ensin hetki jauhotetulla alustalla ja
muotoile siitä sitten pötkö ja leikkaa se tasakokoisiksi paloiksi. Pyöritä
taikinasta palloja ja painele pallot sitten käsin litteiksi kiekoiksi, joiden
keskellä on kuoppa. Siirrä taikinakiekot pullavuokiin ja asettele omenalohkot
ruusuksi kuoppaan (kuorellinen sivu ylöspäin, edeten reunalta keskelle).
Anna pullien kohota
vielä jonkin aikaa ennen paistoa ja voitele ne sitten kananmunalla.
Paista pullia 200
asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin
kullanruskeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti