perjantai 12. tammikuuta 2018

Kikherne-perunasosekeitto

En ole erityisempiä kokkaillut tässä viimeisten parin viikon aikana. Vaikka oma jouluruokailuni ei luiskahtanut mitenkään överiksi herkutteluksi, kuin ehkä juustojen osalta, olen kai sitten päättänyt edistää muun perheen jouluähkystä toipumista ja jättänyt makeiden leipomiset sikseen.  Arkiruoat taas ovat olleet nimenomaan arkisia. Kevään ylioppilaskirjoitukset ovat alkaneet työllistää ja olen tullut kotiin joka päivä kiireisenä ja nälkäisenä tai vähintään kiireisenä tai nälkäisenä. Tänään minulla oli aikaa, mutta sitä vastoin aika niukasti raaka-aineita eikä intressejä (taikka lompakkoa mukana koulussa) käydä kaupassa. Kotona jo tovin majaillut kikhernepurkki kuitenkin riitti inspiraation lähteeksi. Olen rakastunut kikherneiden ja juustokuminan makuun aivan ikihyviksi. Meinasin tehdä kikhernepyöryköitä, ne olivat viimeksi niin hyviä, mutta lopulta olin liian laiska möyhimään pyörykkämassaa saati pyörittelemään siitä mitään syömistä. Heh. Teinpä sitten keittoa, mutta yhtä lailla siinä maistuvat kikherneet ja juustokumina, ah.



Kikherne-perunasosekeitto:

500 g jauhoisia perunoita
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
1 tlk (230g) kikherneitä
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 rkl sitruunanmehua
1 tl siirappia
1 dl kermaa

Kuori ja paloittele perunat ja sipulit kattilaan. Lisää vettä n. 0,5 litraa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

Valuta ja huuhtele perunoiden kiehuessa kikherneet.

Kaada osa keitinvedestä mukiin. Lisää kikherneet ja soseuta perunat ja herneet sauvasekoittimella. Ohenna sosetta perunoiden keitinvedellä ja tarvittaessa lisää vielä hanavettä, mikäli keitto on paksua.

Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mausteet sekä kerma. Suosittelen korvaamaan suolan soijakastikkeella, se oli kuitenkin meiltä päässyt loppumaan.


Tarjoile keitto krutonkien, siemenien tai pähkinöiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti