100-vuotiaan
kotimaan kunniaksi piti tietenkin laittaa pystyyn kunnon kolmen ruokalajin
perhepäivällinen. Menu rakentui mitäs muutakaan kuin suomalaisista,
perinteikkäistä aineksista melko yksinkertaisesti, mutta sanoisin että juuri
siksi niin juhlallisesti, elegantisti.
Suomi 100-menu
***
Suppilovahverokeittoa
***
Uunisiikaa
Perunamuusia
Mustaherukka-kaalisalaattia
***
Lämmintä mustikkakukkoa
Vaniljajäätelöä
Alussa järjestyksessä reseptit, lopussa ohje, miten
kaikesta selviää kätevästi yhdellä aterialla.
Suppilovahverokeitto:
4 annosta
75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
2 reilua kourallista
kuivattuja suppilovahveroja
Soijakastiketta
Mustapippuria
Sulata voi
pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon vispilällä jauhot. Lisää noin puolet
maidosta ja sekoita voi-jauhoseos nopeasti sekaisin maidon kanssa. Lisää sitten
loppu maito.
Kuumenna keitto
kiehuvaksi. Murenna joukkoon suppilovahverot. Anna keiton kiehua n.10
minuuttia.
Mausta lorauksella
soijakastiketta sekä mustapippurilla.
Uunisiikaa perunamuusilla ja
kaalisalaatilla:
4 annosta
4 isoa siikafileettä
Suolaa
Pippuria
1 sitruuna
Perunamuusi:
n. 12 jauhoista
perunaa
50 g voita
Maitoa
Suolaa
Kaalisalaatti:
200 g valkokaalia
3 rkl
mustaherukkahilloa
Kuori ja paloittele
perunat. Keitä ne kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Lisää perunoiden joukkoon
voi ja muusaa ne survimella tai sähkövatkaimella. Lisää samalla maitoa niin,
että saat mieluisen paksuista muusia. Mausta suolalla.
Öljyä leivinpaperi
ja levitä siiat pellille nahka alaspäin. Sirottele päälle reilusti suolaa ja
rouhi pippuria myllystä. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja asettele
kalojen päälle. Sitruunat voi myös jättää pois, itse en pitänyt sitruunan
tuomasta mausta tässä tapauksessa.
Kypsennä kaloja 250
asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Kokoa annokset.
Mustikkakukko:
8 annosta
Pohja:
120 g margariinia
½ dl sokeria
2 dl ruisjauhoja
½ dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 7 dl mustkoita
½ dl sokeria
1,5 rkl
perunajauhoja
Lisäksi:
Vaniljajäätelöä
Yhdistä pohjan
kuivat aineet kulhossa ja nypi joukkoon margariini. Painele n. ¾ seoksesta
uunivuoan pohjalle ja reunoille.
Mittaa toiseen
kulhoon mustikat ja sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada mustikat
vuokaan ja sirottele kulhon pohjalle jäänyt sokeri niiden päälle.
Painele tai
ripottele loppu taikina mustikoiden päälle. Paista mustikkakukkoa 200 asteessa
n. 40 minuuttia.
Tarjoa paistos
hetken vetäytymisen jälkeen vaniljajäätelön kera.
Työjärjestys, jolla kaikki hoituu samalla
aterialla ja ehdit itsekin syömään:
- Valmista mustikkakukko uuniin ja anna sen paistua rauhassa muiden valmistelujen ajan
- Kuori ja paloittele kukon paistuessa perunat. Laita ne veteen ja laita kattila hellalle ja hella täysille.
- Valmista kaalisalaatti
- Valmistele kalat uunikuntoisiksi
- Valmista suppilovahverokeitto ja jätä se sammutetulle, lämpimälle hellalle.
- Pyri saamaan mustikkakukko tässä vaiheessa pois uunista. Peitä se liinalla, jotta se säilyy lämpimänä vaikka ateria venähtäisi. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen kalaa varten.
- Muusaa perunat ja siirrä muusi jollekin vielä lämpimälle levylle.
- Laita kalat uuniin juuri ennen kuin tarjoilet alkuruoan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti