Joululahjat
tuottavat minulle aina päänvaivaa, eivät ehkä sen takia, etten keksisi mitä
ostaa, vaan siksi, etten raaski ostaa sitä, mitä ehkä haluaisin. Toisaalta
tuntuu typerältä ostaa vanhemmille jotain hyödyllistä ja "turhia"
lahjoja en halua antaa taikka saada. Hyödyllisyys on myös aika tylsää ja
tykkäänkin tehdä lahjoja itse. Syötävät lahjat ovat aina kivoja, ihan eri juttu
antaa itse tehtyjä karamelleja kuin ostaa suklaarasia kaupasta. Itse tekeminen
välittää viestin, miten välittää, vaikkei tuhlaakaan suuria summia rahaa.
Suklaa kaupasta on helpoin vaihtoehto (paitsi ehkä suurensuurelle
suklaanystävälle, se on ihan hyvä lahja). Ja mikä käy paremmin kotileipurille
kuin karkkien värkkäily?
Viime vuonna tein kotiväelle
aikamoisen reilun satsin kaiken maailman joulukarkkeja, mitä vain päähäni
pälkähti - ja mitä pystyi tekemään ilman lämpömittaria: konhvehteja,
toffifee-palleroita, fudgeja, joulusuklaata…
Nyt sain varoituksia jo marraskuussa, ettei niin suurta määrää tänä
vuonna kiitos, ei jaksa syödä. Päätin sitten värkkäillä vain niitä viime vuoden
kenties suosikkeja, joulusuklaita, ja keksiä kylkiäiseksi jotain, mitä ei
tarvitse syödä. Joulusuklaiden reseptin julkaisin täällä vuosi sitten ja vaikka
noita makuja voisi yhdistellä loputtomiin, tein samoja kuin viimeksi. Tällä
kertaa suklaat tosin päätyivät pakettiin suupaloina
(kun olin kerta hamstrannut
siinä määrin maitopurkkeja piparirasioita varten).
Mitäs muuta joulua sitä sitten on
lukuisten piparien ja suklaansulatteluiden ohella tullut leivottua? Ei mitään
ihmeellistä, suoraan sanottuna. Jouluasioita tuli sählättyä viimeisellä
viikolla siinä määrin kokopäiväisesti, etten ehtinyt suunnitella saati olisi
ehtinyt valmistaa mitään joulukakkuspektaakkelia. Minulle joulussa parasta
kuitenkin on se, miten saa puuhastella jouluvalmisteluiden parissa ja kokoajan
on jotain tekemistä, kuitenkin sillä ehdolla, että kaiken saa tehdä rauhassa ja
jotain voi jättää tekemättä jos ei ole energiaa taikka aikaa. En siis
kehitellyt suuria suunnitelmia, joiden onnistumista olisi kaiken lisäksi
pitänyt stressata vielä aattoiltana. Tarjosimme kahvivieraille yksinkertaisesti
pullaa ja torttuja, valmiina saatua banettonea, italialaista joulukakkua,
piparkakkuja, joita en millään jaksanut enää edes koristella, sekä
karpalo-kinuskikääretorttua. Pullat oli
leivottu viikko sitten pakkaseen ja tortut syntyivät juuri ennen tarjoilua
käden käänteessä pakastetaikinasta. Kääretorttu tuotti tosin aatonaattoiltana
vähän päänvaivaa, kun pohja oli varmasti kolme senttiä paksu ja täytekin
jokseenkin löysää. "Käärettä" torttuun tuli lopulta ehkä puolitoista
kierrosta ja se piti kapaloida yöksi kelmuun, jotta liivate täytteessä hyytyy.
Tarjolle nousi kuitenkin siisti ja muhkea torttu, joka myös maistui mainiolle.
Ilta- tai yöpalana tarjottiin vielä juustoja ja keksejä sekä helposti uunista lämpiminä pöytään viipaloituja esipaistettuja patonkeja ja hyvissä ajoin pakkaseen leivottuja mallaslimppuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti