En ole perehtynyt
virallisen karjalanpiirakan anatomiaan
niin tarkasti, että uskaltaisin kutsua näitä sellaisiksi ja olen sitä paitsi
ymmärtänyt, että ne täytetään kuoren paiston jälkeen (?). Puhuttakoon siis riisipiirakoista. Niiden valmistushan ei
tosiaan lopulta ole mitään kovin korkeaa piirakkatiedettä ja reseptejä on
netti, kirjat ja lehdet jo niin pullollaan, ettei minun tarvitsisi asiasta
(melkein aloittelijana kaiken lisäksi) edes rustailla. Innovoin kuitenkin
omannäköiseni kaurapiirakan, siis karjalanpiirakan kaurapuurosta, koska olen
kaurapuurofani ja suurkuluttaja ja kaurapiirakoitteni nerokkuudesta en malta
pysyä hiljaa. Siitäkin huolimatta, että kaurapuuroa karjalanpiirakoihin on
varmasti ennen minua keksinyt laittaa yksi jos toinenkin.
Kaurapuuron lisäksi, ajattelin
jakaa muutamat kotileipurilta kotileipurille -vinkit sitä kammoksuttua, lopulta
yllättävän yksinkertaiseksi (ainakin minulle) osoittautunutta rypyttämistä
koskien. Tein nimittäin muutamia havaintoja kauniin karjalanpiirakan saloista
ja sain aikaiseksi monia aika valioyksilöitä, vaikken näissä piirakkahommissa
mikään konkari olekaan (jos nyt tämän ikäisenä voi olla konkari yhtään
missään). Jos nyt vuosia rypytyksen kanssa tapelleena masennuit, niin
sanottakoon, että mahtui piirakkasatsiin mukaan myös melkoisia muotopuolia,
jotka huolella asettelin kuvaan parempi reuna kameraan päin.
Riisipiirakat:
n.25 kpl
Riisipuuro:
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l kevytmaitoa
1 tl suolaa
Tai
12 dl vettä
4,5 dl
kaurahiutaleita
1 tl suolaa
Kuoritaikina:
3,5 dl ruisjauhoja
3,5 dl ruisjauhoja
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl öljyä
2 dl vettä
Lisäksi:
Nokare margariinia
Loraus vettä
Keitä ensin puuro
piirakoiden täytteeksi. Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää
riisi tai kaurahiutaleet. Keitä kaurapuuro miedolla lämmöllä kannen alla
pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Jos keität riisipuuroa, niin lisää riisien
joukkoon maito, kun kaikki vesi on imeytynyt. Kuumenna maito varovasti,
puolella teholla ja välillä sekoittaen, kiehuvaksi. Jatka keittämistä sen
jälkeen hyvin miedolla lämmöllä n. 45-60 minuuttia, niin että riisit turpoavat
ja puuro paksuuntuu. Jos pelkäät pohjaan palamista, ei puuron tarvitse edes
kiehua, vaan se hautuu muutenkin kypsäksi, tosin pidemmässä ajassa.
Itse onnistuin
olemaan polttamatta puuroani pohjaan, vaikka käytin kevytmaitoa sekä tavallista
teräskattilaa. Sanoisin, että maidon kuumennusvaiheessa maltti on valttia.
Voitelin myös kattilan pohjan margariinilla ennen puuron keiton aloittamista.
En tiedä, oliko voitelulla osaa asiaan, mutta jos riisipuurosi tapaa palaa
pohjaan niin kannattaa kokeilla.
Anna kummankin
puuron hautua vielä keittämisen jälkeen tovi kannen alla hellalla ja jäähdytä
ne sitten. Piirakat voi leipoa vasta seuraavana päivänä, mutta ei haittaa
vaikka puuro olisi vähän lämmintäkin.
Valmista
kuoritaikina sekoittamalla kuivat aineet kulhossa. Lisää sitten vesi ja öljy.
Sekoita taikina käsin tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vähän jauhoja tai
nestettä, niin että taikina on kiinteä, mutta kostea.
Pyöritä taikinasta
jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n.4 cm paksuinen pitkä pötkö ja leikkaa
pötkö n. 1,5 cm levyisiksi palasiksi. Laita taikinasiivut muovipussiin tai
kelmun alle niin, että ne eivät kuivetu.
Kauli yksi
taikinakikkare kerrallaan jauhotetulla alustalla ohueksi, pyöreäksi lätyksi.
Levitä taikinan päälle kerros puuroa n. 1 cm päähän reunoista. Rypytä reunat
(vinkkejä alla).
Paista
karjalanpiirakoita 275 asteisessa uunissa keskitasolla n.15 minuuttia. Pelillä
ei voi käyttää leivinpaperia, koska se ei kestä niin korkeita lämpötiloja
(kuulemma).
Sulata paiston
aikana mikrossa nokare margariinia tai voita. Sekoita joukkoon suurin piirtein
saman verran vettä. Voitele paistetut piirakat heti paiston jälkeen
rasvaseoksella ja siirrä ne kulhoon tai muuhun astiaan. Peitä astia foliolla ja
anna piirakoiden levätä folion alla noin tunnin verran.
Havaintoja hyvän rypytyksen
saloista:
- Kauli taikinasta mahdollisimman symmetrinen ympyrä
- Tasoita reunat niin, että ne eivät ole röpöliäiset, koska silloin reuna saattaa lohjeta rypytettäessä
- Levitä täyte mahdollisimman tasapaksusti ja jätä reunan ja täytteen väliin joka puolelle yhtä iso rako
- Minä rypytin etusormella ja peukalolta aloittaen keskeltä ja rypyttäen vuorotellen molemmat päät
- Älä painele reunoilta kohti täytettä vaan nosta reunat ensin keskeltä täytteen päälle ja painele ylhäältä alaspäin
- Leikkaa kynnet ennen rypyttämistä! (tein itse parit reiät taikinakuoriin ennen kuin tartuin saksiin, heh)
- Mitä enemmän ajattelet rypyttämistä, sitä kamalampi on lopputulos, näin kävi ainakin minulle, piirakat piti vain rypyttää suit-sait, tsuptsup ja valmista tuli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti