torstai 14. joulukuuta 2017

Riisi- ja kaurapiirakat - resepti + vinkit rypyttämiseen

En ole perehtynyt virallisen karjalanpiirakan anatomiaan niin tarkasti, että uskaltaisin kutsua näitä sellaisiksi ja olen sitä paitsi ymmärtänyt, että ne täytetään kuoren paiston jälkeen (?). Puhuttakoon siis riisipiirakoista. Niiden valmistushan ei tosiaan lopulta ole mitään kovin korkeaa piirakkatiedettä ja reseptejä on netti, kirjat ja lehdet jo niin pullollaan, ettei minun tarvitsisi asiasta (melkein aloittelijana kaiken lisäksi) edes rustailla. Innovoin kuitenkin omannäköiseni kaurapiirakan, siis karjalanpiirakan kaurapuurosta, koska olen kaurapuurofani ja suurkuluttaja ja kaurapiirakoitteni nerokkuudesta en malta pysyä hiljaa. Siitäkin huolimatta, että kaurapuuroa karjalanpiirakoihin on varmasti ennen minua keksinyt laittaa yksi jos toinenkin.
             Kaurapuuron lisäksi, ajattelin jakaa muutamat kotileipurilta kotileipurille -vinkit sitä kammoksuttua, lopulta yllättävän yksinkertaiseksi (ainakin minulle) osoittautunutta rypyttämistä koskien. Tein nimittäin muutamia havaintoja kauniin karjalanpiirakan saloista ja sain aikaiseksi monia aika valioyksilöitä, vaikken näissä piirakkahommissa mikään konkari olekaan (jos nyt tämän ikäisenä voi olla konkari yhtään missään). Jos nyt vuosia rypytyksen kanssa tapelleena masennuit, niin sanottakoon, että mahtui piirakkasatsiin mukaan myös melkoisia muotopuolia, jotka huolella asettelin kuvaan parempi reuna kameraan päin.



Riisipiirakat:
n.25 kpl

Riisipuuro:
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l kevytmaitoa
1 tl suolaa

Tai


Kaurapuuro:
12 dl vettä
4,5 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Kuoritaikina:
3,5 dl ruisjauhoja
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl öljyä
2 dl vettä

Lisäksi:
Nokare margariinia
Loraus vettä


Keitä ensin puuro piirakoiden täytteeksi. Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi tai kaurahiutaleet. Keitä kaurapuuro miedolla lämmöllä kannen alla pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Jos keität riisipuuroa, niin lisää riisien joukkoon maito, kun kaikki vesi on imeytynyt. Kuumenna maito varovasti, puolella teholla ja välillä sekoittaen, kiehuvaksi. Jatka keittämistä sen jälkeen hyvin miedolla lämmöllä n. 45-60 minuuttia, niin että riisit turpoavat ja puuro paksuuntuu. Jos pelkäät pohjaan palamista, ei puuron tarvitse edes kiehua, vaan se hautuu muutenkin kypsäksi, tosin pidemmässä ajassa.

Itse onnistuin olemaan polttamatta puuroani pohjaan, vaikka käytin kevytmaitoa sekä tavallista teräskattilaa. Sanoisin, että maidon kuumennusvaiheessa maltti on valttia. Voitelin myös kattilan pohjan margariinilla ennen puuron keiton aloittamista. En tiedä, oliko voitelulla osaa asiaan, mutta jos riisipuurosi tapaa palaa pohjaan niin kannattaa kokeilla.

Anna kummankin puuron hautua vielä keittämisen jälkeen tovi kannen alla hellalla ja jäähdytä ne sitten. Piirakat voi leipoa vasta seuraavana päivänä, mutta ei haittaa vaikka puuro olisi vähän lämmintäkin.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla kuivat aineet kulhossa. Lisää sitten vesi ja öljy. Sekoita taikina käsin tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vähän jauhoja tai nestettä, niin että taikina on kiinteä, mutta kostea.

Pyöritä taikinasta jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n.4 cm paksuinen pitkä pötkö ja leikkaa pötkö n. 1,5 cm levyisiksi palasiksi. Laita taikinasiivut muovipussiin tai kelmun alle niin, että ne eivät kuivetu.

Kauli yksi taikinakikkare kerrallaan jauhotetulla alustalla ohueksi, pyöreäksi lätyksi. Levitä taikinan päälle kerros puuroa n. 1 cm päähän reunoista. Rypytä reunat (vinkkejä alla).

Paista karjalanpiirakoita 275 asteisessa uunissa keskitasolla n.15 minuuttia. Pelillä ei voi käyttää leivinpaperia, koska se ei kestä niin korkeita lämpötiloja (kuulemma).

Sulata paiston aikana mikrossa nokare margariinia tai voita. Sekoita joukkoon suurin piirtein saman verran vettä. Voitele paistetut piirakat heti paiston jälkeen rasvaseoksella ja siirrä ne kulhoon tai muuhun astiaan. Peitä astia foliolla ja anna piirakoiden levätä folion alla noin tunnin verran.



Havaintoja hyvän rypytyksen saloista:

  • Kauli taikinasta mahdollisimman symmetrinen ympyrä
  • Tasoita reunat niin, että ne eivät ole röpöliäiset, koska silloin reuna saattaa lohjeta rypytettäessä
  • Levitä täyte mahdollisimman tasapaksusti ja jätä reunan ja täytteen väliin joka puolelle yhtä iso rako
  • Minä rypytin etusormella ja peukalolta aloittaen keskeltä ja rypyttäen vuorotellen molemmat päät
  • Älä painele reunoilta kohti täytettä vaan nosta reunat ensin keskeltä täytteen päälle ja painele ylhäältä alaspäin
  • Leikkaa kynnet ennen rypyttämistä! (tein itse parit reiät taikinakuoriin ennen kuin tartuin saksiin, heh)
  • Mitä enemmän ajattelet rypyttämistä, sitä kamalampi on lopputulos, näin kävi ainakin minulle, piirakat piti vain rypyttää suit-sait, tsuptsup ja valmista tuli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti