Pikkujoulu jäi
harmillisesti, ainakin omissa suunnitelmissani, itsenäisyyspäivän varjoon, enkä
suunnitellut viime viikonlopulle mitään erityistä menua. Jouluruokaa meillä nyt
kuitenkin syötiin, puolivalmista perunalaatikkoa pakkasesta, lohta ja rosollia.
Olen myös niin syvästi rakastunut kaikkiin perinteikkäisiin jouluruokiin
(kinkkua lukuun ottamatta), että niitä en lähde sorkkimaan, ainakaan
toistaiseksi. Jälkiruokapuolesta kuitenkin huolehdin vähän paremmalla
tunnollisuudella. Pikkujoulu oli nimittäin otollinen tilaisuus testata päässäni
pyörinyttä jouluista juustokakkua. Tartuin taas makuyhdistelmään, joka harvoin
pettää: sinihomejuustoon, piparkakkuihin ja päärynään. Innostuin tästä lähinnä
siksi, että idea päärynänpuolikkaiden piilottamisesta juustokakkuun tuntui niin
kutkuttavalta. Nyt piilotin ne siis homejuustomousseen.
Päärynä-Aurajuustokakku:
Pohja:
180 g piparkakkuja
60 g margariinia tai
voita
Täyte:
1,5 dl kuohu- tai
vispikermaa
150 g maustamatonta
rahkaa
85 g sinihomejuustoa
(1/2 pkt Aurajuustoa)
1 rkl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl vettä
3 liivatelehteä
Lisäksi:
4 pientä päärynää
1,5 dl vettä
2 rkl fariinisokeria
1 rkl sitruunanmehua
Aloita päärynöiden
karamellisoimisesta: mittaa vesi, sokeri ja sitruunamehu laakeaan kattilaan.
Kuori päärynät, puolita ne ja poista keskusta. Asettele päärynät kattilaan. Jos
päärynät ovat vähääkään kookkaampia, kannattaa ne viipaloida tai muuten leikata
useampaan osaan.
Kuumenna sokeriliemi
kiehuvaksi ja kypsennä päärynöitä kannen alla n.20 minuuttia kääntäen ne
muutamaan otteeseen välissä. Nosta päärynät talouspaperin päälle lautaselle
jäähtymään.
Murskaa keksit
tehosekoittimella tai muovipussissa. Sulata margariini ja sekoita se keksimurun
joukkoon. Painele keksiseos 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka täytteen
valmistuksen ajaksi jääkaappiin.
Laita liivatelehdet
runsaaseen kylmään veteen.
Vatkaa kerma
vaahdoksi ja mausta sokerilla. Sekoita toisessa kulhossa vatkaimella homejuusto
ja rahka sekaisin.
Kuumenna vesi ja
sitruunanmehu mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne
sitruunamehun joukkoon. Jos liivateliemi paksuuntuu, sitä voi hyvin lämmittää
uudestaan mikrossa. Sekoita juokseva liivateseos muutamassa erässä
juustoseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Yhdistä kerma ja juustoseos.
Levitä
juustotäytettä ohut kerros keksipohjan päälle. Asettele sitten päärynät
vuokaan. Kaada päälle loppu juustotäyte.
Anna kakun hyytyä
jääkaapissa yön yli. Koristele se ennen tarjoilua esimerkiksi piparkakuilla ja
päärynäviipaleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti