tiistai 5. joulukuuta 2017

Päärynä-Aurajuustokakku

Pikkujoulu jäi harmillisesti, ainakin omissa suunnitelmissani, itsenäisyyspäivän varjoon, enkä suunnitellut viime viikonlopulle mitään erityistä menua. Jouluruokaa meillä nyt kuitenkin syötiin, puolivalmista perunalaatikkoa pakkasesta, lohta ja rosollia. Olen myös niin syvästi rakastunut kaikkiin perinteikkäisiin jouluruokiin (kinkkua lukuun ottamatta), että niitä en lähde sorkkimaan, ainakaan toistaiseksi. Jälkiruokapuolesta kuitenkin huolehdin vähän paremmalla tunnollisuudella. Pikkujoulu oli nimittäin otollinen tilaisuus testata päässäni pyörinyttä jouluista juustokakkua. Tartuin taas makuyhdistelmään, joka harvoin pettää: sinihomejuustoon, piparkakkuihin ja päärynään. Innostuin tästä lähinnä siksi, että idea päärynänpuolikkaiden piilottamisesta juustokakkuun tuntui niin kutkuttavalta. Nyt piilotin ne siis homejuustomousseen.



Päärynä-Aurajuustokakku:

Pohja:
180 g piparkakkuja
60 g margariinia tai voita

Täyte:
1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
150 g maustamatonta rahkaa
85 g sinihomejuustoa (1/2 pkt Aurajuustoa)
1 rkl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl vettä
3 liivatelehteä

Lisäksi:
4 pientä päärynää
1,5 dl vettä
2 rkl fariinisokeria
1 rkl sitruunanmehua


Aloita päärynöiden karamellisoimisesta: mittaa vesi, sokeri ja sitruunamehu laakeaan kattilaan. Kuori päärynät, puolita ne ja poista keskusta. Asettele päärynät kattilaan. Jos päärynät ovat vähääkään kookkaampia, kannattaa ne viipaloida tai muuten leikata useampaan osaan.

Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi ja kypsennä päärynöitä kannen alla n.20 minuuttia kääntäen ne muutamaan otteeseen välissä. Nosta päärynät talouspaperin päälle lautaselle jäähtymään.

Murskaa keksit tehosekoittimella tai muovipussissa. Sulata margariini ja sekoita se keksimurun joukkoon. Painele keksiseos 18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka täytteen valmistuksen ajaksi jääkaappiin.

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Sekoita toisessa kulhossa vatkaimella homejuusto ja rahka sekaisin.

Kuumenna vesi ja sitruunanmehu mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne sitruunamehun joukkoon. Jos liivateliemi paksuuntuu, sitä voi hyvin lämmittää uudestaan mikrossa. Sekoita juokseva liivateseos muutamassa erässä juustoseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Yhdistä kerma ja juustoseos.

Levitä juustotäytettä ohut kerros keksipohjan päälle. Asettele sitten päärynät vuokaan. Kaada päälle loppu juustotäyte.


Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele se ennen tarjoilua esimerkiksi piparkakuilla ja päärynäviipaleilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti