perjantai 17. maaliskuuta 2017

Koskenlaskijamureke ja ratatouille

Lihapullat, murekkeet ja pihvit on äiti tehnyt aina tuolla samaisella jauheliha+kermaviili+sipulikeitto -menetelmällä ja mitäpä sitä niin kikkailemaan, kun sillä tavalla saa varmasti hyvää. Koskenlaskija on sekin meillä perinteisesti kuulunut murekkeeseen ja juustotäytteellä jauhelihaklöntti nouseekin helposti ihan uudelle levelille. Koskenlaskijan tilalla kannattaa kokeilla myös esimerkiksi Aura- juustoa.

Jos mureke onkin peruskauraa, niin ratatouille sen sijaan ei ole mikään tuttu juttu. Asian eteen tehtiin nyt korjausliike ja juuri astetta raskaamman ruuan, siis lihan, seuralaiseksi kevyempi lisäke soveltuu mainiosti. Kannattaa kokeilla myös rehellisen pihvin kaverina. 

Ohjeissa ei nyt valitettavasti annosmäärät täsmää, saat mureketta neljälle ja ratatouillea kuudelle, mutta saapahan sitten seuraavanakin päivänä kesäkurpitsapataa tai voi syödä oikein mahan täydeltä munakoisoa!

Koskenlaskijamureke:
4 annosta
800 g jauhelihaa
1 ranskalainen sipulikeittopussi
1 prk kermaviiliä
n. 100 g koskenlaskijajuustoa (tms. sulatejuustoa)
Sekoita kulhossa ranskalaisen sipulikeiton ainekset sekä kermaviili ja anna turvota hetki.
Sekoita joukkoon jauheliha ja taputtele taikina leivinpaperille pellin pituiseksi n.20 cm leveäksi levyksi. Leikkaa sulatejuustosta siivuja ja asettele ne peräkkäin levyn keskelle. Käännä reunat juustorivin päälle ja paina sauma huolellisesti kiinni.
Kypsennä mureketta n. 40 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla.
Ratatouille:
6 annosta
2 isoa sipulia
2 paprikaa
1 kesäkurpitsa
1 iso tai 2 pientä munakoisoa
n. 400 g kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
Öljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Timjamia
Leikkaa sipulit ronskeiksi paloiksi, esimerkiksi neljäsosarenkaiksi. Kuutioi paprika sekä kesäkurpitsa ja munakoiso. Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna pannussa loraus öljyä ja kuullota siinä ensin sipulit ja paprika. Kiehauta sillä aikaa pari desiä vettä isossa kattilassa ja siirrä kuullotetut sipulit ja paprikat pannulta siihen hautumaan.
Lisää pannulle öljyä ja paista sitten hetki munakoiso- ja kesäkurpitsakuutioita. Lisää nekin kattilaan ja sekoita joukkoon myös tomaatit. Anna vihannesten hautua kiehuvassa vedessä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti