Kasvissosekeitto on
klassikko, mutta myös siitä saa uskomattoman säväyttävän pienellä virittelyllä,
nimittäin punajuurella. Sanoisin, että jos haluat tehdä näyttävää ruokaa,
käänny punajuuren puoleen, sen syvänpunainen väri nimittäin värjää aikalailla
poikkeuksetta kaiken. Valmistusvaiheessa tällä ominaisuudella on
kääntöpuolensakin, heh. Eikä punajuurisosekeittoa tietysti kannata pelkillä
silmillä syödä, vaikka se makunsa puolesta onkin astetta tavanomaisempi.
Punajuuri tuo keittoon makeutta niin kuin vaikkapa bataattikin, mutta omalla
vivahteellaan. Kasvissosekeittojen paras kamu tuntuu kuitenkin poikkeuksetta
olevan homejuusto, joka on vain yksinkertaisesti lyömätön pari makealle
sosekeitolle ja oma mielipiteeni on, että mitä enemmän keiton päälle saa
ripotella erilaisia lisukkeita, sen parempi.
Punajuurisosekeitto:
300 g (n.6kpl)
punajuuria
400 g (n. 6kpl)
jauhoisia perunoita
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl vettä
1,5
kasvisliemikuutiota
Mustapippuria
myllystä
3 rkl valko- tai
punaviinietikkaa
1 dl ruokakermaa
(suolaa)
Lisäksi:
Sinihomejuustoa
Krutonkeja
Kuori ja paloittele
kattilaan perunat, punajuuret sekä sipulit. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot.
Keitä, kunnes perunat ja punajuuret ovat täysin kypsiä. Kaada sitten kattilasta
ainakin osa nesteestä erilliseen astiaan.
Soseuta keitto
sauvasekoittimella ja lisää talteen otettua lientä, kunnes keitto on mieluisen
paksuista. Jatka ohentamista vedellä mikäli liemi ei riitä.
Siirrä kattila
takaisin liedelle ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää samalla kerma sekä
viinietikka ja mustapippuria rohkea rouhaus sekä tarvittaessa suolaa. Tarkista
maku.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti