perjantai 8. syyskuuta 2017

Syntisen punainen punajuurisosekeitto

Kasvissosekeitto on klassikko, mutta myös siitä saa uskomattoman säväyttävän pienellä virittelyllä, nimittäin punajuurella. Sanoisin, että jos haluat tehdä näyttävää ruokaa, käänny punajuuren puoleen, sen syvänpunainen väri nimittäin värjää aikalailla poikkeuksetta kaiken. Valmistusvaiheessa tällä ominaisuudella on kääntöpuolensakin, heh. Eikä punajuurisosekeittoa tietysti kannata pelkillä silmillä syödä, vaikka se makunsa puolesta onkin astetta tavanomaisempi. Punajuuri tuo keittoon makeutta niin kuin vaikkapa bataattikin, mutta omalla vivahteellaan. Kasvissosekeittojen paras kamu tuntuu kuitenkin poikkeuksetta olevan homejuusto, joka on vain yksinkertaisesti lyömätön pari makealle sosekeitolle ja oma mielipiteeni on, että mitä enemmän keiton päälle saa ripotella erilaisia lisukkeita, sen parempi.



Punajuurisosekeitto:

300 g (n.6kpl) punajuuria
400 g (n. 6kpl) jauhoisia perunoita
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
Mustapippuria myllystä
3 rkl valko- tai punaviinietikkaa
1 dl ruokakermaa
(suolaa)

Lisäksi:
Sinihomejuustoa
Krutonkeja


Kuori ja paloittele kattilaan perunat, punajuuret sekä sipulit. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä, kunnes perunat ja punajuuret ovat täysin kypsiä. Kaada sitten kattilasta ainakin osa nesteestä erilliseen astiaan.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää talteen otettua lientä, kunnes keitto on mieluisen paksuista. Jatka ohentamista vedellä mikäli liemi ei riitä.

Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää samalla kerma sekä viinietikka ja mustapippuria rohkea rouhaus sekä tarvittaessa suolaa. Tarkista maku.


Tarjoile keitto sinihomejuuston ja krutonkien kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti