keskiviikko 10. elokuuta 2016

Sämpylät

Mikä olisikaan parempaa kuin itse tehty leipä? Parasta sämpylöissä on, että reseptiä voi muokata joka kerta vähän uuteen uskoon. Jauhoja voi vaihdella oman maun mukaan tai tyhjentää taikinaan pussinjämät. Lisää rakennetta ja purutuntumaa saa erilaisilla siemenillä, kuten auringonkukansiemenillä tai kuivatuilla marjoilla tai hedelmillä. Lisää siis taikinaan vaikka kuivattuja karpaloita tai rusinoita. Myös juuresraaste tuo makua, mehevyyttä ja väriä sämpylöihin.


Sämpylät

5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl kauraleseet
3 dl ruisjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, eli n. 37 asteiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes se on liuennut nesteeseen. Lisää suola ja siirappi.

Lisää kauraleseet ja ruisjauhoja (tai mitä jauhoja ikinä käytätkään), kunnes taikina on paksua velliä. Vatkaa jonkin aikaa voimakkaasti. Tässä kohtaa paras sekoitusväline on vispilä.

Jatka sekoittamista käsin ja alusta taikinaan loput jauhot sekä lopuksi öljy. Lisää tämän jälkeen vielä tarvittaessa jauhoja. Taikinan tulee olla napakkaa ja säilyttää jossain määrin muotonsa. (Jos aiot tehdä vuoka- tai peltileipää voi taikinan jättää astetta löysemmäksi.)

Kohota taikinaa lämpimässä, esimerkiksi vesihauteessa n. tunti. Sen tulisi paisua noin kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa voimakkaasti jauhotetulla alustalla ja pyörittele se sitten suurin piirtein samankokoisiksi sämpylöiksi tai kahdeksi tai kolmeksi isommaksi leiväksi. Siirrä sämpylät pellille ja anna niiden kohota vielä hetki. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen.

Sudi sämpylät kevyesti vedellä ja ripottele päälle halutessasi esim. kaurahiutaleita tai jauhoja ja paista niitä sitten 10-12 minuuttia koosta riippuen. Sämpylät (tai leivät) ovat kypsiä, kun niiden pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.


Jäähdytä sämpylät liinan alla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti